√Ėr√∂m l√°tni, hogy a gasztrofesztiv√°lok dilivonatja eg√©szen a belv√°rosig k√∂zlekedik. Az elsŇĎ Budapesti Halfesztiv√°l p√©nteken kezdŇĎdik az Akv√°riumban, nyit√≥napon Harcsa Veronika koncertj√©vel.

Szerencs√©re √ļgy siker√ľlt bejelenteni a fesztiv√°lt a hivatalos sajt√≥t√°j√©koztat√≥n, hogy egyszer sem hangzott el a busa sz√≥, mondjuk az afrikai t√ľdŇĎs harcsa igen. Az√©rt, mert a Balatoni H√ļs abb√≥l k√©sz√≠t szal√°mit, mert nincsen benne sz√°lka, nincsen √≠ze, nincsen zamata √©s a szarvasi halteny√©szetben megtal√°lhat√≥ Magyarorsz√°gon is. A c√©g m√©g felcsapja egy kis marhazs√≠rral √©s k√©szen van a halszal√°mi, ami pont olyan, ahogy elk√©pzelj√ľk, felt√©ve hogy egy patyomkinszal√°mit k√©pzel√ľnk, amin√©l pont az hi√°nyzik, amit szeret√ľnk benne.

Na mindegy, az√©rt ez a fura kanyar, mert a sajt√≥t√°j√©koztat√≥ egy r√©sze azzal telt el, hogy a Balatoni H√ļs egyik koll√©g√°ja let√∂rt hangon mes√©lte a m√°r ebbŇĎl bekaj√°lt sajt√≥nak, hogy mi√©rt lesz a vil√°g egy jobb hely a halszal√°mit√≥l. Mint a sz√≥javirslitŇĎl √©s a gabonakolb√°szt√≥l, de azoknak legal√°bb l√°tom az √©rtelm√©t.

A sajt√≥t√°j√©koztat√≥ m√°sik jelentŇĎs fel√©t pedig N√©meth J√≥zsef, a Magyar Nemzeti Gasztron√≥miai Sz√∂vets√©g tagja vette mag√°hoz. N√©meth az MNGSZ honlapja szerint az al√°bbi titulusok birtokosa:

- Szent István Kalocsai Paprika lovagrend tagja 2003 

- NagykŇĎr√∂si Cifra borlovagrend tagja 2003¬†

- ElsŇĎ Magyar Feh√©rasztal Lovagrend Nagytan√°gy tagja 2005

- Szolnoki gulyásfesztivál Díszpolgára 2004 

- MNGSZ érdemérem 2000. 2003 

- Venesz Díj 2006 

- √Čv Vend√©gl√°t√≥ja c√≠m 2009 (Kereskedelmi √©s Iparkamara)¬†

- Orsz√°gos h√≠rŇĪ versenyeken sz√°mos szakmai elismer√©s

Szeg√©ny Moln√°r B. Tam√°s valahol csuklik egy 87 fokon fŇĎvŇĎ l√°gytoj√°s f√∂l√∂tt.¬†

N√©meth azt a fajta besz√©det tartotta, amikor elkezd mondatokat, de a befejez√©seik m√°s mondatok kezdetei, mintha valaki a felfel√© menŇĎ mozg√≥l√©pcsŇĎn szeretne eg√©sz testtel legurulni. Itt egy k√©p r√≥la, a t√∂bbit el lehet k√©pzelni, mert nem rejt annyi titkot, mint egy harcsaszal√°mi.

Advertisement

Egy√©bk√©nt a Budapesti Halfesztiv√°l szimpatikus dolognak hangzik, lesznek vietn√°mi, jap√°n √©s indon√©z szak√°csok, Necz Istv√°n - akinek s√ľrgŇĎsen meg kellene b√ľtyk√∂lnie a Facebook privacy be√°ll√≠t√°sait, mert minden nyaral√≥s k√©p√©t v√©gig tudtam p√∂rgetni - √≠g√©rt orosz vodk√°s hallevest, szerb hal√©teleket, √°zsiai t√°ncokat, pisztr√°ngf√ľst√∂l√©st √©s pontybŇĎrbŇĎl k√©sz√ľlt cipŇĎt is. Ott lesz a Buda√∂rsi Halpiac √©s a h√≠res dunabogd√°nyi pisztr√°ngos is febru√°r 15 √©s 17. k√∂z√∂tt az Akv√°riumban. A bel√©p√©s ingyenes.