Kézműveset! Éppen itt volt az ideje, ahogy mondani szokás, az apátok – mint azt nemzetközi példákból is tudjuk – egyik fontos hivatása a sörfőzés. Persze ha bort készítenek, az sem baj.

Erről a zirci dologról egy meghívóból értesültem most – augusztus elején lesz valami bemutató –, és azt hittem, hogy bréking, de nem: május vége felé itt-ott már volt szó a témáról, és állítólag óriási az érdeklődés. Mi tagadás, kíváncsi lettem így hirtelen magam is.

Sok részletet nem tudok, azt írták, hogy sörkészítéssel a 18. századi hagyományokhoz tértek vissza, az Apátság könyvtárában találtak ugyanis iratokat, amelyek 1735-re teszik a főzés kezdetét. Háromféle sörrel fognak előhozakodni, amelyek receptjét “a mai ízlésvilágnak megfelelően állította össze az Apátság sörfőző mestere Zirci Apátsági márkanév alatt”.