Rövid, sĂșlyos betegsĂ©g utĂĄn, 86 Ă©ves korĂĄban szombat dĂ©lutĂĄn elhunyt Hankiss ElemĂ©r szociolĂłgus, irodalomtörtĂ©nĂ©sz, egykori tĂ©vĂ©elnök – tudta meg a csalĂĄdtĂłl az MTI.

Hankiss ElemĂ©r 1928-ban szĂŒletett Debrecenben, Ă©desapja, Hankiss JĂĄnos irodalomtörtĂ©nĂ©sz volt. Egyetemi tanulmĂĄnyait Eötvös-kollĂ©gistakĂ©nt az ELTE angol–francia szakĂĄn vĂ©gezte 1950-ben. Az 1956-os forradalom utĂĄn hƱtlensĂ©g Ă©s ĂĄllamellenes összeeskĂŒvĂ©s vĂĄdjĂĄval tĂ­z hĂłnapot töltött vizsgĂĄlati fogsĂĄgban, vĂ©gĂŒl bizonyĂ­tĂ©kok hiĂĄnyĂĄban felmentettĂ©k.

Az 1960-as Ă©vekben dolgozott az EurĂłpa KiadĂłnĂĄl, majd az AkadĂ©mia IrodalomtudomĂĄnyi IntĂ©zetĂ©nek fƑmunkatĂĄrsa volt. 1975-tƑl csaknem hĂșsz Ă©ven ĂĄt az MTA SzociolĂłgiai KutatĂłintĂ©zetĂ©nek Ă©rtĂ©kszociolĂłgiai Ă©s mĂłdszertani osztĂĄlyĂĄt irĂĄnyĂ­totta, 1996 Ă©s 1998 között az intĂ©zet igazgatĂłja volt. TanĂ­tott az ELTE-n, a szegedi JĂłzsef Attila TudomĂĄnyegyetemen Ă©s a KözĂ©p-eurĂłpai Egyetemen, vendĂ©gprofesszor volt több kĂŒlföldi egyetemen.

KutatĂĄsi terĂŒlete az 1960-as Ă©vekben elsƑsorban az irodalomelmĂ©let, az 1970-es Ă©vek eleje Ăłta a szociolĂłgia, fƑkĂ©nt az Ă©rtĂ©kszociolĂłgia, majd az 1980-as Ă©vekben a politikai szociolĂłgia.

Az ÉrtĂ©k Ă©s tĂĄrsadalom (1977), TĂĄrsadalmi csapdĂĄk (1979), DiagnĂłzisok (1982) Ă©s a DiagnĂłzisok 2. (1986), valamint a Kelet-eurĂłpai alternatĂ­vĂĄk (1989) cĂ­mƱ köteteiben a magyar tĂĄrsadalom helyzetĂ©vel, jövƑjĂ©vel foglalkozott, majd Új diagnĂłzisok cĂ­mƱ tanulmĂĄnykötetĂ©ben a rendszervĂĄltozĂĄs tanulsĂĄgait elemezte. A NincsbƑl a Van felĂ© cĂ­mƱ 2012-es munkĂĄja az emberi lĂ©t alapvetƑ kĂ©rdĂ©seivel foglalkozik – Ă­rja az MTI.

Advertisement

Hankiss ElemĂ©r kezdemĂ©nyezƑje Ă©s szellemi atyja volt a TalĂĄljuk ki MagyarorszĂĄgot, illetve a TalĂĄljuk ki KözĂ©p-EurĂłpĂĄt projekteknek, Ă©s alapĂ­tĂł tagja a Szeretem MagyarorszĂĄgot Klubnak. Volt a tĂ©vĂ© elnöke is, a viharos-mĂ©diahĂĄborĂșs idƑkben, 1990 Ă©s 1993 között.

[fotĂł: wikipedia]