Hajón játszódó szerelmi dráma nyerte a Titanicot

Illustration for article titled Hajón játszódó szerelmi dráma nyerte a Titanicot

22. alkalommal rendezték meg a Titanic Nemzetközi Filmfesztivált, idén a Fidelio – Alice utazása c. francia film nyerte a Hullámtörők-díjat. A Megléptek című finn film különdíjat kapott.

Advertisement

A fődíjért nyolc film versenyzett, olyan alkotások, amelyeknek középpontjában a női sorsok állnak. A Fidelio főhősnője teherszállító hajókon dolgozik gépészmérnökként. Alice-t otthon várja a vőlegénye, de a helyzet bonyolódik, amikor az egyik úton a nő első szerelme a kapitány. A nemzetközi zsűrit vezető Borislav Andelic a fődíjas alkotásról elmondta, hogy Lucie Borleteau rendezőnő egy élénk és hangulatos, női finomsággal átszőtt filmet készített egy független női matrózról, aki egy férfiakból álló legénység körében keresi magányára az ellenszert, a szerelmet.

Illustration for article titled Hajón játszódó szerelmi dráma nyerte a Titanicot
Advertisement

A zsűri három tagja: Ragályi Elemér operatőr, Borislav Andjelic szerb filmkritikus, Timo Malmi a finn Midnight Sun filmfesztivál művészeti igazgatója

A finn J.-P. Valkeapää Megléptek c. alkotásának különdíjat ítélt a zsűri, mert a film nagyon bátor és szokatlan megközelítésben ábrázolja a célt tévesztett ifjakat, akik a finn társadalom konvenciói ellen lázadnak. A két tehetséges fiatal színész munkája mellett figyelemre méltó a kiemelkedő operatőri munka is.

Advertisement

A közönségdíjat a Hétköznapi vámpírok c. új-zélandi áldokumentumfilm nyerte, ami nem meglepő módon néhány szerencsétlen vámpírról szól, akik közösen bérelnek egy házat. Ezt a filmet én is láttam, sokkal viccesebb, mint a legtöbb vámpírparódia, ha még nem másztok a falra a vérszívóktól, akkor érdemes lehet lecsekkolni.

via MTI Fotó: Kallos Bea/MTI

Share This Story

Get our newsletter