Alekszej Navalnij, a nyugati vilĂĄgban a legismertebbnek szĂĄmĂ­tĂł orosz ellenzĂ©ki – aki most hĂĄzi Ƒrizetben van MoszkvĂĄban, Ă©s Borisz Nyemcov temetĂ©sĂ©re sem engedtĂ©k el – alapos bejegyzĂ©sben foglalta össze, hogy mit gondol a törtĂ©ntekrƑl. Itt el lehet olvasni magyarul.

Navalnij arra a következtetĂ©sre jut, hogy a merĂ©nyletet kormĂĄnyzati szervezetek tagjai szervezhettĂ©k Ă©s hajthattĂĄk vĂ©gre, felsƑ utasĂ­tĂĄsra, a kĂ©rdĂ©s csak az, hogy mi volt a parancs:

  • meg kell ölniĂŒk Nyemcovot
  • csinĂĄlniuk kell egy nagy port felverƑ akciĂłt

A blogger-politikus-mozgalmĂĄr felskicceli, mi minden törtĂ©nt az oroszorszĂĄgi gyƱlöletvilĂĄgban 2007 Ăłta, kitĂ©rve arra is, hogy az extremista-terrorista szervezetek milyen igĂ©ny mentĂ©n jöttek lĂ©tre valĂłjĂĄban. Szerinte tĂ©vedĂ©s, hogy Putyinnak nem Ă©rdeke akĂĄr egy ilyen szintƱ merĂ©nylet, szĂŒksĂ©g van ugyanis az elrettentĂ©sre, Ă©s ehhez immĂĄr radikĂĄlis eszközök kellenek. Ezt Ă­rja:

Akik szerint Putyinnak nem Ă©rdeke, Ƒk azok közĂ© valĂłk, akik szerint Duvalier-nek nem volt szĂŒksĂ©ge gyilkosokra, SztĂĄlinnak vörösterrorra, Ă©s Pinochet csak azĂ©rt szedte össze az embereket a stadionokban, hogy focizhassanak.

Advertisement

Navalnij Ă©rtelmezĂ©sĂ©ben Borisz Nyemcov nem volt kishal, Ă©ppen ellenkezƑleg, a Kreml szĂĄmĂĄra legkĂ©nyelmetlenebb ellenzĂ©kiek egyike volt. BĂĄr egy ideje csak a Jaroszlavl megyei dumĂĄban kapott konkrĂ©t szerepet, jĂłl kiismerte magĂĄt a hatalom szĂĄmĂĄra fontos tĂ©mĂĄkban, Ă©s nem hagyott fel a korrupciĂłs balhĂ©k feltĂĄrĂĄsĂĄval Ă©s nyilvĂĄnossĂĄgra hozĂĄsĂĄval.

Az egyetlen lehetsĂ©ges verziĂł, amiben nem Ă©rintett a szövetsĂ©gi hatalom – Ă­rja az ellenzĂ©ki –: Nyemcov rendesen beleköpött Jaroszlavl megye urainak Ă©s banditĂĄinak a levesĂ©be is.

Advertisement

TĂ©vedhetek-e? – teszi fel vĂ©gĂŒl a kĂ©rdĂ©st. A vĂĄlasz igen, de a maga rĂ©szĂ©rƑl meg van gyƑzƑdve az igazĂĄrĂłl. Az mondja, egyfĂ©lekĂ©ppen lehetne megcĂĄfolni Ƒt:

Az ĂŒgy gyors felderĂ­tĂ©sĂ©vel, Ășgy, hogy nemcsak a vĂ©grehajtĂłkat, a megbĂ­zĂłkat is megnevezik. NyĂ­lt tĂĄrgyalĂĄs, teljes iratnyilvĂĄnossĂĄg, az operatĂ­v anyagokat is beleĂ©rtve. Semmilyen ĂĄllamtitok nem lehet. Ha tartalmaznak az anyagok Ă©rzĂ©keny informĂĄciĂłkat, a rokonok Ă©s az ĂŒgyvĂ©dek hozzĂĄfĂ©rĂ©st kell kapjanak, Ƒk lehetnek a garancia, hogy nincsenek sötĂ©t foltok Ă©s kiradĂ­rozott lapok a nyomozĂĄs aktĂĄiban.

Advertisement

FotĂł: Aleksander Aksakov/Getty