This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Habony Árpád kilép a fényre, és közben elindul az Új Magyar Nemzet is

Illustration for article titled Habony Árpád kilép a fényre, és közben elindul az Új Magyar Nemzet is

Forr a kormánysajtópiac. Habony Árpád állítólag nyíltan médiabefektetővé válik, övé lesz a kormányzati sajtóholding. Ebben lesz egy weboldal, egy Új Heti Téma, egy üzleti portál és talán egy rádió is. És hamarosan hivatalos lesz, hogy a Napi Gazdaság az anti-Magyar Nemzet.

Advertisement

A köztévét is idevéve kész is van a részben állami, részben magánkézben lévő pártsajó-birodalom. Most nem túlzás a "médiatörténeti" jelzőt koptatni. Ha igazak a HVG és a Heti Válasz mai hírei, olyan központilag eltervezett, a mainstream média összes elképzelhető műfaját lefedő, nyíltan egy párt érdekeit szolgáló, állami és államtól szerzett magámilliárdokból gründolt médiabirodalom alakul, amilyenhez hasonló sem volt soha Magyarországon.

Tudod, mi a vicces?

Az egésznek nem lesz annyi fogyasztója naponta, mint mondjuk az Indexnek.

A pikáns helyzetben lévő Heti Válasz – a Simicska-birodalom része ugyan, de a Fidesz még nem nevezte nyíltan ellenségnek – Habony, azaz a Habony–Győri Tibor-duó terveiről ír.

Advertisement

Eszerint a Tanácsadó és az exállamtitkár lesznek a Nagy Fideszes Kormányzati Médiaholding tulajdonosai. Lesz nekik:

  • híroldaluk, vagyis anti-Indexük, via.hu néven
  • ingyenes, bulváros hetilapjuk, azaz Új Helyi Témájuk
  • üzleti portáljuk, ahol a jelenlegi Napi Gazdaság munkatársai dolgoznának
  • esetleg rádiójuk is

A hvg.hu mai cikke pedig kipótolja a fenti szerkezetben tátongó egyetlen igazi fehér foltot, a napilapkérdést. E szerint egy héten belül hivatalosan is bejelentik, hogy a Napi Gazdaságot kormánypárti közéleti napilappá alakítják.

Advertisement

Az újság szerint a témával a Fidesz elnökségi szinten foglalkozott, és kész ténynek veszik, hogy Liszkay Gábor – Simicska Lajos korábbi barátja és fő sajtómindenese –, a Magyar Nemzet volt résztulajdonosa veszi meg ehhez a Napit. Az még bizonytalan, hogy ő maga vagy Csermely Péter lesz-e a főszerkesztő. Az újságot átkeresztelik – máris azon kéjelgek, hogy mire.

Advertisement

A kormány kivár abban – írja a HVG –, hogy alapítson-e zöld mezős hetilapot, merthogy titokzatos okból olyat is szeretnének. Azért várnak, mert még nem dőlt el, hogy meg tudják-e szerezni valahogyan a Heti Választ, azt a hetilapot, ami eddig betöltötte a fideszes értelmiség informálójának szerepét. De ha nem megy a vétel, alapítanak hetilapot is.

[kép: NAK/Cink]

Share This Story

Get our newsletter