Nagy kutat√°s k√©sz√ľl a londoni √©s angliai magyarokr√≥l, itt lehet kit√∂lteni a k√©rdŇĎ√≠vet.

Ne rajtunk m√ļljon, hogy az anyaorsz√°gnak vil√°gosabb k√©pe legyen az emigr√°nsair√≥l, itt van f√∂nt a link, ami az MTA T√°rsadalomtudom√°nyi Kutat√≥k√∂zpont Kisebbs√©gkutat√≥ Int√©zet√©nek √©s a Menjek/Maradjak dokumentumfilm-sorozat alkot√≥inak a projektje.

Tudod mi lesz, ha kit√∂lt√∂d? √Ārnyaltabb t√°rsadalmi diskurzus! Ez majdnem olyan j√≥, mintha mindenki megtanulna rep√ľlni. Jobb ma egy √°rnyalt t√°rsadalmi diskurzus, mint holnap egy raklapnyi mad√°r a bokorban, ahogy a mŇĪvelt brit mondan√°.

A perverzek kedvéért idemásolom a teljes felhívást:

Kutat√°s k√©sz√ľl a londoni √©s angliai magyarokr√≥l

2014.04.09. Budapest-London A Magyar Tudom√°nyos Akad√©mia T√°rsadalomtudom√°nyi Kutat√≥k√∂zpont Kisebbs√©gkutat√≥ Int√©zet a Menjek/Maradjak dokumentumfilm-sorozat alkot√≥ival, a SpeakEasy Projecttel t√°rsulva k√©sz√≠t kutat√°st a Londonban √©s Angli√°ban √©lŇĎ, valamint ott dolgoz√≥ magyarokr√≥l. A kutat√°s szorosan kapcsol√≥dik ahhoz az erŇĎfesz√≠t√©shez, amellyel a sorozat alkot√≥i az √ļj mobilit√°s helyzet√©re √©s k√∂r√ľlm√©nyeire igyekszenek felh√≠vni a figyelmet, √©s t√∂rekszenek, hogy min√©l sz√©lesebb ter√ľleten szolg√°ltassanak vitaalapot a t√©m√°r√≥l sz√≥l√≥ √°rnyaltabb t√°rsadalmi diskurzushoz.

A KUTAT√ĀS A K√ĖVETKEZŇź LINKEN √ČRHETŇź EL, K√ČRJ√úK TEGY√ČK K√ĖZZ√Č:

A 15 k√©rd√©sbŇĎl √°ll√≥ online k√©rdŇĎ√≠v kit√∂lt√©se legfeljebb 10 percet vesz ig√©nybe √©s anonim m√≥don m√©r fontos mutat√≥kat az Angli√°ban √©lŇĎk, dolgoz√≥k, kiv√°ndorl√°st √©s hazat√©r√©st fontolgat√≥k k√∂r√©ben. Az adatfelv√©tel m√°jus v√©g√©ig tart, az online k√©rdŇĎ√≠v a k√∂vetkezŇĎ linken √©rhetŇĎ el:

A kutat√°s eredm√©nyeit a Menjek/Maradjak londoni epiz√≥dj√°nak j√ļniusi bemutat√≥j√°val egyidŇĎben publik√°lj√°k majd. A kit√∂ltŇĎk k√∂r√©ben ret√ļr London-Budapest-London rep√ľlŇĎjegyet sorsolnak ki.

‚ÄěFontosnak tartjuk, hogy min√©l √°rnyaltabb k√©pet kapjunk a k√ľlf√∂ld√∂n hosszabb vagy r√∂videbb idŇĎt t√∂ltŇĎ magyar √°llampolg√°rok t√°rsadalmi helyzet√©rŇĎl, k√ľlf√∂ldre t√°voz√°suk okair√≥l √©s j√∂vŇĎbeli terveikrŇĎl. Megalapozott kutat√°si eredm√©nyek n√©lk√ľl nem alakulhat ki √©rv√©nyes k√∂zbesz√©d a t√°rsadalmi folyamatokr√≥l, √≠gy a migr√°ci√≥r√≥l sem" ‚Äď √°ll√≠tja Papp Z. Attila az MTA TK Kisebbs√©gkutat√≥ Int√©zet igazgat√≥ja.

‚ÄěA Menjek/Maradjak hossz√ļ t√°v√ļ v√≠zi√≥j√°ban √©s k√ľl√∂nb√∂zŇĎ szervezetekkel val√≥ egy√ľttmŇĪk√∂d√©s√©nek f√≥kusz√°ban az √ļj mobilit√°sr√≥l val√≥ t√°rsadalmi p√°rbesz√©d elŇĎmozd√≠t√°sa √©s helyzet√©nek √°rnyal√°sa √°ll. Azt gondoljuk, hogy a k√∂zbesz√©d jelenleg m√©g mindig t√ļls√°gosan terhes az elŇĎ√≠t√©letektŇĎl, tabukt√≥l √©s politikai ber√∂gzŇĎd√©sektŇĎl. Szeretn√©nk ezen v√°ltoztatni" - foglalta √∂ssze t√∂rekv√©s√ľk l√©nyeg√©t J√≥zsa L√°szl√≥, a sorozat producere.

A Menjek/Maradjak New York-i epiz√≥dj√°t tavaly ny√°ron mutatt√°k be nagy sikerrel, a londoni epiz√≥d bemutat√≥ja j√ļnius 13-√°n lesz a budapesti Traf√≥ban. A csapat jelenleg a berlini epiz√≥dot k√©sz√≠ti elŇĎ, amelyet egy n√©met producer egy√ľttmŇĪk√∂d√©s√©vel terveznek megval√≥s√≠tani.

Az MTA TK Kisebbs√©gkutat√≥ Int√©zete megalakul√°sa √≥ta foglalkozik a hazai √©s nemzetk√∂zi migr√°ci√≥s folyamatok elemz√©s√©vel. Kutat√°si eredm√©nyeik rendszeresen megjelennek szakmai, szakpolitikai √©s sz√©lesebb t√°rsadalmi vit√°kban. Leg√ļjabb migr√°ci√≥val kapcsolatos kiadv√°nyuk let√∂lthetŇĎ az al√°bbi linkrŇĎl.

FONTOS LINKEK:

KUTAT√ĀS

WEB

MENJEK/MARADJUK NEW YORK EPIZ√ďD:

MTAKI KIADV√ĀNY