Illustration for article titled Hadat üzen a fikázós hangnemnek György Bence induló hírportálja

Az ősszel induló oldal neve várhatóan Faktor lesz, és György Bence szerint objektivitással próbálnak majd olvasókat szerezni. A portált elhatárolja Habonytól és Vajnától is, de nem tudni, ki a tulajdonos.

Advertisement

A volt TV2-hírigazgatóval a Kreatív készített interjút: György Bence tagadta, hogy Habony Árpád állna mögötte (mint azt korábban az Origo feltételezte róla), csak annyit mondott a tulajdonosi háttérről, hogy “az elindításhoz kaptunk kölcsön pénzt, ami magánemberektől származik. Róluk nem akarok többet mondani.”

A főszerkesztő a szintén volt TV2-es Gábor László lesz, de a szerkesztőséget egyébként is főleg egykori tévés (TV2-es) újságírók alkotják. Az új oldal “híreket, interjúkat, riportokat, véleményeket” ígér, csakhogy nem abban a formában, ahogy azt megszoktátok! Legalábbis ezt mondja erről György Bence, aki szerint a mai magyar újságírás fő hibája a szubjektivitás eluralkodása:

A hírportálok elég hasonlóan adják el a cikkeiket, szinte azonos a stílusuk. Ez az a szellemeskedő, poénkodó, fikázós hangvétel, amit a közönség ugyan megszokott, de én ezt a stílust nem kedvelem. A mi portálunk nem ilyen lesz. Nem azt mondom, hogy ellenzem humort, de nem a szellemeskedés lesz a legfontosabb stílusbeli jellemzőnk. Az a véleményünk, hogy a szövegeinkben meglévő erős információtartalom fogja megragadni az olvasóinkat. Egy új szájt szerintem jobb, ha nyelvileg semleges. Ne irritáljon senkit, és legyen könnyen fogyasztható.

Advertisement

György egyébként nem tagadta, hogy egy másik projektben, egy új tévé indításában együtt dolgozik Andy Vajnával, de azt mondja, a portálhoz Vajnának semmi köze, az oldallal pedig “semmilyen politikai céljuk nincs”.

Share This Story

Get our newsletter