Ma tartott√°k a Vid√°mpark hely√©n mŇĪk√∂dŇĎ √°llatkerttoldal√©k, a Holnemvolt Park szezonnyit√≥j√°t, elmentem, √©s ebbŇĎl k√©pes besz√°mol√≥ lett kem√©nyen dolgoz√≥ kisemberekrŇĎl √©s lazs√°l√≥ √≥ri√°sr√≥l.

Hanga Zolt√°n sz√≥vivŇĎ √©s Pers√°nyi Mikl√≥s igazgat√≥ √©rthetŇĎ b√ľszkes√©gel sz√°moltak be arr√≥l, hogy az √Āllatkert milyen j√≥ gazd√°ja az utols√≥ √©veiben m√°r k√≠nos diszk√≥hangulatot √°raszt√≥ Vid√°mpark √°ltaluk √°tvett ter√ľlet√©nek √©s mŇĪeml√©ki oltalom alatt √°ll√≥ j√°t√©kainak, √©p√ľleteinek, amit az is jelez, hogy a Holnemvolt Parkot tavaly 450 ezren l√°togatt√°k meg. Ez j√≥val t√∂bb, mint a Vid√°mpark l√°togatotts√°ga volt az utols√≥ √©vekben. Csak a fav√°zas hull√°mvas√ļtra t√∂bb mint 170 ezren √ľltek fel: ez k√°b√© t√≠zezer k√∂r, ami azt jelenti, hogy a hull√°mvas√ļt szerelv√©nyei tavaly t√∂bbet futottak, mint a transzszib√©riai vas√ļtvonal teljes hossza.

A klasszikus vid√°mparki j√°t√©kok megŇĎrz√©s√©nek-felt√°maszt√°s√°nak k√©t felvon√°sban lehett√ľnk tan√ļi cs√ľt√∂rt√∂k d√©lelŇĎtt. ElsŇĎk√©nt √°tadt√°k a mesecs√≥nak √ļjj√°√©p√≠tett √≥ri√°s√°t. A barlang bej√°rat√°n√°l szuny√≥k√°l√≥ √≥ri√°s figur√°ja eredetileg az 1960-as √©vekben k√©sz√ľlt, de a kilencvenes √©vek v√©g√©n egy kem√©ny t√©l sor√°n sz√©tfagyott, a Vid√°mpark pedig akkor k√©t szalmasz√°lat sem tett keresztbe, hogy megmentse a n√©pmesei figur√°t.

Advertisement

Maradv√°nyait egy haszn√°laton k√≠v√ľli rakt√°rban tal√°lt√°k meg, olyan siralmas √°llapotban, hogy restaur√°l√°sr√≥l sz√≥ sem lehetett. Sz√©kely Kata szobr√°szmŇĪv√©sz r√©gi f√©nyk√©pek √©s a megtal√°lt darabok alapj√°n alkotta √ļjra az alakot, ami a has√°ba √©p√≠tett motornak k√∂sz√∂nhetŇĎen szuszog.

Advertisement

A technikai r√©szletek ir√°nt √©rdeklŇĎdŇĎknek itt egy id√©zet az √°llatkerti k√∂zlem√©nybŇĎl:

Az √≥ri√°s kivitelez√©se 32 munkanapot vett ig√©nybe, s a kapcsol√≥d√≥ munk√°latokkal egy√ľtt mind√∂sszesen 2 milli√≥ forintba ker√ľlt. A figura ‚Äěcsontv√°za‚ÄĚ f√°b√≥l, ‚Äěh√ļsa‚ÄĚ expand√°lt polisztirolb√≥l (hungarocell, iporka), ‚ÄěbŇĎre‚ÄĚ, illetve felsz√≠ne pedig fagy√°ll√≥ csemperagaszt√≥b√≥l k√©sz√ľlt, s v√≠zhatlan anyagb√≥l szabtak neki inget √©s mell√©nyt is. Csak a fav√°zhoz 83 kilogrammnyi faanyagot, √©spedig 13 m√©ter gerend√°t √©s 14 darab tetŇĎl√©cet haszn√°ltak fel. A figura bajusz√°t l√≥szŇĎrbŇĎl k√©sz√≠tett√©k, amihez az alapanyagot a Holnemvolt Parkban tartott lovak szolg√°ltatt√°k. Az √≥ri√°s teljes s√ļlya valamivel t√∂bb, mint 350 kilogramm, 12 n√©gyzetm√©ternyi anyagb√≥l k√©sz√ľlt inget visel √©s pontosan 165-√∂s l√°ba van.

Advertisement

M√°sodik attrakci√≥k√©nt egy sz√©pen helyre√°ll√≠tott sz√°z√©ves c√©ll√∂v√∂ld√©t csod√°lhatunk meg R√°day Mih√°ly v√°rosv√©dŇĎ vezet√©s√©vel. Az igazi oldtimer vid√°mparki j√°t√©k t√∂rt√©net√©rŇĎl azt lehet tudni, hogy h√°tfala mozg√≥ f√©m elemekbŇĎl √©p√ľlt, amelyek legr√©gebbi darabjai egy √©vsz√°zadosak, √©s korabeli tr√©f√°s √©letk√©peket illetve mesebeli jeleneteket eleven√≠tenek fel.

Az √©vtizedek alatt sokszor √°talak√≠tott, √°tfestett c√©ll√∂v√∂lde is √©vekig sz√©tszerelve rozsd√°sodott egy f√©lreesŇĎ sarokban, majd miut√°n az √Āllatkert √°tvette a ter√ľletet, restaur√°lt√°k √©s a tavalyi szezon v√©g√©re m√°r helyre√°ll√≠tott form√°ban, eredeti funkci√≥j√°val √ľzemelt. Azaz lŇĎni is lehet, mint azt R√°day Mih√°ly szeml√©ltette is:

Advertisement

A c√©ll√∂v√∂lde mozg√≥ r√©szei 8-10 mm-es kaz√°nlemezbŇĎl k√©sz√ľltek az 1910-es √©vekben, √©s eredetileg egy d√≠szes fa√©p√ľletben voltak elhelyezve. A vend√©geknek egy kis r√©z korongra kellett c√©lba lŇĎni, ami tal√°lat eset√©n beind√≠totta a felh√ļz√≥s szerkezetet, ami r√∂vid ideig mozg√°sba hozta az √©letk√©pek szereplŇĎit. Kedvencem a c√≠mlapk√©pi animgifen szereplŇĎ √≥ri√°s kisember, aki √©ppen elsz√°moltatja a tŇĎk√©soszt√°lyt.

Ezt kell eltal√°lni:

Advertisement

Az évtizedek alatti folyamatos átalakítgatás nyomai a vaslemez hátoldalán:

Eredetileg nŇĎalak volt:

Advertisement

Igazi magyaros motívum:

A j√°t√©k helyrepofoz√°s√°n dolgoz√≥ √°llatkerti alkalmazott elmondta, szinte null√°r√≥l kellett √ļjrafesteni a k√©peket, mivel egyr√©szt a nyolcvanas √©vekben meglehetŇĎsen ig√©nytelen√ľl sz√©tm√°zolt√°k az eg√©szet, majd az ut√≥bbi √©vtizedek sor√°n nagyj√°b√≥l le is m√°llott a vasfel√ľletrŇĎl az √∂sszes r√©teg. A restaur√°l√°sban r√©gi ‚Äď t√∂bbek k√∂z√∂tt a Fortepanon tal√°lt ‚Äď fot√≥k voltak seg√≠ts√©g√ľkre, de m√©g √≠gy is sokban kellett fant√°zi√°jukra hagyatkozni.

Advertisement

Perpatvar a paraszth√°z konyh√°j√°ban:

Keményen kalapáló kovácsok:

Advertisement

Gy√°ripari munk√°sokat kizs√°km√°nyol√≥ tŇĎk√©s:

Italozó életmód:

Advertisement

A királykisasszonyt halálra rémíti a gólya:

H√°romszor veri ezt kenden L√ļdas Matyi vissza:

Advertisement

Akad azért klasszikus célbadobó is:

√Čs ugyancsak klasszikus l√°ncos, s√°rk√°nyos k√∂rhinta:

Advertisement

A Holnemvolt Parkban elsŇĎsorban a h√°zi√°llatokkal tal√°lkozhatnak a l√°togat√≥k, √≠gy p√©ld√°ul ezzel a fiatal bocival:

Az egykori dodzsem csod√°latos √©p√ľlete √°talak√≠t√°s alatt √°ll:

Advertisement

Jelenleg √≠gy n√©z ki bel√ľlrŇĎl:

Rem√©lhetŇĎleg ennek az √≠velt vasbeton f√∂d√©mes sz√©ps√©gnek is j√≥ gazd√°ja lesz az √°llatkert.