This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Lezuhant a SpaceShipTwo amerikai űrhajó, az egyik pilóta meghalt

Illustration for article titled Lezuhant a SpaceShipTwo amerikai űrhajó, az egyik pilóta meghalt

Két órával ezelőtt lezuhant a Virgin Galactic magánűrhajója a Mojave-sivatagban. A kaliforniai országúti rendőrség megerősítette, hogy a két pilóta közül az egyik meghalt, a másik súlyosan megsérült. A héten ez már a második űrhajóbaleset Amerikában.

Advertisement

A Virgin Galactic űrhajója annak a SpaceShipOne-nak a nagyobb utódja, amely 2004 nyarán elsőnként lépte át az űr határát mint nem állami pénzből épült űrhajó. Hordozórakéta helyett egy repülő – a WhiteKnightOne, illetve itt a WhiteKnightTwo – viszi fel jó magasra, ahol elengedi, az űrhajó ott kapcsolja be a rakétákat. Így viszonyul egymáshoz a két űrhajó, a Two jóval nagyobb:

Illustration for article titled Lezuhant a SpaceShipTwo amerikai űrhajó, az egyik pilóta meghalt
Advertisement

Az űrhajókat és a repülőket gyártó Scaled Composites ma végzett tesztrepülést a SpaceShipTwo-val, mellyel polgári utasokat terveznek majd szuborbitális pályára juttatni. A WhiteKnightTwo biztonságban földet ért, de a SpaceShipTwo lezuhant. A tesztrepülést fotózó Ken Brown azt nyilatkozta az NBC News-nak, hogy egy robbanást látott a levegőben. Joel Glenn Brenner újságíró azt mondta a CNN-nek, hogy a rakéta két másodpercig ment, aztán leállt, aztán újraindult, és akkor robbant fel.

Egyelőre annyit mondtak, hogy az űrhajó súlyos üzemzavart szenvedett repülés közben – mintegy hat perccel azután, hogy a WhiteKnightTwo 50 ezer láb magasan elengedte –, majd lezuhant. A két pilóta közül az egyik meghalt.

Advertisement

Az űrhajónak ez volt a 55. tesztrepülése, és 35. alkalommal csatlakozott le a WhiteKnightTwo-ról. Négy teszten kapcsolta be saját rakétáját, de ez volt az első motoros teszt azóta, hogy májusban az űrhajó üzemanyagát gumiról műanyagra cserélték. Egyelőre nem tudni, hogy ennek köze van-e a balesethez.

Advertisement

A héten ez a második baleset az amerikai magánűrhajó-iparban, kedden az Orbital Sciences rakétája robbant fel fellövés után néhány másodperccel. Az Antares rakéta ellátmányt és kísérleteket szállított volna a Nemzetközi Űrállomásra, abban a balesetben senki nem sérült meg.

Advertisement

A roncsról készült kép az ABC News helikopteres felvételéből van, melyet itt lehet megnézni.

Share This Story

Get our newsletter