This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Harisnyás Pippitől Doctor Dolittle-ig: 10 rasszista gyermekkönyv

Jó, jó, persze nem kérhetjük számon a mai politikai korrektséget 60-80-100 éves könyveken, ennyi erővel Szókratész fejéhez is hozzávághatnánk, hogy milyen humanista az, aki nem ítéli el a rabszolgaságot. De azért nem árt tudni, mire számítsunk, ha este mesét kezdünk olvasni a gyerekeknek filmélményeink alapján, legyünk felkészülve a magyarázkodásra.

Advertisement

Vagyis mindenképp érdemes megnézni az Alltime 10 videóját.

Ugyan nem rasszizmus, de nekem például kemény kihívás volt, mikor elkezdtem olvasni a gyerekeknek a Maja a méhecskét és nagyjából a tizedik oldalon a főhősnő éppen beszélgetett barátjával, mikor egy szitakötő odajött és leharapta a haverja fejét. Ezután a szitakötővel diskurált tovább kissé zaklatottan, míg az a fejet ropogtatta.

Advertisement

Gyermekeim vigasztalhatatlanok voltak.

Ja és ha már ókor! Ami Catónak az "Egyébként javaslom, hogy Karthágót le kell rombolni", az nekem ilyen esetekben, hogy a korkarikák mintájára vezessük be "a vigyázat Mikulás-, Jézuska-, Nyuszi-szpojler" jelzést.

Advertisement

Mert azokon is nagyon rossz magyarázkodni.

Share This Story

Get our newsletter