This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Hallottál már Erbstein Ernőről?

Illustration for article titled Hallottál már Erbstein Ernőről?

Mert itthon nagyjából ismeretlen a neve. Pedig ő is egyike volt a külföldön sikeres, úttörő magyar fociedzőknek, angolul könyv is jelent meg róla, melyből most megjelent egy részlet.

Advertisement

Erbstein azok közé a magyar zsidó edzők közé tartozott, akik a harmincas-negyvenes években sikert sikerre halmoztak külföldön, majd évtizedekre elfelejtették a nevüket, és csak mostanában kezdi elismerni jelentőségüket az utókor.

A legismertebb ilyen Guttmann Béla volt, aki a hatvanas években a Benficával BEK-et is nyert, de rajta kívül a Brazíliában dolgozó Kürschner Izidor, az Olaszországban és Hollandiában működő Weisz Árpád, valamint az argentin és uruguayi csapatoknál edzősködő Hirschl Imre nevét kell megemlíteni, és természetesen Erbstein Ernőét.

Advertisement

A nagyváradi születésű futballista fiatalon fejezte be a játékot, és Olaszországban kezdett edzősködni. Évtizedekkel a kor előtt járva vezetett be olyan újításokat, mint a meccsek előtti összetartás, a vitaminok szedése, a sportpszichológia, illetve egy teljesen új, négy középpályásra épülő játékrendszer, melynek köszönhetően a Torino a kor szupercsapata lett.

Erbsteinnek haza kellett jönnie az olaszországi zsidótörvények miatt, de itthon sem volt könnyű az élet a számára: munkaszolgálatra hívták be, a családjának pedig bujdosnia kellett, végül csodával határos módon sikerült neki, feleségének és lányainak is túlélnie a háborút.

Advertisement

A háború után visszatért Torinóba, mely a következő években uralta az olasz focit, a csapatot Erbstein és egy angol edző, Les Lievesley irányították. A sikersorozat 1949. május 4-ig tartott, amikor a csapat repülőgépe lezuhant, és a tragédiában az egész csapat odaveszett, természetesen az edzőkkel együtt. (A fenti fotón a Torino csapata látható a gép lezuhanása előtti napon, a kép jobboldalán Erbstein Ernő.)

Dominic Bliss több mint hatvan évvel később írt könyvet róla, Erbstein: The triumph and tragedy of football's forgotten pioneer címmel, és ebből ma jelent meg egy részletet a Guardian oldalán: igaz, ez nem a futballedzői működéséről szól, hanem arról, hogyan élte túl ő és családja a háborút, a nyilasuralmat és az ostromot. Izgalmas olvasmány.

Share This Story

Get our newsletter