This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Ha szeretnél ezer kívánságot, akkor kémleld az eget ma éjjel

A Föld pályája keresztezni fogja a 209P/LINEAR üstökös pályáját, úgyhogy ha hullócsillagokat akarsz nézni, most éjjel lesz erre a legjobb lehetőséged, mert a bolygónk vadállat módjára bele fog hajtani egy rakat meteorba.

Advertisement

Idemásolom a Magyar Csillagászati Egyesület hírét, mert náluk jobban én sem tudnám elmagyarázni:

A 209P/LINEAR üstökös pályáját május 23/24-én keresztezi bolygónk. Ez azt jelenti, hogy a kométából korábban kiszakadt porszemcsék meteorrajként jelentkezhetnek. Az üstökös magja idős, alacsony aktivitású, ám van remény arra, hogy életének korábbi szakaszaiban jelentősebb mennyiségű anyagot bocsátott ki. Az előrejelzések szerint éjfél körül, Kanada területén van a legnagyobb esély a jelenség megfigyelésére. Ha lesz komoly aktivitás, úgy érdemes itthonról, akár egész éjjel (sőt néhány nappal korábban és később is) figyelni az eget. A radiáns a Camelopardalis és az Ursa Minor csillagképek határán található, így cirkumpoláris, tehát csak várnunk kell a hullócsillagokra.

Advertisement

Kanada, Schmanada, szerintem ha kifeküdnénk a Hortobágyon egy hajnali órában, egészen biztos, hogy több hullócsillagot látnánk, mint ők!

A NASA is készített egy videót a jelenségről:

Share This Story

Get our newsletter