H√°bor√ļba sz√°ll az amerikai cloud alap√ļ szolg√°ltat√°sokkal Oroszorsz√°g. Tegnap a Duma elfogadta a t√∂rv√©nyt, amely szerint a felhŇĎszolg√°ltat√°st ny√ļjt√≥ c√©geknek az orosz √°llampolg√°rok adatait Oroszorsz√°g hat√°rain bel√ľl kell t√°rolniuk.

A t√∂rv√©nyt t√°mogat√≥ k√©pviselŇĎk szerint az orosz emberek adatainak v√©delm√©ben sz√ľks√©g van erre az int√©zked√©sre. Val√≥sz√≠nŇĪleg az amerikai titkosszolg√°latok k√∂r√ľli botr√°ny √©s Oroszorsz√°g Edward Snowdennek ny√ļjtott v√©delme jelentŇĎsen megk√∂nny√≠tette a t√∂rv√©ny √ļtj√°t.

A szab√°ly a gyakorlatban annyit jelent, hogy amelyik c√©g nem nyit adatk√∂zpontot Oroszorsz√°g ter√ľlet√©n 2016-ig, az sz√°molhat az orosz netrŇĎl val√≥ letilt√°s t√©ny√©vel. Sz√°mos nagy c√©gnek, p√©ld√°ul a Twitternek jelenleg nincs ilyen k√∂zpontja Oroszorsz√°gban.

Moszkva m√°r a kr√≠mi v√°ls√°g idej√©n is nagy hajland√≥s√°got mutatott sz√°nd√©kainak, politik√°j√°nak nem megfelelŇĎ honlapok letilt√°s√°ra, legut√≥bb pedig a blog√≠r√°st k√∂t√∂tt√©k √°llami regisztr√°ci√≥hoz.

via Verge, kép: Flickr/Bryan Jones