Daniel Radcliffe szem√ľveget vesz √©s beiratkozik egy neves iskol√°ba. Csak most nem Harry Potternek h√≠vj√°k, hanem Allen Ginsbergnek, √©s nem var√°zslatot tanul, hanem az √©let nagy √©lvezeteit √©s igazs√°gait. A Kill Your Darlings a beat-korszak kipattan√°s√°r√≥l sz√≥l, kev√©s szikr√°val, de legal√°bb j√≥ sz√≠n√©szekkel.

Egy kiv√©tellel: Daniel Radcliffe nem j√≥ sz√≠n√©sz, legal√°bbis abban az √©rtelemben, hogy a megjelen√©s√©n k√≠v√ľl nem sok minden m√°st tud ny√ļjtani. A Kill Your Darlings vet√≠t√©se ut√°n t√©nyleg csak azt tudtam mondani, hogy olyan, mint egy feh√©r fal szem√ľvegben, egy fal, amirŇĎl a t√∂bbi ember le tud pattanni vagy r√° tud tapadni, de ŇĎ mag√°t√≥l sosem tud megmozgatni semmit. Allen Ginsberg szerep√©ben is csak sodorj√°k az esem√©nyek, √©s hi√°ba ŇĎ a fŇĎszereplŇĎ, csak a kispadon van a film fŇĎ sztorij√°hoz k√©pest.

A fŇĎ sztori pedig a Beat-mozgalom legismertebb m√ļzs√°j√°nak, Lucien Carrnak (Dane DeHann, Antal Nimr√≥d Metallica-filmj√©nek a fŇĎszereplŇĎje) a t√∂rt√©nete, aki m√°ig zavarosnak tartott viszonyban volt egy idŇĎsebb f√©rfival (Michael C. Hall, azaz Dexter), mik√∂zben k√∂rbevette mag√°t olyan tehets√©gekkel, mint William S. Burroughs √©s Jack Kerouac. Ebbe a k√∂rbe ker√ľl bele a fiatal Ginsberg is, amikor a koll√©giumban bekopogtat Carrhoz √©s ez vezeti arra az √ļtra, aminek sor√°n lesz√°mol rengeteg k√∂ltŇĎi k√∂zhellyel √©s meg√≠rja korszak√°nak legismertebb vers√©t, az √úv√∂lt√©st. √Čs ebben a k√∂rben j√∂n r√°, Carr hi√°ba egy karizmatikus, vonz√≥ jelens√©g, √≠rni azt marh√°ra nem tud. SŇĎt, n√©ha uralkodni mag√°n is alig. Ginsbergnek viszont ŇĎ nemcsak a m√ļzs√°t jelenti, hanem a nagyv√°rosban √©bredezŇĎ liber√°lis v√°gyainak t√°rgy√°t is.

Ezek a v√°gyak nagyon vicces hat√°sokat v√°ltottak ki a Cinefest k√∂z√∂ns√©g√©bŇĎl, elŇĎtt√ľnk k√©t tinil√°ny √ľld√∂g√©lt, akik eg√©szen biztosan Radcliffe miatt √ľltek be a filmre, azt√°n a homoszexualit√°s minden jel√©re elŇĎsz√∂r jelentŇĎs√©gteljesen egym√°sra n√©ztek, majd elkezdt√©k babr√°lni a telefonjaikat. A kifele menetelŇĎ k√∂z√∂ns√©gben olyanokat lehetett hallani, hogy "Erre √©n nem vagyok el√©g nyitott".

Pedig a Kill Your Darlings nem mer√©sz, nem formabont√≥, √©s nem is annyira sz√≥kimond√≥, mint b√°rmi, amit a fŇĎhŇĎsei a val√≥ √©letben √≠rtak. Egyetlen szexjelenete is ink√°bb egy colstokkal be√°ll√≠tott p√≥zol√°snak n√©z ki, √©s nem kŇĎkem√©ny basz√°snak, aminek elvileg lennie kellene. √Čs a huszadik sz√°zad legnagyobb irodalmi kujonjair√≥l k√©sz√ľlt film sem lesz sokkal t√∂bb, mint egy tisztess√©gesen, de m√©g bŇĎven a mŇĪfaj keretein bel√ľl marad√≥ √©letrajzi film.

Advertisement

A Kill Your Darlings nem ker√ľl magyar mozikba. Itt a film elŇĎzetese:

Kép: outnow.ch

Azt meg csak √≠gy a v√©g√©n k√ľl√∂n, hogy ha egyszer m√°r David Crosst k√©ri fel valaki, hogy j√°tssza el Allen Ginsberg apj√°t, akkor ne tegyenek r√° pont olyan szem√ľveget, mint amilyet az Arrested Development c√≠mŇĪ sorozat Tobiasak√©nt hord.

Advertisement