Hatalmas kamusztorit sütött el Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a Corvinuson

Illustration for article titled Hatalmas kamusztorit sütött el Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a Corvinuson

Ez az igazi világdemokrácia: olvasónk, Szűcs Donát tudósít arról, hogyan próbált magyarul beszélni Ban Ki Mun, miután díszdoktorra avatták.

Advertisement

Az ENSZ főtitkára magyarul beszélt a Corvinuson. Én meg történetesen épp arra jártam. Ban Ki Mun Rostoványi rektor meghívására ma ellátogatott a Corvinusra, hogy az egyetem díszdoktorává avassák.

Az egyetem már napokkal ezelőtt emailekkel bombázott minket, hogy melyik kapun és hol lehet áthaladni a „szertartás” ideje alatt, meg hogy miket hagyjunk otthon:

  • 0,5 liternél nagyobb űrtartalmú, folyadékot tartalmazó palack,
  • manikűrkészlet,
  • bármilyen szúró-vágó eszköz vagy dísztárgy,
  • önvédelmi eszközök, fegyver, lőszer,
  • savas akkumulátorok (pl. elektromos tolószékben),
  • hőfejlesztő eszközök.

Egy órával kezdés előtt érkeztem a TEKesekkel, rendőrökkel, illetve őexcellenciája saját biztonsági személyzetével körbevett egyetemre. A kommunikáció szakos lányok láthatólag távol tartották magukat a rendezvénytől, egy elkobzott manikűrkészlettel sem találkoztam. Azt viszont még most sem értem, ha úgy tartja kedvem, egy kisebb díszpárnával miért ne sétálhattam volna be az aulába. Az most dísztárgy?!

Advertisement

A biztonsági ellenőrzésen átverekedve magam konstatáltam, hogy a fél Nemzetközi Tanulmányok évfolyam itt feszít öltönyben vagy kosztümben, majd középtájon helyet foglaltam. A kezdésig az időt a Where’s My Water nevű abbahagyhatatlan androidos játékkal vertem el, illetve azon gondolkodtam, miért akkora sláger az Aaron Paul Kalkbrennertől. MICSODA FLOW!

A rendezvény az ilyenkor elegáns 20 perces késéssel kezdődött. A bevonuláskor villámkezemmel ezt a lenyűgöző képet sikerült lőnöm Banról:

[kép fent!]

Maga az avatás egyébként egész unalmas volt, a rektor elmondta a főtitkár rövid életútját, méltatta szakmai munkásságát. És ekkor a mikrofonhoz lépett Őexcellenciája, a Rocksztár!!

Advertisement

Egy erős „Örülök, hogy én is Közgázos lehetek” mondattal indított Ban, MAGYARUL! Jutalma taps volt, és miután mindenki megkérdezte a mellette ülőtől, hogy most mit is mondott szörnyű magyarsággal a főtitkár, elkezdődött a beszéd. Ez elsősorban a szegénységről, a fenntartható fejlődésről és a fiatal nők oktatásának fontosságáról szólt, de beszélt a mester Szíriáról is. Megemlítette, hogy eredményt tárgyalásokkal, és nem intervencióval kell elérni, valamint hogy milyen fontos lépés a biológiai és kémiai fegyverek megsemmisítése. Magyar szál is volt a sztoriban: kiderült, hogy a kis koreai kölyökként Ki Mun az akkori ENSZ főtitkárt levélben kérte, hogy segítsen az ’56-os magyar forradalmároknak. Erről valamiért az északi testvér Kim Dzsong Il születése jutott eszembe: a szent Pekdu-hegyen, egy faházban látta meg a napvilágot, születését pedig kettős szivárvány és egy új csillag jelezte, valamint a télből hirtelen tavasz lett. Jók ezek az ifjúkori legendák. A végén egy „Nagyon köszönöm, Közgáz!”-zal tette fel az i-re a pontot.

Az avatás maga egy mikrofonhibát és az egyetemi konferanszié szörnyű angolját leszámítva rendben zajlott. Ahhoz képest, hogy a főtitkár az ENSZ-ben inkább protokolláris szerepet tölt be, és vajmi kevés valódi hatalommal rendelkezik, az egyetemen kicsit túl lett hypeolva a történet, de megbocsátható mértékben. És ami a legfontosabb: Kiss Dávid sérója a helyén van! ;)

Share This Story

Get our newsletter