A Tangerine Dream egyetlen állandó tagja hetvenéves korában halt meg kedden Bécsben.

Froese hal√°lh√≠r√©t azonban a fia, Jerome csak p√©ntek este k√∂z√∂lte a nyilv√°noss√°ggal. A zen√©sz hal√°l√°t t√ľdŇĎemb√≥lia okozta.

Edgar Froese 1967-ben alap√≠totta meg a Tangerine Dreamet, kezdetben avantg√°rd, experiment√°lis rockzenekark√©nt, de a hetvenes √©vekre az egy√ľttes a krautrock kulcszenekara lett, majd √°lland√≥sult az a fel√°ll√°s is, melyben Christopher Franke √©s Peter Baumann csatlakoztak Froese mell√©.

Ebben az idŇĎben k√©sz√ľltek a Tangerine Dream tal√°n legfontosabb lemezei, √≠gy a Stratosfear is, melyen a fenti sz√°m is hallhat√≥ (ezt v√°lasztottam be a krautrock mixbe is). Az egyre szintetiz√°tor-k√∂zpont√ļbb zen√©t j√°tsz√≥ egy√ľttes azt√°n sz√°mos filmzen√©t is k√©sz√≠tett, √©s v√©g√ľl a tagcser√©k egyre sŇĪrŇĪbb√© v√°ltak, de Froese √©s a Tangerine Dream rend√ľletlen√ľl sz√°ll√≠totta az √ļj lemezeket.

N√°lunk k√ľl√∂n√∂sen n√©pszerŇĪ az egy√ľttes, tal√°n az√©rt is, mert fell√©pett akkor (82-ben), amikor nyugati zenekarok m√©g ritk√°n l√°togattak ide, √©s a Panor√°ma illetve a H√≠rh√°tt√©r mŇĪsorok fŇĎc√≠mzen√©ibŇĎl a t√©v√©n√©zŇĎk is ismerhett√©k. (Mindk√©t sz√°m am√ļgy az Exit c. lemezen szerepelt.)

Advertisement

(Egy r√©szletesebb, magyar nyelvŇĪ nekrol√≥g itt olvashat√≥.)