Hallottatok már a fáról, aminek önrendelkezési joga van?

Angolul úgy nevezik, the Tree That Owns Itself. Egy amerikai városkában él, ráadásul egy út kellős közepén, és állítólag törvény adta joggal rendelkezik saját maga felett, hogy senki ne vághassa ki.

A történet – ami egy Tumblr-poszt formájában az internetet is bejárta – valahogy így szól: 1890-ben egy újság beszámolt arról, hogy a georgiai Athens városában a 19. század elején élt egy bizonyos William Henry Jackson ezredes, aki a katonai rangja mellett egy helyi egyetem professzora is volt. A férfi úgy megszerette a fát, ami a telkén állt, hogy kitalált egy megoldást, hogy soha senki ne bánthassa azt, még az ő halála után sem. Szóval ez a Jackson ezredes – aki James Jackson kormányzó fia volt ˜– kijelentette, hogy a fa mostantól a saját maga ura, és a növénynek adományozta a törzsétől számított 2,5 méteres sugarú körben a talajt. Hogy a sztorit az újság találta-e ki, vagy korábban is a helyi legendárium része volt, jó kérdés.

Advertisement

Az viszont biztos, hogy az eredeti fa 1942-ben elpusztult, amikor egy szélvihar kidöntötte a helyéről. Viszont a Ifjú Hölgyek Kertészeti Klubjának helyi részlege 1946. október 9-én elültette a helyére az eredeti tölgy egyik makkját, amiből mára ez a lenti fa nőtt ki. Ezt azóta is a klub tagjai ápolják, sőt, karácsonykor feldíszítik, egy esküvő is volt már az ágai alatt, és évente születésnapi bulit is rendeznek neki.

A tölgy alatt egy felirat is található, ezen az alábbi szöveg áll:

For and in consideration of the great love I bear this tree and the great desire I have for its protection, for all time, I convey entire possession of itself and all land within eight feet of the tree on all sides.

Advertisement

Valójában persze semmilyen hivatalos iratot nem találtak arról, hogy a fának jogai lenne, de történet a lényegét egy mesekönyben is összefoglalták. Ebben egy kisfiú megtudja, hogy a tölgy mítosza nem a felel meg a valóságnak, de arra is rájön, hogy ennek ellenére egy legendának is lehet igazságtartalma, és így vagy úgy, de a fa értékes.

Advertisement

via Inquisitor, Red and Black Kép: Wikipédia

Share This Story