Annyira mellbevágó volt az első elődöntő a labdarúgó-világbajnokságon, hogy még most is mindenki a brazilok összeomlásával van elfoglalva. Pedig a ma esti holland–argentin is izgalmasnak ígérkezik. Mondjuk nyolc gól talán nem lesz.

Advertisement

Hollandia Argentínával játszik este tíztől, és tagadhatatlanul vannak párhuzamok a német–brazillal. Egyfelől van egy semmi extrát nem mutató, szürke és biztonsági játékkal előrevánszorgó, túlságosan egy játékosra építő dél-amerikai válogatott, másfelől adott egy bevált rendszerben, tudatosan futballozó európai csapat, amely már győzött a torna folyamán erős válogatott ellen is.

A hasonlóságok azonban véget érnek ott, hogy Neymarral ellentétben Messi ott lesz a pályán, míg a hollandok a németekkel ellentétben az első meccsükön játszottak a legmeggyőzőbben, azóta többször hajszálon múlt a továbbjutásuk.

Advertisement

Az argentinoknak mindazonáltal lesz egy nagy hiányzójuk Di Maria személyében, igaz, visszatér viszont Agüero, és játszhat a belgák ellen eltiltott balhátvéd, Rojo is. Hollandiánál ezzel szemben nem biztos Van Persie játéka, bár az utolsó két meccsen mutatott formája alapján ezzel nem feltétlenül járna rosszul az Oranje. Még az is lehet, hogy pályára léphet az a Nigel De Jong, akiről már azt mondták pár napja, hogy vége a vébéjenek.

A kulcsfigurák elég egyértelműek: Lionel Messi nincs élete formájában, de így is a 86-os Maradonához hasonlítják a szerepét, noha a belgák ellen nem mutatott túl sokat. Arjen Robben viszont fantasztikusan játszott Costa Rica ellen is, igazán nem rajta múlt, hogy a társai a legnagyobb helyzetekből sem tudtak betalálni. Robbent nem szokták a Messi, Ronaldo, Ibrahimovic csúcskategóriába sorolni, most viszont megmutathatja, hogy köztük a helye.

Advertisement

Az igazi csata azonban a két kapitány között zajlik majd, és itt egyértelmű a hollandok fölénye: Louis Van Gaal messze a vb legtöbbet emlegetett edzője, aki majdnem minden meccsen húzott eddig valami váratlant, és ő tényleg valaki. Alejandro Sabella nincs egy súlycsoportban vele (mint ahogy nagyjából senki sincs a tornán), de van egy rutinos csapata, egy-két világklasszis játékosa, köztük egy Messi, aki ma is a mestere hóna alá nyúlhat – igaz, Van Gaal biztosan kitalált már valamit a semlegesítésére.

Vannak, akik a Costa Rica-meccset hozzák fel példaként arra, hogy miért is nem olyan jók a hollandok, de én vitáznék ezzel: szerintem azt a meccset Van Gaal taktikailag hozta, az ő tudása véget ér ott, ahol Van Persie ordító gólhelyzetben elbotlik a labdában. Tényleg kíváncsi leszek, hogy a kieséses szakasz legunalmasabb meccseiért felelős argentinokat hogyan akarja megállítani.

Advertisement

Az viszont biztos, hogy nagyon fel kell kötni a gatyát a csapatoknak, ha olyan emlékezetes meccset akarnak játszani, amilyen a 98-as argentin–holland volt, Dennis Bergkamp zseniális góljával a végén. Pedig az a mainál jobb nevekből álló argentin csapat volt, aztán mégsem sikerült győznie, mit várnak akkor Demichelistől és Bigliától?

Share This Story

Get our newsletter