Azon morfondĂ­rozok nĂ©hĂĄny napja, hogy van-e olyan a politikĂĄban, hogy elĂ©vĂŒlĂ©s.

MiĂłta kijött a titkosszolgĂĄlati jelentĂ©s (vagy a jelentĂ©s egy rĂ©sze) arrĂłl, hogy kerĂŒlt (kerĂŒlhetett) a nyilvĂĄnossĂĄg elĂ© GyurcsĂĄny Ferenc Ƒszödi beszĂ©de, szinte csak ez a tĂ©ma megy a sajtĂłban. Na jĂł, van Ukrajna, Paks Ă©s rezsicsökkentĂ©s is, Ășgyhogy tĂșloztam, mindazonĂĄltal az utĂłbbi hĂĄromban van valami Ă©rdekes, az elsƑben meg nincs. SƑt mi több: ez a szĂĄl a maga idejĂ©ben is csak mĂ©rsĂ©kelten volt Ă©rdekes. Annyiban, hogy ha maguk a szocik voltak a szivĂĄrogtatĂłk tĂ©nyleg (amint azt a kezdetektƑl mindenki sejtette), hogy a fenĂ©be mĂ©rhettĂ©k fel ennyire rosszul a szöveg lehetsĂ©ges hatĂĄsait Ă©s következmĂ©nyeit.

De ez is kĂŒlönös. Én pĂ©ldĂĄul internettelensĂ©ggel jĂĄrĂł vidĂ©ki hosszĂș hĂ©tvĂ©gĂ©rƑl jöttem haza azon a 2006. Ƒszi estĂ©n, Ă©s bĂĄr felkaptam a fejem arra, hogy miket mondott ez a Ferenc, annyival zĂĄrtam le a sztorit magamban, hogy okĂ©, elmondta vĂ©gre, amit eddig is tudtunk. Persze, hogy hazudtak (na Ă©s?), az a fontos, abba tudjĂĄk-e hagyni, el bĂ­rnak-e kezdeni dolgozni. AztĂĄn lefekĂŒdtem aludni, Ă©s arra Ă©bredtem korĂĄn reggel, hogy hĂșha, Ă©g a SzabadsĂĄg tĂ©r.

Advertisement

A lĂ©nyeg mĂ©giscsak a tartalom volt, mĂ©g inkĂĄbb a következmĂ©nyek. Nem vĂ©letlen, hogy a tartalom annyira bejött a balon. ErƑs, Ƒszinte (vagy ƑszintĂ©nek lĂĄtszĂł) szöveg volt, tökĂ©letesen alkalmas arra, hogy felrĂĄzza a nĂ©gy (minimum hĂĄrom) Ă©v semmittevĂ©sbe belepunnyadt szocialistĂĄkat. Csakhogy minden szöveg csak a maga kontextusĂĄban Ă©s közegĂ©ben Ă©rtelmezhetƑ, csak ott mƱködik igazĂĄn jĂłl. Ami klasszul hangzik itt, vĂ©rlĂĄzĂ­tĂłvĂĄ vĂĄlhat ott. AttĂłl, hogy Ă©n (aki parlamenti tudĂłsĂ­tĂł Ă©s politikai ĂșjsĂĄgĂ­rĂł lĂ©vĂ©n valamennyire tisztĂĄban voltam vele, mi töketlenkedĂ©s Ă©s lĂĄblĂłgatĂĄs ment Ă©vekig) nem lepƑdtem meg az elkĂșrtukon, viszont több szĂĄzezeren vagy milliĂłan meglepƑdhettek. Ezt nem okoskodĂĄsbĂłl mondom, ellenkezƑleg, arra akarok utalni, hogy a felhajtĂĄsnak (annyi minden mĂĄshoz hasonlĂłan, lĂĄsd pĂ©ldĂĄul: rezsicsökkentĂ©s) nem Ă©n voltam a cĂ©lcsoportja. Hanem azok, akik megdöbbentek, joggal döbbentek meg. Így torkollhatott az akciĂł (elƑre a legkevĂ©sbĂ© sem vĂĄrt mĂłdon) zavargĂĄsokba Ă©s Ășjabb nĂ©gy (minimum hĂĄrom) Ă©vnyi szerencsĂ©tlenkedĂ©sbe.

Na Ă©s most ki a cĂ©lcsoport? Mert az lĂĄtszik, hogy (a rezsicsökkentĂ©shez Ă©s Pakshoz hasonlĂłan) ez is kampĂĄnytĂ©ma lesz, nyolc Ă©v utĂĄn is. Az a tippem, hogy a sajĂĄt tĂĄbor lelkesĂ­tĂ©sĂ©n tĂșl mĂĄsra ez nem jĂł. VĂ©gĂŒl is ez is fontos: azok utĂĄn, hogy a legszĂ©lesebb összefogĂĄssal az ÖsszefogĂĄs is lemondott az ĂĄllĂ­tĂłlagos közĂ©p szavazĂłinak megszerzĂ©sĂ©rƑl, a Fidesznek pedig a maga nĂ©gy Ă©vĂ©vel esĂ©lye sincs szavazĂłkat gyƱjteni onnan, a mozgĂłsĂ­tĂĄson fog mĂșlni minden. Ahhoz pedig kell, hogy minĂ©l több szĂł legyen a gonosz mumusrĂłl.

Advertisement

OrbĂĄnĂ©k 2002 Ă©s 2006, a kĂ©t szuperszoros eredmĂ©nnyel elbukott vĂĄlasztĂĄs Ăłta azt gondoljĂĄk, soha többĂ© nem szabad esĂ©lyt adni a vĂ©letleneknek. A nyomulĂĄsuk errƑl is szĂłlt vĂ©gig. Úgyhogy most semmit sem bĂ­znak a vĂ©letlenre. TalĂĄn ennyi az egĂ©sz.