This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

​Három hete jár lejárt bérlettel, senki se veszi észre

Illustration for article titled ​Három hete jár lejárt bérlettel, senki se veszi észre

Az újságíróból lett üzletember a lejárt mögé dugta a jó bérletet. Villamoson sem bukott le vele! És mára kitalálta, milyen lenne a bliccelésbiztos BKK-bérlet. Óriási reformötlet a Cinken!

Advertisement

Máté "Dugó" Dániel, ha nem is ingyen, de óriási ötletet tár most a nagyközönség elé. Halló, ha valaki olvas minket a BKK-nál, lehet jegyzetelni! Most át is adom a szót a Feltalálónak:

Több mint három hete olyan bérletszelvénnyel járok, ami lejárt. Nem nagyon régen, de határozottan. Nem vagyok bliccelő, általában bringával közlekedem, de ha jön a hideg leteszem, és veszek bérletet. Most is megvettem, de a pénztárcám átlátszó fóliája mögött egy lejárt szelvény mögé csúsztattam. Ha szorul a hurok, bármikor elő tudom kapni. De nem szorul.

A metróban lemenet simán, kifele meg némi szorongással lengetem be a lejárt szelvényt minden következmény nélkül. Ez eddig stimmel, nagyjából erre számítottam, de három hét alatt megestek cifrább esetek is. A Forgách utcánál a metró lejáratnál egyszer utánam szólt az ellenőr, hogy legyek szíves visszamenni, megnézné még egyszer a bérletemet. Na gondoltam végre eljött a bukás, de csak egy hogyne-vel válaszoltam, és visszafordultam hozzá. Hosszú másodpercekig tartottam előtte a lejárt bérletet, mire egyszer csak jó utat kívánt. Hasonlóan sokáig szemlélték különböző ellenőrök a villamosokon is a szelvényt (jelzem, buszon ez idő alatt egyszer sem találkoztam velük).

A helyzet megfontolásra késztetett, ezért megkértem egy barátomat, hogy játsszunk: ő elhalad mellettem különböző bérletekkel, nekem pedig meg kell mondanom, hogy érvényesek-e avagy sem. Az előzmények után gondolom, nem lövök le nagy poént, ha azt mondom, hogy ez megállítás és a bérlet kézbe vétele nélkül gyakorlatilag lehetetlen. Az ember szeme nem fókuszál ehhez elég gyorsan, az agy nem dolgozza föl az információt, a ény tükröződik a fólián és így tovább, az ellenőr helyzete lényegében reménytelen.

Ha mindezek tudatában kézbe veszünk egy BKV szelvényt, és azt kérdezzük magunktól, lehet-e az ellenőrök szempontjából javítani a helyzeten, akkor a válasz egyértelmű igen. A szelvény elképesztő mennyiségű teljesen fölösleges információt hordoz. Ott van elsőször is a fejléc. 2013 Budapest + BKK logó. Ez ki a faszt érdekel? Ezalatt a látható felület – amibe a QR kódot tartalmazó slejfnit nem számoltam bele – 17,36 százalékát kitevő dátum

mező helyezkedik el, amiben maga a lejárati dátum az egész felület 6, azaz Hat százalékát foglalja el (nem röhögni, megmértem). Ezután némi üres teret követően fehérlik a kitöltendő azonosító szám mező, ami az enyémen természetesen üres, amit sosem tesz szóvá a kutya sem. Alatta a bérlet ára, típusának neve (Havi Budapest-Bérlet), balra tőle pedig egy második, immár stilizált BKK logó.

Namost. Amennyit az embert vegzálják az ellenőrök, attól a felület 82,64 százalékát elfoglaló információk 100 százaléka szerepelhetne nyugodtan a szelvény hátoldalán is, beleértve az azonosító szám rovatot is, mert ha egyszer nem nézik akkor minek? (Nekem történetesen antik fém BSZKRT bérlet tokom volt egészen tavalyig, de ma már ki hord ilyet, ráadásul magát a szelvényt abból is ki lehetett azért venni egy ellenőrzés erejéig.) A felső sor, a

szelvény típusa, az ár és az újabb logó pedig egészen biztosan teljesen fölösleges.

És akkor jönnek a színek. Alul, felül lila, oldalt a BKK logó szintén. Ezeket szürke mező veszi körül, amiben fehér a két kitöltendő rész, azon belül pedig az érvényesség két dátuma nem túl erős zöld színnel „virít". Ezt kellene a nyomorult ellenőröknek leolvasniuk, ha nem fásulnának bele az egészbe az első nap, első órájának, első percében.

Ha a bérlet előlapja lényegében csak a dátumot tartalmazná, azaz mondjuk a felület 80-90 százalékát ez foglalná el, az ellenőrök esélyei számottevően javulnának. Sőt, ha a két dátumból csak a lejárati lenne rajta, az eredmény egészen bámulatos lenne, valahogy így:

Illustration for article titled ​Három hete jár lejárt bérlettel, senki se veszi észre
Advertisement
Illustration for article titled ​Három hete jár lejárt bérlettel, senki se veszi észre
Illustration for article titled ​Három hete jár lejárt bérlettel, senki se veszi észre

Ha azt kérdezik honnan veszem én a bátorságot az érvényességi idő első felének elhagyásához, akkor azt tudom mondani, hogy a.) ne nézzék az ellenőröket sem teljesen hülyének, és b.) még ha tapasztalatuk ezt is sugallja, akkor is el lehet igazítani őket szeptember 22-én reggel arról, hogy az okt 22-es vagy az utáni bérletek még nem jók.

Namost, ezt ugye wordben írom, az eredményeket sima Ariel betűkkel jelenítem meg, de a BKK-nak nem kell ehhez ragaszkodnia. Vannak hozzáértő emberek, nevezett tipográfusok, akik a dátum észlelhetőségén még nagyon sokat tudnának javítani, sőt a betűméret megőrzése mellett számtalan információt + hamisítás elleni jelet is elhelyezhetnének még a szelvényen, ahogyan azt a papírpénzek esetében nagyon ügyesen megoldják valakik. Havi bérlet esetén a feladat a hónapok nevének rövidítésével visszavezethető az előzőre.

Mély tisztelettel kérném ezután, hogy az elmúlt 20 év összes BKV és BKK vezetője adja vissza az összes jutalmát a picsába, mert az nem igaz, hogy ezt egy utasnak kell leírnia.

Figyelem, az ötlet megvalósítása esetén három éven keresztül a bevezetés előtti 12 hónap átlagos havi értékesítéséhez viszonyított eladás növekmény 1 százalékát kitevő jutalékra tartok igényt. A havi elszámolás vetítési alapja a várható rezsicsökkentére tekintettel nem az árbevétel, hanem az eladott jegy és bérlet darabszám többlet és az mindenkor aktuális szelvényár szorzata.

Share This Story

Get our newsletter