Daniel Radcliffe szemüveget vesz és beiratkozik egy neves iskolába. Csak most nem Harry Potternek hívják, hanem Allen Ginsbergnek, és nem varázslatot tanul, hanem az élet nagy élvezeteit és igazságait. A Kill Your Darlings a beat-korszak kipattanásáról szól, kevés szikrával, de legalább jó színészekkel.

Egy kivétellel: Daniel Radcliffe nem jó színész, legalábbis abban az értelemben, hogy a megjelenésén kívül nem sok minden mást tud nyújtani. A Kill Your Darlings vetítése után tényleg csak azt tudtam mondani, hogy olyan, mint egy fehér fal szemüvegben, egy fal, amiről a többi ember le tud pattanni vagy rá tud tapadni, de ő magától sosem tud megmozgatni semmit. Allen Ginsberg szerepében is csak sodorják az események, és hiába ő a főszereplő, csak a kispadon van a film fő sztorijához képest.

Advertisement

A fő sztori pedig a Beat-mozgalom legismertebb múzsájának, Lucien Carrnak (Dane DeHann, Antal Nimród Metallica-filmjének a főszereplője) a története, aki máig zavarosnak tartott viszonyban volt egy idősebb férfival (Michael C. Hall, azaz Dexter), miközben körbevette magát olyan tehetségekkel, mint William S. Burroughs és Jack Kerouac. Ebbe a körbe kerül bele a fiatal Ginsberg is, amikor a kollégiumban bekopogtat Carrhoz és ez vezeti arra az útra, aminek során leszámol rengeteg költői közhellyel és megírja korszakának legismertebb versét, az Üvöltést. És ebben a körben jön rá, Carr hiába egy karizmatikus, vonzó jelenség, írni azt marhára nem tud. Sőt, néha uralkodni magán is alig. Ginsbergnek viszont ő nemcsak a múzsát jelenti, hanem a nagyvárosban ébredező liberális vágyainak tárgyát is.

Ezek a vágyak nagyon vicces hatásokat váltottak ki a Cinefest közönségéből, előttünk két tinilány üldögélt, akik egészen biztosan Radcliffe miatt ültek be a filmre, aztán a homoszexualitás minden jelére először jelentőségteljesen egymásra néztek, majd elkezdték babrálni a telefonjaikat. A kifele menetelő közönségben olyanokat lehetett hallani, hogy "Erre én nem vagyok elég nyitott".

Pedig a Kill Your Darlings nem merész, nem formabontó, és nem is annyira szókimondó, mint bármi, amit a főhősei a való életben írtak. Egyetlen szexjelenete is inkább egy colstokkal beállított pózolásnak néz ki, és nem kőkemény baszásnak, aminek elvileg lennie kellene. És a huszadik század legnagyobb irodalmi kujonjairól készült film sem lesz sokkal több, mint egy tisztességesen, de még bőven a műfaj keretein belül maradó életrajzi film.

A Kill Your Darlings nem kerül magyar mozikba. Itt a film előzetese:

Kép: outnow.ch

Azt meg csak így a végén külön, hogy ha egyszer már David Crosst kéri fel valaki, hogy játssza el Allen Ginsberg apját, akkor ne tegyenek rá pont olyan szemüveget, mint amilyet az Arrested Development című sorozat Tobiasaként hord.

Advertisement

Share This Story

Get our newsletter