Mi lett a Jézusból bundás majmot csináló spanyol festővel? Vagy az amerikai lánnyal, akinek Tarantino a lábujjait szopogatta? Hogy él a nő, akinek a volt barátja feltöltötte a képeit egy pornóoldalra?

A Guardian három olyan embert keresett meg, akik pár évvel ezelőtt így vagy úgy internetes dráma áldozatai lettek: Cecilia Giménezen az egész világ röhögött a félresikerült Ecce Homo-restaurációja után, Beejoli Shah elvesztette a munkáját, Annmarie Chiarini olyan államban lakott, ahol a helyi jogszabályok miatt nem tudott mivel védekezni. Hogyan reagáltak?

Advertisement

Az öregasszony, aki nem tud festeni

Cecilia Giménez 84 éves, és már látja a műve pozitív hozadékait is, pedig volt idő, amikor mindennap sírt, miközben ismeretlen emberek és tévéstábok zaklatták az otthonában. A Spanyolország északkeleti részében található kisvárosban, Borjában élő özvegy két évtizeden át gondozta a helyi templom freskóját, az 1910-ben készült Ecce Homót, mert a párás levegő miatt a festék folyton lepattogzik róla.

2012 nyarán elkövette azt a hibát, hogy nyaralás előtt végezte a restaurációt, és otthagyta a képet száradni. Mire visszajött, már mindenki a hibbant öregasszonyon röhögött, aki nem tud festeni, és tönkretett egy képet. Pedig csak félbehagyta a munkát két hétre. Giménez meg van győződve róla, hogy ha ő nem gondozza, a festmény rég teljesen tönkrement volna.

Advertisement

Az első hónap nehéz volt: hat kilót fogyott, nyugtatókat szedett, és az apró gesztusok tartották benne a lelket, mint amikor ismeretlenek virágot küldtek neki. Két és fél évvel később már másként látja a dolgot: a majommá változott Krisztusból turistalátványosság lett, állítólag 130 ezer látogatót hozott a városnak.

Az amatőr szinten festegető Giménezt felkapták: saját kiállítása lett, a korábbinál jóval magasabb áron tudja eladni a festményeit, és már képes látni a pozitívumot is a történetében.

Advertisement

Tarantino a lába előtt hevert

A másik két sztori nem lett ennyire közismert, de ettől még hasonlóan érdekesek: Beejoli Shah 2011 nyarán akadt össze egy partin Quentin Tarantinóval, akivel annyira egymásra hangolódtak, hogy ott is hagyták a bulit, és a rendező házában folytatták tovább kettesben. A nő ott hibázott, amikor az egyéjszakás kalandot nem egy kávé fölött mesélte el a barátainak, hanem egy kimerítően részletes emailben küldte el nekik.

Advertisement

Ebben nemcsak azt írta le, hogy Tarantinónak van a legkevésbé vonzó farka, amit valaha látott, hanem azt is, hogy a lábfetisiszta filmrendező dugás helyett inkább a lábujjait szopogatta, miközben kielégítette magát. Az email akkora sikert aratott, hogy többen is forwardolták, végül a fél internet ezen csámcsogott (köszönhetően a Deadspinnek), Shah-t pedig rögtön kirúgták a médiacégtől, ahol dolgozott. Mindennek a tetejébe Tarantino rajongói fenyegetőző és dühös emailekkel árasztották el.

Advertisement

Sokáig új munkát sem kapott, mert "mi van, ha egyszer Tarantino lesz az ügyfelünk?", végül három év elteltével és egy új állás birtokában már képes egy jó sztoriként tekinteni az esetre, de nem volt könnyű idáig eljutnia. Akkor Shah törölte magát mindenhonnét, és megpróbálta annyira kizárni a külvilágot, amennyire ez a digitális korban lehetséges. Most sem beszél a sztoriról, ha nem muszáj, és ha mégis előkerül, nem szokta elmesélni, mennyire megalázottnak érzi magát miatta a mai napig.

Akarsz szexelni ezzel a tanárnővel?

Annmarie Chiarini története is tanulságos: neki 2011 októberében tette fel a volt barátja a képeit egy pornóoldalra, méghozzá teljes nevével, lakóhelyével és munkahelyével együtt, "Hot for teacher? Well come get it!" felszólítással (a nő egy egyetemen tanított). Az érthetően kikészült Chiarini betegállományba került, és miután rájött, hogy Maryland állam törvényei nem teszik lehetővé a bosszúpornóval szembeni fellépést, lemondott a feljelentésről.

Advertisement

Később leküzdötte dühét és megalázottságát, és kampányolni kezdett azért, hogy szigorítsák a másik fél beleegyezése nélkül közzétett pornóra vonatkozó szabályokat. 2013-ban végül egy képviselő felkérte, hogy vegyen részt az erre vonatkozó törvényjavaslat kidolgozásában.

Advertisement

Bár irtózott a nyilvános szerepléstől, egyszerre azon kapta magát, hogy ő lett az ügy nyilvános arca, sajtótájékoztatókon szólal fel és interjúkat ad. A törvényjavaslat végül tavaly áprilisban lépett hatályba, de Chiarini azt mondja, még mindig nem heverte ki teljesen az ügyet. Viszont mindenképpen erőt adhat neki, amit így is elért.

Az alsó fotó: AP Photo/Patrick Semansky

Share This Story

Get our newsletter