De nem szürkét, hanem az első világháborúban használt razzle dazzle rejtőmintát ültették át kosárlabda-cipőre. A Nike SB Dunk High Dazzle-t szombaton mutatták be, 120 dollárért (30 ezer forint) kapható.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi elől rejt egy ilyen rejtőminta, és hála istennek nem szóvicc lesz a válasz, hanem a tengeri hadviselés radar előtti korszaka. Adott volt, hogy a hajók marha nagyok, elrejteni őket a nyílt tengeren már csak füstölő kéményeik miatt sem lehet, és az is, hogy az ellenség távcsővel fogja bemérni őket, a feladat így a bemérés zavarása volt.

Erre találta ki egymással párhuzamosan, majd persze egymást beperelve – és innentől egy fantasztikus filmet lehetne készíteni az egészből – Norman Wilkinson brit festő (a képen) és John Graham Kerr szintén brit zoológus-embriológus, hogy a képeken is látható, razzle dazzle-nek elnevezett minta a legjobb erre: egyszerre nehezíti meg a hajó sebességének, helyzetének és még haladási irányának meghatározását is.

A korabeli képek fekete-fehérben mutatják a razzle dazzle-re festett hajókat, és ilyen lett a kosárlabdacipő is, de voltak elképesztő színű rejtőminták is, melyekről sajnos csak vázlatrajzok maradtak fent, mint például ez:

Advertisement

A Nike egyébként nem az első razzle dazzle-ből inspirálódó sportcipőgyártó:

Két évvel ezelőtt a Puma készítette ezt a focicipőt Sergio Agüero argentin csatárnak, melyből később nagyon korlátozott példányszámban termék is lett, 180 fontért lehetett megvenni.

Advertisement

Képek: Nike, Soccer Bible, archív