Illustration for article titled Hagyjuk abba a hazudozást arról, hogy Putyinnak ez nem volt érdeke

Alekszej Navalnij, a nyugati világban a legismertebbnek számító orosz ellenzéki – aki most házi őrizetben van Moszkvában, és Borisz Nyemcov temetésére sem engedték el – alapos bejegyzésben foglalta össze, hogy mit gondol a történtekről. Itt el lehet olvasni magyarul.

Advertisement

Navalnij arra a következtetésre jut, hogy a merényletet kormányzati szervezetek tagjai szervezhették és hajthatták végre, felső utasításra, a kérdés csak az, hogy mi volt a parancs:

  • meg kell ölniük Nyemcovot
  • csinálniuk kell egy nagy port felverő akciót

A blogger-politikus-mozgalmár felskicceli, mi minden történt az oroszországi gyűlöletvilágban 2007 óta, kitérve arra is, hogy az extremista-terrorista szervezetek milyen igény mentén jöttek létre valójában. Szerinte tévedés, hogy Putyinnak nem érdeke akár egy ilyen szintű merénylet, szükség van ugyanis az elrettentésre, és ehhez immár radikális eszközök kellenek. Ezt írja:

Akik szerint Putyinnak nem érdeke, ők azok közé valók, akik szerint Duvalier-nek nem volt szüksége gyilkosokra, Sztálinnak vörösterrorra, és Pinochet csak azért szedte össze az embereket a stadionokban, hogy focizhassanak.

Advertisement

Navalnij értelmezésében Borisz Nyemcov nem volt kishal, éppen ellenkezőleg, a Kreml számára legkényelmetlenebb ellenzékiek egyike volt. Bár egy ideje csak a Jaroszlavl megyei dumában kapott konkrét szerepet, jól kiismerte magát a hatalom számára fontos témákban, és nem hagyott fel a korrupciós balhék feltárásával és nyilvánosságra hozásával.

Az egyetlen lehetséges verzió, amiben nem érintett a szövetségi hatalom – írja az ellenzéki –: Nyemcov rendesen beleköpött Jaroszlavl megye urainak és banditáinak a levesébe is.

Advertisement

Tévedhetek-e? – teszi fel végül a kérdést. A válasz igen, de a maga részéről meg van győződve az igazáról. Az mondja, egyféleképpen lehetne megcáfolni őt:

Az ügy gyors felderítésével, úgy, hogy nemcsak a végrehajtókat, a megbízókat is megnevezik. Nyílt tárgyalás, teljes iratnyilvánosság, az operatív anyagokat is beleértve. Semmilyen államtitok nem lehet. Ha tartalmaznak az anyagok érzékeny információkat, a rokonok és az ügyvédek hozzáférést kell kapjanak, ők lehetnek a garancia, hogy nincsenek sötét foltok és kiradírozott lapok a nyomozás aktáiban.

Advertisement

Fotó: Aleksander Aksakov/Getty

Share This Story

Get our newsletter