A Lok√°l j√≥ vastag, 24 oldalas, nedvsz√≠v√≥ pap√≠rra van nyomtatva. Az oldalm√©ret is ide√°lis, egy marokmozdulat √∂sszegyŇĪrni. De van egy kis b√∂kkenŇĎ. Lapkritika!

V√©gre hozz√°nk is meg√©rkezett Habony √Ārp√°d minisztereln√∂ki tan√°csad√≥ olyan r√©gen v√°rt m√©diabirodalm√°nak elsŇĎ nyilv√°nosan is ismerthetŇĎ term√©ke, a Lok√°l c√≠mŇĪ ingyenes postal√°dalap II. ker√ľleti mut√°ci√≥ja.

Az ingyenes lapok r√©gi rajong√≥jak√©nt term√©szetesen alig v√°rtam a pillanatot, √©s arra is kiv√°ncsi voltam, azonnal tetten√©rhetŇĎ lesz az orsz√°g egyik legnagyobb kommunik√°ci√≥s zsenij√©nek zsenije, m√°r az elsŇĎ lapsz√°mokban. Hiszen van az a felt√©telez√©s, hogy Habony nem v√©letlen√ľl ker√ľlt abba a poz√≠ci√≥ba, amibe ker√ľlt.

Ez bŇĎven lehets√©ges, de nem ebbŇĎl a j√ļnius 11-ei Lok√°lb√≥l fog kider√ľlni.

Ha egy mondatba kellene sŇĪr√≠tenem az √©lm√©nyeimet, azt mondan√°m, hogy

Sír a Hekki, markába röhög a Budapesti Piac, a Helyi Téma hullája meg eltakarja az arcát.

De bŇĎvebben is elmes√©lem.

A Lok√°lt kinyitva a legelsŇĎ dolog, ami szemet sz√ļrt, az volt, hogy alig van hirdet√©s a lapban. Mik√∂zben arr√≥l volt sz√≥ - na j√≥, a Fidesz- √©s Habony-r√ľhellŇĎ sajt√≥ban - hogy a Lok√°l √©s a most l√©trej√∂vŇĎ korm√°nyk√∂zeli sajt√≥term√©kek az √°llami szervek, c√©gek √©s a FidesztŇĎl rettegŇĎ v√°llakoz√°sok hirdet√©seibŇĎl fognak √©lni.

Advertisement

Ehhez k√©pest a val√≥s√°g a k√∂vetkezŇĎ:

A 3. oldalon egy féloldalas kormányhirdetés, bevándorlóellene plakát formájában.

A 13. oldalon egy hall√≥k√©sz√ľl√©krekl√°m

A 23. oldalon negyed oldal apr√≥hirdet√©s + egy l√©zeres v√©rnyom√°scs√∂kkentŇĎ k√©sz√ľl√©k rekl√°mja

Advertisement

Ennyi, vagyis 2015-ös magyar nyelven ennyike.

Ebbl minimum négyfajta következtetést vonhatunk le:

  1. Habony sajtóbirodalmát mégsem az állami szektor fogja eltartani.
  2. Az ellenz√©ki m√©di√°ban m√≠tikus fŇĎgonossz√° st√≠liz√°lt ex-koronaŇĎr annyira az√©rt nem befoly√°sos, hogy p√°r h√≥nap alatt √°llami hirdet√©seket csoportos√≠tson √°t mag√°hoz.
  3. Nem hagyom√°nyos hirdet√©sekbŇĎl, hanem PR- √©s szponzor√°lt cikkekbŇĎl √©lnek.
  4. Habony lapj√°t az √°llami hirdet√©sek fogj√°k eltartani, de Magyarorsz√°gon m√©g egy norm√°lis haveri k√∂zp√©nzleny√ļl√°st sem tudnak idŇĎre megszervezni.

Advertisement

A lap tartalmilag a tonn√°nk√©nt h√°rom doll√°rcent√©rt √°rult, hetek-h√≥napok √≥ta lej√°rt szavatoss√°g√ļ b√°l√°s bulv√°rh√≠rek lerakata, egyelŇĎre b√°rmif√©le politikai tartalom, de ak√°rcsak politiz√°l√≥nak minŇĎs√≠thetŇĎ kisz√≥l√°sok vagy kacsint√°sok n√©lk√ľl.

A baj nem is az vele, hogy a tartalom √©rt√©kelhetetlen, hanem hogy nincs neki egyelŇĎre semmilyen karaktere.

Advertisement

A c√≠moldal tetej√©n Gombos Edina az indul√≥ anyag, azzal a lebilicselŇĎ inform√°ci√≥val, hogy a leg√ļjabb gyereke hasonl√≠t a f√©rj√©re. Gombos ‚ÄúHa Elejtett F√©nyk√©pezŇĎg√©pet L√°tok, Az ElŇĎtt Is P√≥zolok, H√°tha‚ÄĚ Edina becserk√©sz√©se nem nevezhetŇĎ tr√≥fe√°nak, fŇĎleg, hogy a cikkhez lapozva kider√ľl, egy p√°r napos Facebook-posztj√°b√≥l √≠rt√°k a cikket.

A legnagyobb k√©pes anyag szeg√©ny Czeizel Endr√©nek jutott. Nekem nincsenek mor√°lis fenntart√°saim a bulv√°rsajt√≥val szemben, ann√°l kev√©sb√©, mert Czeizel eset√©ben vil√°gos, hogy az√©rt ugrott p√°r h√≥napja a bulv√°r karjaiba, hogy ezzel rekl√°mozza a piacra dobott vitaminj√°t, ami viszont arra van, hogy a feles√©ge √©s a k√©t eg√©sz kis gyereke az ŇĎ hal√°la ut√°n is anyagi biztons√°gban √©lhessenek. Vagyis amikor egy √ļjs√°g√≠r√≥, akinek t√©nyleg semmi de semmi nem jut az esz√©be, manaps√°g reflexbŇĎl Czeizelt t√°rcs√°zza valami j√≥ kis haldokl√≥s id√©zet√©rt, akkor az nem keselyŇĪsk√∂d√©s, hanem k√∂zvetetten j√≥t tesz k√©t gyerekkel. De att√≥l m√©g nagyon kellemetlen √©rz√©s ilyeneket olvasni.

Van m√©g a c√≠mlapon Damu Roland, kilom√©ter√≥ra-visszap√∂rget√©ses cikk √©s sz√ľl√∂k, akiknek meghalt a l√°nya, √©s a neten keresnek csal√°di szeretetre v√°gy√≥ fiatal nŇĎt.

Advertisement

Bel√ľl vegyes a k√©p olyan szempontb√≥l, hogy n√©h√°ny anyagon legal√°bb √©rzŇĎdik, hogy √ļjs√°g√≠r√≥ √≠rta, a t√∂bbs√©g viszont √ļjafeldogozott √°ru.

A kedvenceim az olyan cikkek, mint a Dukai Regina im√°dja az √©kszereket. Ezen l√°tszik, hogy egy m√°shol megjelent, PR-√≠zŇĪ cikk megcsonk√≠t√°sa √©s kiher√©l√©se √ļtj√°n keletkezett, √©sz felhaszn√°l√°sa n√©lk√ľl. Az eredm√©ny egy olyan rekl√°mcikk, amibŇĎl kiszedt√©k a term√©k nev√©t, √≠gy v√©gk√©pp nincs semmi √©rtelme.

Advertisement

Ahogy a 10. oldal táján kikopnak a C-listás kertévések is, jönnek az igazi értelmetlen töltelékanyagok. Ismerkedj meg a kullancsokkal, a valaha egyszerre összetaposott legtöbb tejesdoboz, karneváli programajánló, ilyemik.

Azt√°n j√∂n 2 oldal II. ker√ľleti anyag, k√∂zte meglepet√©sre egy, amit v√©g√ľl is el lehet olvasni √©s inform√°ci√≥t is tartalmaz. Kider√ľl belŇĎle, hogy a Hidegk√ļt BLASZ 3-as amatŇĎr focicsapat√°nak az √∂nkorm√°nyzat √©s az MLSZ 400 milli√≥b√≥l √©p√≠tett p√°ly√°t, a g√≥lkir√°ly meg BedŇĎ Doma.

InnentŇĎl j√∂n a ban√°nos-cs√ľlk√∂s toj√°ssal√°ta: Tom Hanks, di√°kmunka, n√∂v√©nyev√©s, arany okostelefon, dr√°ga aut√≥, hormonzavaros gyerek, r√°ncellenes j√≥ga, karakter, tartalom n√©lk√ľl, mos√≥g√©pben mosva, de legal√°bb olcs√≥n.

Advertisement

Azt√°n rejtv√©ny, igen bizarr t√©v√©mŇĪsor - a Duna, a TV2, az RTL √©s a Sport 1 programja van benne √©s k√©sz, a h√°toldalon sportrovat, √©s v√©ge.

Szintézis:

ez a korai Lok√°l nem √°rul el semmit sem Habony zsenij√©rŇĎl, sem arr√≥l, milyen propagandafegyver lesz a lap, ha helyzet lesz. A sz√≥rakoztat√≥ √©rt√©ke nulla, mert m√©gcsak nem is s√ļlyoskodnak. A Helyi T√©ma bezzeg sosem b√≠rta ki, hogy ne legyenek benne humorosan √°tl√°tsz√≥ m√≥don elhelyezett korm√°nypropaganda-palenek. Itt m√©g ez sincs, √ļgyhogy marad az ablakpucol√°s. De vigy√°zz! A fest√©k nem tapad el√©gg√© a pap√≠rhoz, hajlamos az elkenŇĎd√©sre, √≠gy ablatiszt√≠t√°skor csak az elsŇĎ k√∂rben √©rdemes haszn√°lni, ut√°na j√∂het valami kevesebb sz√≠nes k√©pet tartalmaz√≥ nyomdaterm√©k.