Olive Cook f√©rje elesett a m√°sodik vil√°gh√°bor√ļban, onnant√≥l eg√©sz √©let√©t a j√≥t√©konykod√°snak szentelte, de sokan ki is haszn√°lt√°k emiatt, v√©g√ľl √∂ngyilkos lett.

Leslie Hussey-Yeo 1943-ban esett el, √∂zvegye, Olive pedig mostani hal√°l√°ig a legr√©gebbi pipacs√°rus volt Nagy-Britanni√°ban, ahol az Eml√©kez√©s napj√°n (Remembrance Day) ezzel a vir√°ggal honor√°lj√°k azokat, akik a h√°bor√ļkban elesettek jav√°ra adakoznak. Olive √©desapja harcolt Gallipolin√°l az elsŇĎ vil√°gh√°bor√ļban, √©s 1938 √≥ta √°rult pipacsokat (a szok√°s az elsŇĎ vil√°gh√°bor√ļ idej√©n alakult ki).

A post√°n dolgoz√≥ Cook a pipacsok√©rt kapott p√©nzt a Brit Kir√°lyi L√©gi√≥nak adom√°nyozta, de emellett is h√≠resen j√≥t√©kony volt, √©s sz√°mos c√©lra siker√ľlt kih√ļzni belŇĎle adom√°nyokat. Mostanra azonban a nyugd√≠ja nagy r√©sz√©t elosztogatta, √©s p√©nz√ľgyi probl√©m√°i lettek, miut√°n √©veken kereszt√ľl rendszeresen kerest√©k meg k√ľl√∂nf√©le j√≥t√©konys√°gi szervezetek, ŇĎ pedig nem tudott nemet mondani ezekre a k√©r√©sekre.

R√°ad√°sul beker√ľlt a neve √©s a telefonsz√°ma t√∂bb adatb√°zisba is, a v√©g√©n pedig m√°r nemcsak j√≥t√©konys√°gi szervezetek, de √ľgyn√∂k√∂k is zaklatt√°k mindenf√©le aj√°nlattal, √©s tavaly azt nyilatkozta a helyi √ļjs√°gnak, hogy v√©lhetŇĎen az√©rt tal√°lj√°k meg, mert tudj√°k, hogy egyed√ľl√°ll√≥ idŇĎs emberk√©nt akadhat n√©mi elkunyer√°lhat√≥ p√©nze.

A j√≥t√©kony tev√©kenys√©ge √©s k√∂z√∂ss√©g√©p√≠tŇĎ munk√°ja miatt a minisztereln√∂k √°ltal is kit√ľntetett Cook a l√°nya szerint √©lete utols√≥ h√≥napjaiban m√°r szenvedett a tudatt√≥l, hogy nem tud seg√≠teni mindenkinek, mik√∂zben havonta 260 adom√°nyk√©rŇĎ levelet is kapott k√ľl√∂nf√©le j√≥t√©konys√°gi szervezetektŇĎl. Az utols√≥ csap√°s az volt, hogy eltŇĪnt egy, a fi√°nak utalt nagyobb √∂sszeg, amin nem tudta t√ļltenni mag√°t, √©s √ļgy √©rezte, elvesztette a hit√©t az emberekben.

Advertisement

A helyi konzervat√≠v k√©pviselŇĎ most azt kezdem√©nyezi, tilts√°k meg, hogy j√≥t√©konys√°gi szervezetek idŇĎs, sebezhetŇĎ embereket h√≠vogathassanak adom√°nyok miatt.

(via Daily Mail)