Lassan megint lesz amerikai nagyk√∂vete Magyarorsz√°gnak, a fogalom n√©lk√ľli Colleen Bell szappanopera-producer, de itt marad a diplom√°ci√°hoz is √©rtŇĎ, az ut√≥bbi hetekben sokat szerepelt Andr√© Goodfriend √ľgyvivŇĎ, akitŇĎl remek√ľl meg lehet tanulni az eszelŇĎs nyakkendŇĎk visel√©s√©t.

A l√©nyeg az, hogy rendszert alkot√≥ ruh√°k kellenek hozz√°. A poliglot Goodfriend kaliforniai, √∂lt√∂zk√∂d√©se azonban jellegzetesen keleti parti, m√°r csak az√©rt is, mert Kaliforni√°ban √©peszŇĪ ember nem hord √∂lt√∂nyt. Ruh√°zat√°nak tipikus eleme a legombolt gall√©r√ļ ing, √©n m√©g nem l√°ttam r√≥la k√©pet, amin nem ilyet visel. Ez a gall√©r a lovasp√≥l√≥b√≥l sz√°rmazik, az√©rt ker√ľltek r√° a gombok, hogy a heves nyargal√°sban ne lifegjen a j√°t√©kosok szem√©be, majd az √©vtizedek sor√°n a h√©tk√∂znapi viseletbe ment √°t. Az ikonikusan amerikai ruhadarabr√≥l nemhogy cikkek, de cikksorozatok olvashat√≥k, ha j√≥l van megcsin√°lva, a gall√©r saj√°tos √≠ve abb√≥l fakad, hogy anyag√°ban se merev√≠t√©s, se k√∂zb√©l√©s nincs, ettŇĎl szabadon hajlik ide-oda, ez adja a lazas√°got, a legombol√°s pedig a visszafogotts√°got.

EszelŇĎs nyakkendŇĎit Goodfriend ezen a konzervat√≠v, m√©gis felszabadult alapon hordja, term√©szetesen a megfelelŇĎ m√≥don k√∂tve, √©s val√≥sz√≠nŇĪleg ettŇĎl van az, hogy az √∂sszhat√°s nem v√°s√°ri, hanem sz√≥rakoztat√≥, megjegyezhetŇĎ, de m√©gis eleg√°ns.

A sz√≠nes nyakkendŇĎk visel√©s√©re √©rz√©kletes ellenp√©lda ez a k√©p R√©v√©sz M√°riusz fideszes k√©pviselŇĎrŇĎl:

Advertisement

A k√©pviselŇĎ eleve nagyon furcsa, se nem s√∂t√©t, se nem vil√°gos, zak√≥j√°val se harm√≥ni√°t, se kontrasztot nem k√©pzŇĎ inget v√°lasztott, melyre zsemly√©nyi csom√≥val nagy, sz√≠nes nyakkendŇĎt k√∂t√∂tt. Itt l√°tszik, hogy minden sz√©tesik, ha egy hars√°ny nyakkendŇĎt nem nagyon √°tgondoltan visel√ľnk: R√©v√©sz √ļgy n√©z ki, mint aki egy egy√©bk√©nt teljesen normcore ruhat√°rat feldoband√≥ v√°s√°rolt ‚Äď vagy, m√©g rosszabb, aj√°nd√©kba kapott ‚Äď egy nagy, sz√≠nes nyakkendŇĎt, amivel l√°tsz√≥lag fogalma nincs, hogy mit kezdjen, √ļgyhogy csak √ļgy odak√∂t√∂tte, hogy l√≥gjon.

A k√©t k√©pet a M√ľnchausen par√≥k√°ja tumblr v√°logatta √∂ssze.