Ezzel a fel√ľt√©ssel kezdte elŇĎad√°s√°t J√ľrgen Habermas t√°rsadalomtud√≥s √©s filoz√≥fus az ELTE jogi kar√°n este. Egy nemzetek feletti demokr√°cia absztrakt v√°zlat√°t mutatta be az idŇĎs mester.

ElŇĎad√°s√°nak al√©nyege az volt, hogy az Eur√≥pai Uni√≥ nem lehet nemzet√°llamok sokas√°g√°t √∂sszefog√≥ gazdas√°gi rendszer, hanem egyenlŇĎ, szabad eur√≥pai polg√°rok konszenzus√°ra √©s egym√°ssal szembeni bizalm√°ra van sz√ľks√©g. Kritiz√°lta p√©ld√°ul N√©metorsz√°g v√°ls√°gkezelŇĎ hozz√°√°ll√°s√°t is, ahol egyes nemzeteket lealacsony√≠tva, gyerekk√©nt, egyenlŇĎtlenk√©nt kezelt.

Habermas szerint magunk m√∂g√∂tt kell hagyni a 19. sz√°zad folyam√°n kialakult nemzeti narrat√≠v√°kat, amelyek rendszerint hamisan, egyed√ľli hŇĎsk√©nt mutatj√°k be az egyes √°llamokat, ezzel ‚Äď mindenkinek megvan a saj√°t kiz√°r√≥lagos hŇĎst√∂rt√©nete ‚Äď √°lland√≥ konfliktust gener√°lva. Gondolatmenete szerint ez visszhangzik t√∂bbek k√∂z√∂tt a szorgos √©szakiak √©s lusta d√©liek m√≠toszban is.

Az Eur√≥pai Uni√≥ m√°sik nagy hib√°jak√©nt r√≥tta fel, hogy sok esetben nem l√©p fel el√©g hat√°rozottan azokkal a tag√°llamokkal szemben, amelyek a priorit√°st jelentŇĎ uni√≥s szerzŇĎd√©seket nem tartj√°k be. Nyilv√°n utalva Magyarorsz√°gra is. Amellett is √©rvelt, hogy az lenne a j√≥ ir√°ny, ha az egyes orsz√°gok vezetŇĎi hivatalosan csak uni√≥s keretek k√∂z√∂tt tal√°lkozn√°nak, megerŇĎs√≠tve fŇĎ gondolat√°t, hogy az Eur√≥pai Uni√≥ minden esetben elŇĎnyt kell √©lvezzen az egyes nemzeti √©rdekekkel szemben.

Amellett, hogy Habermas √ľzenete el√©g j√≥l r√≠melt a TolvajkergetŇĎk kapcs√°n megfogalmazott gondolatmenetk√©mmel, az lepett meg legink√°bb, hogy mindezt mennyire konyhai, asztalra csap√≥s retorik√°val, ellentmond√°st nem tŇĪrŇĎen tette. ElŇĎsz√∂r nagyon idegen volt ahhoz k√©pest, hogy Magyarorsz√°gon mennyire √≥vatosan kell ezekrŇĎl a dolgokr√≥l besz√©lni; folyamatos relativiz√°l√°ssal, mindenf√©le ironiz√°lgat√°ssal megt√°masztva, egy√ļttal el is puh√≠tva a v√©lem√©ny√ľnket. Mintha a retorika maga lenne az √ľzenet. Ez nagy t√©ved√©s. Habermas eg tal√°n naiv √©s vitathat√≥, de j√≥l √°tgondolt koncepci√≥val √©rkezett Budapestre. Erre t√°maszkodva magabiztosan emelhette fel a hangj√°t.

Advertisement

A k√©p egy sokadik teremben k√©sz√ľlt, ahol √©lŇĎ streamen lehetett k√∂vetni az elŇĎad√°st. A felv√©tel itt megtekinthetŇĎ.