This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Házasodhatnak a melegek Szlovéniában

Illustration for article titled Házasodhatnak a melegek Szlovéniában

A szlovén parlament által kedden késő este elfogadott törvény egyben megteremti a párok örökbefogadási jogát is .

Advertisement

A parlament 51 igen szavazattal 28 ellenében fogadta el a tervezetet, amelynek értelmében ezentúl nem tesznek különbséget jogilag két ellenkező, vagy azonos nemű személy házassága között.

Hasonló törvény van 11 európai országban és Amerika 37 államában, de ugyanúgy, mint azokban az országokban, Szlovéniában is voltak ellenzői a javaslatnak, különösen tekintettel az örökbefogadásra, hiszen az országban a törvény nem teszi lehetővé a nagyszülők számára az örökbefogadást még akkor sem, ha mindkét szülő elhunyt.

Advertisement

A törvény ellen korábban a vallási közösségek is felszólaltak, a törvényt ellenzők pedig bejelentették, hogy népszavazást indítványoznak az ügyben. Ez azonban nem lehetséges a törvényt támogatók szerint: néhány ével ezelőtt ugyanis az alkotmánybíróság korlátozta a népszavazás kiírását olyan jogi rendelkezésekről, mint az emberi jogok vagy a pénzügyi kérdések.

Kedden kétezer ember tiltakozott a parlament előtt a meleg párok örökbefogadási joga ellen a hagyományos családmodell átgondolását és újradefiniálását követelve.

Advertisement

A képen a ljubljanai parlament épülete látható.

(via MTI)

Share This Story

Get our newsletter