A szlov√©n parlament √°ltal kedden k√©sŇĎ este elfogadott t√∂rv√©ny egyben megteremti a p√°rok √∂r√∂kbefogad√°si jog√°t is .

A parlament 51 igen szavazattal 28 ellen√©ben fogadta el a tervezetet, amelynek √©rtelm√©ben ezent√ļl nem tesznek k√ľl√∂nbs√©get jogilag k√©t ellenkezŇĎ, vagy azonos nemŇĪ szem√©ly h√°zass√°ga k√∂z√∂tt.

Hasonl√≥ t√∂rv√©ny van 11 eur√≥pai orsz√°gban √©s Amerika 37 √°llam√°ban, de ugyan√ļgy, mint azokban az orsz√°gokban, Szlov√©ni√°ban is voltak ellenzŇĎi a javaslatnak, k√ľl√∂n√∂sen tekintettel az √∂r√∂kbefogad√°sra, hiszen az orsz√°gban a t√∂rv√©ny nem teszi lehetŇĎv√© a nagysz√ľlŇĎk sz√°m√°ra az √∂r√∂kbefogad√°st m√©g akkor sem, ha mindk√©t sz√ľlŇĎ elhunyt.

A t√∂rv√©ny ellen kor√°bban a vall√°si k√∂z√∂ss√©gek is felsz√≥laltak, a t√∂rv√©nyt ellenzŇĎk pedig bejelentett√©k, hogy n√©pszavaz√°st ind√≠tv√°nyoznak az √ľgyben. Ez azonban nem lehets√©ges a t√∂rv√©nyt t√°mogat√≥k szerint: n√©h√°ny √©vel ezelŇĎtt ugyanis az alkotm√°nyb√≠r√≥s√°g korl√°tozta a n√©pszavaz√°s ki√≠r√°s√°t olyan jogi rendelkez√©sekrŇĎl, mint az emberi jogok vagy a p√©nz√ľgyi k√©rd√©sek.

Kedden k√©tezer ember tiltakozott a parlament elŇĎtt a meleg p√°rok √∂r√∂kbefogad√°si joga ellen a hagyom√°nyos csal√°dmodell √°tgondol√°s√°t √©s √ļjradefini√°l√°s√°t k√∂vetelve.

Advertisement

A k√©pen a ljubljanai parlament √©p√ľlete l√°that√≥.

(via MTI)