De nem az√©rt, mert k√ľldenek egy Dragon kapszul√°t a Nemzetk√∂zi Ňįr√°llom√°sra, hanem az√©rt, amit ut√°na terveznek a Falcon 9 rak√©t√°val: egy robothaj√≥n fog landolni, ahelyett, hogy megsemmis√ľlne a l√©gk√∂rben. M√°r ha siker√ľl. Ma d√©lben indul.

Az ŇĪrutaz√°sban az egyik legdr√°g√°bb dolog a rak√©t√°k pazarl√°sa. A finom, sokmilli√≥ doll√°ros szerkezetek minden kil√∂v√©sn√©l megsemmis√ľlnek. Dr√°maian olcs√≥bb lenne minden, ha az √ľzemanyagukat el√©getett rak√©t√°kat egyben lehetne visszahozni, ez azonban iszony√ļ neh√©z feladat: ahogy a Space X oldal√°n fogalmaznak, mintha gumi seprŇĪnyelet pr√≥b√°ln√°nk egyens√ļlyozni a tenyer√ľnk√∂n hatalmas sz√©lviharban. A seprŇĪny√©l a 68 m√©ter magas Falcon 9 rak√©ta, a sz√©lvihar pedig az 1300 m/s feletti (k√∂zel 5000 km/h-s) sebess√©g, amivel haladni fog.

‚ÄěTal√°n 50%‚ÄĚ-ra becs√ľlik, hogy siker√ľlni fog. A rak√©t√°t h√°rom f√°zisban fogj√°k lelass√≠tani, elŇĎsz√∂r 250, majd 2 m/s-ra: ut√≥bbi m√°r csak egy sietŇĎs ember gyalogtemp√≥ja. A rak√©t√°nak egy 90√ó30 m√©teres robothaj√≥ felsz√≠n√©t kell eltal√°lnia, ami l√°tsz√≥lag j√≥ nagy ‚Äď ‚ÖĒ focip√°ly√°nyi ‚Äď, val√≥j√°ban nagyon kicsi: t√≠zm√©teres pontoss√°ggal kell landolni. Itt egy kor√°bbi k√≠s√©rlet felv√©tele, ahol robothaj√≥ m√©g nem volt, csak puh√°n landoltak az √≥ce√°nban:

√ćrunk majd r√≥la, hogy mi lett, p√°r √≥ra, √©s indul ‚Äď magyar idŇĎ szerint 12:10-kor ‚Äď, addig is enn√©l sokkal r√©szletesebben el lehet olvasni a technikai r√©szleteket a Space X oldal√°n.

Advertisement

Update

MŇĪszaki hiba (‚Äěactuator drift‚ÄĚ) miatt p√©ntekre halasztott√°k a kil√∂v√©st.

Fotók: Space X