Mi lett a J√©zusb√≥l bund√°s majmot csin√°l√≥ spanyol festŇĎvel? Vagy az amerikai l√°nnyal, akinek Tarantino a l√°bujjait szopogatta? Hogy √©l a nŇĎ, akinek a volt bar√°tja felt√∂lt√∂tte a k√©peit egy porn√≥oldalra?

A Guardian h√°rom olyan embert keresett meg, akik p√°r √©vvel ezelŇĎtt √≠gy vagy √ļgy internetes dr√°ma √°ldozatai lettek: Cecilia Gim√©nezen az eg√©sz vil√°g r√∂h√∂g√∂tt a f√©lresiker√ľlt Ecce Homo-restaur√°ci√≥ja ut√°n, Beejoli Shah elvesztette a munk√°j√°t, Annmarie Chiarini olyan √°llamban lakott, ahol a helyi jogszab√°lyok miatt nem tudott mivel v√©dekezni. Hogyan reag√°ltak?

Az öregasszony, aki nem tud festeni

Cecilia Gim√©nez 84 √©ves, √©s m√°r l√°tja a mŇĪve pozit√≠v hozad√©kait is, pedig volt idŇĎ, amikor mindennap s√≠rt, mik√∂zben ismeretlen emberek √©s t√©v√©st√°bok zaklatt√°k az otthon√°ban. A Spanyolorsz√°g √©szakkeleti r√©sz√©ben tal√°lhat√≥ kisv√°rosban, Borj√°ban √©lŇĎ √∂zvegy k√©t √©vtizeden √°t gondozta a helyi templom fresk√≥j√°t, az 1910-ben k√©sz√ľlt Ecce Hom√≥t, mert a p√°r√°s levegŇĎ miatt a fest√©k folyton lepattogzik r√≥la.

Advertisement

2012 nyar√°n elk√∂vette azt a hib√°t, hogy nyaral√°s elŇĎtt v√©gezte a restaur√°ci√≥t, √©s otthagyta a k√©pet sz√°radni. Mire visszaj√∂tt, m√°r mindenki a hibbant √∂regasszonyon r√∂h√∂g√∂tt, aki nem tud festeni, √©s t√∂nkretett egy k√©pet. Pedig csak f√©lbehagyta a munk√°t k√©t h√©tre. Gim√©nez meg van gyŇĎzŇĎdve r√≥la, hogy ha ŇĎ nem gondozza, a festm√©ny r√©g teljesen t√∂nkrement volna.

Az elsŇĎ h√≥nap neh√©z volt: hat kil√≥t fogyott, nyugtat√≥kat szedett, √©s az apr√≥ gesztusok tartott√°k benne a lelket, mint amikor ismeretlenek vir√°got k√ľldtek neki. K√©t √©s f√©l √©vvel k√©sŇĎbb m√°r m√°sk√©nt l√°tja a dolgot: a majomm√° v√°ltozott Krisztusb√≥l turistal√°tv√°nyoss√°g lett, √°ll√≠t√≥lag 130 ezer l√°togat√≥t hozott a v√°rosnak.

Az amatŇĎr szinten festegetŇĎ Gim√©nezt felkapt√°k: saj√°t ki√°ll√≠t√°sa lett, a kor√°bbin√°l j√≥val magasabb √°ron tudja eladni a festm√©nyeit, √©s m√°r k√©pes l√°tni a pozit√≠vumot is a t√∂rt√©net√©ben.

Advertisement

Tarantino a l√°ba elŇĎtt hevert

A m√°sik k√©t sztori nem lett ennyire k√∂zismert, de ettŇĎl m√©g hasonl√≥an √©rdekesek: Beejoli Shah 2011 nyar√°n akadt √∂ssze egy partin Quentin Tarantin√≥val, akivel annyira egym√°sra hangol√≥dtak, hogy ott is hagyt√°k a bulit, √©s a rendezŇĎ h√°z√°ban folytatt√°k tov√°bb kettesben. A nŇĎ ott hib√°zott, amikor az egy√©jszak√°s kalandot nem egy k√°v√© f√∂l√∂tt mes√©lte el a bar√°tainak, hanem egy kimer√≠tŇĎen r√©szletes emailben k√ľldte el nekik.

Advertisement

Ebben nemcsak azt √≠rta le, hogy Tarantin√≥nak van a legkev√©sb√© vonz√≥ farka, amit valaha l√°tott, hanem azt is, hogy a l√°bfetisiszta filmrendezŇĎ dug√°s helyett ink√°bb a l√°bujjait szopogatta, mik√∂zben kiel√©g√≠tette mag√°t. Az email akkora sikert aratott, hogy t√∂bben is forwardolt√°k, v√©g√ľl a f√©l internet ezen cs√°mcsogott (k√∂sz√∂nhetŇĎen a Deadspinnek), Shah-t pedig r√∂gt√∂n kir√ļgt√°k a m√©diac√©gtŇĎl, ahol dolgozott. Mindennek a tetej√©be Tarantino rajong√≥i fenyegetŇĎzŇĎ √©s d√ľh√∂s emailekkel √°rasztott√°k el.

Sok√°ig √ļj munk√°t sem kapott, mert "mi van, ha egyszer Tarantino lesz az √ľgyfel√ľnk?", v√©g√ľl h√°rom √©v eltelt√©vel √©s egy √ļj √°ll√°s birtok√°ban m√°r k√©pes egy j√≥ sztorik√©nt tekinteni az esetre, de nem volt k√∂nnyŇĪ id√°ig eljutnia. Akkor Shah t√∂r√∂lte mag√°t mindenhonn√©t, √©s megpr√≥b√°lta annyira kiz√°rni a k√ľlvil√°got, amennyire ez a digit√°lis korban lehets√©ges. Most sem besz√©l a sztorir√≥l, ha nem musz√°j, √©s ha m√©gis elŇĎker√ľl, nem szokta elmes√©lni, mennyire megal√°zottnak √©rzi mag√°t miatta a mai napig.

Akarsz szexelni ezzel a tan√°rnŇĎvel?

Annmarie Chiarini t√∂rt√©nete is tanuls√°gos: neki 2011 okt√≥ber√©ben tette fel a volt bar√°tja a k√©peit egy porn√≥oldalra, m√©ghozz√° teljes nev√©vel, lak√≥hely√©vel √©s munkahely√©vel egy√ľtt, "Hot for teacher? Well come get it!" felsz√≥l√≠t√°ssal (a nŇĎ egy egyetemen tan√≠tott). Az √©rthetŇĎen kik√©sz√ľlt Chiarini beteg√°llom√°nyba ker√ľlt, √©s miut√°n r√°j√∂tt, hogy Maryland √°llam t√∂rv√©nyei nem teszik lehetŇĎv√© a bossz√ļporn√≥val szembeni fell√©p√©st, lemondott a feljelent√©srŇĎl.

Advertisement

K√©sŇĎbb lek√ľzd√∂tte d√ľh√©t √©s megal√°zotts√°g√°t, √©s kamp√°nyolni kezdett az√©rt, hogy szigor√≠ts√°k a m√°sik f√©l beleegyez√©se n√©lk√ľl k√∂zz√©tett porn√≥ra vonatkoz√≥ szab√°lyokat. 2013-ban v√©g√ľl egy k√©pviselŇĎ felk√©rte, hogy vegyen r√©szt az erre vonatkoz√≥ t√∂rv√©nyjavaslat kidolgoz√°s√°ban.

B√°r irt√≥zott a nyilv√°nos szerepl√©stŇĎl, egyszerre azon kapta mag√°t, hogy ŇĎ lett az √ľgy nyilv√°nos arca, sajt√≥t√°j√©koztat√≥kon sz√≥lal fel √©s interj√ļkat ad. A t√∂rv√©nyjavaslat v√©g√ľl tavaly √°prilisban l√©pett hat√°lyba, de Chiarini azt mondja, m√©g mindig nem heverte ki teljesen az √ľgyet. Viszont mindenk√©ppen erŇĎt adhat neki, amit √≠gy is el√©rt.

Advertisement

Az alsó fotó: AP Photo/Patrick Semansky