A vasárnap – 76 éves korában – elhunyt Zsombolyai János rendező-operatőrtől legnépszerűbb filmjének időtlen jeleneteivel búcsúzunk.

A kenguru pont negyven éve készült és lett rendkívül népszerű, többek között remek soundtrackjének is köszönhetően, amelybe a korszak legsikeresebb zenekarai adtak betétdalokat, a Fonográftól a Skorpión át az LGT-ig.

A film főszereplője a még megdöbbentően fiatal Gálffi László, aki egy teherautósofőrt alakít, és Budapest és az akkor épülő paksi atomerőmű között furikázik.

Advertisement

Ez már önmagában áthallásos 2015-ben, ráadásul a filmben több olyan párbeszéd van, amely egy tetszőleges mai magyar filmben is elhangozhatna. Ezekből készült ez a válogatás (oké, az egyik csak simán nyomasztó a dugással a vasúti töltésen).

Advertisement

Gálffin kívül játszott még A kenguruban feltűnő – szép és fiatal – Vándor Éva, továbbá Tarján Györgyi, Koltai Róbert, Trokán Péter és Pásztor Erzsi is.

A rendező, Zsombolyai János később egyebek közt a Queen budapesti koncertjéről készült filmet jegyezte, operatőrként pedig jó sok alkotásban dolgozott, például A tanúban is.

Advertisement