Tudjátok, mi történt Fedák Sárival, miután bejöttek az oroszok? És Muráti Lilivel vagy Jávor Pállal? Ha eddig nem tudtátok, akkor most megtudjátok. Hat ember élete hat részben.

––––––

1945. december 18. Andrássy út 60. Péter Gábor egykori szabósegéd, most az ÁVO mindenható parancsnoka, inkvizítora a Németországban elfogott, háborús bűnökkel vádolt primadonnát, Fedák Sárit vallatja. Szóba került már, hogy tagja volt-e a nyilaspártnak, voltak-e náci barátai, ismerte-e Szálasi Ferencet. Mit tart Karády Katalinról, és miért nem segített neki, amikor elfogta a Gestapo.

Pár pillanat szünet, Péter Gábor újabb cigarettára gyújt. Majd valósággal lecsap a színésznőre:

– Muráti Lili hol van?

– Muráti Lili?... Meghalt.

– Dehogy halt, kérem! Dehogy halt meg!

– Bocsánat, de én úgy hallottam, hogy meghalt.

– Hát rosszul hallotta! Szó sincs róla, hogy meghalt! Majd még a kezembe kerül Muráti Lili! Majd én még ellátom a Muráti Lili baját!

Advertisement

Szünet. Újabb cigaretta.

– Szeleczky Zita hol van?

– Szeleczky Zita?!… Meghalt

– Ez már több a soknál! Az is meghalt?! Hát magának mindenki meghalt?!

– Bocsánatot kérek, de én úgy hallottam, hogy meghalt.

Fedák Sári tulajdonképpen nem hazudott. Mit tudta ő, mi van Murátival vagy Szeleczkyvel. Mások se tudták. Azt gondolta, a legokosabb, ha mindenkire, akit kérdeznek tőle, azt mondja, hogy meghalt. Mert ha azt mondja, nem tudja, hol vannak, azt nem hiszik el. És gumibottal próbálják majd kiverni belőle.

Advertisement

Szeleczky Zita ekkor Dél-Tirolban bujkált, álnéven. Muráti Lili Soltvadkert környékén, egy istálló padlásán rejtőzött.

Fedák már megvolt. Péter Gáboréknak Muráti és Szeleczky is kellett. Ők is a népellenes bűnösök listáján voltak, ahogy Szabó Lőrinc, Páger Antal vagy Nyírő József is. Listák készültek, leginkább bemondás alapján. Káosz volt, zűrzavar és bizonytalanság. Egy új korszak volt születőben, amely végképp el akarta törölni az előzőt. Szellemi nagytakarítás folyt.

Advertisement

Hetven éve, 1945 áprilisában az oroszok felszabadították Magyarországot. Vagy megszállták. Hívhatjuk akárhogy. Ami utána következett, megrázóbb volt Trianonnál is. Akkor „csak” az ország kétharmada veszett el, de a társadalmi keretek megmaradtak. A suszter maradt a kaptafánál. A szabósegéd pedig a műhelyben.

1945 áprilisa mindent felülírt.

Hat ember, hat karrier története következik. Hat egymás utáni napon.

Ma április 4. van. Estefelé indítjuk a sorozatot.

[Fotó: Fortepan]