A F√∂ld p√°ly√°ja keresztezni fogja a 209P/LINEAR √ľst√∂k√∂s p√°ly√°j√°t, √ļgyhogy ha hull√≥csillagokat akarsz n√©zni, most √©jjel lesz erre a legjobb lehetŇĎs√©ged, mert a bolyg√≥nk vad√°llat m√≥dj√°ra bele fog hajtani egy rakat meteorba.

Idem√°solom a Magyar Csillag√°szati Egyes√ľlet h√≠r√©t, mert n√°luk jobban √©n sem tudn√°m elmagyar√°zni:

A 209P/LINEAR √ľst√∂k√∂s p√°ly√°j√°t m√°jus 23/24-√©n keresztezi bolyg√≥nk. Ez azt jelenti, hogy a kom√©t√°b√≥l kor√°bban kiszakadt porszemcs√©k meteorrajk√©nt jelentkezhetnek. Az √ľst√∂k√∂s magja idŇĎs, alacsony aktivit√°s√ļ, √°m van rem√©ny arra, hogy √©let√©nek kor√°bbi szakaszaiban jelentŇĎsebb mennyis√©gŇĪ anyagot bocs√°tott ki. Az elŇĎrejelz√©sek szerint √©jf√©l k√∂r√ľl, Kanada ter√ľlet√©n van a legnagyobb es√©ly a jelens√©g megfigyel√©s√©re. Ha lesz komoly aktivit√°s, √ļgy √©rdemes itthonr√≥l, ak√°r eg√©sz √©jjel (sŇĎt n√©h√°ny nappal kor√°bban √©s k√©sŇĎbb is) figyelni az eget. A radi√°ns a Camelopardalis √©s az Ursa Minor csillagk√©pek hat√°r√°n tal√°lhat√≥, √≠gy cirkumpol√°ris, teh√°t csak v√°rnunk kell a hull√≥csillagokra.

Advertisement

Kanada, Schmanada, szerintem ha kifek√ľdn√©nk a Hortob√°gyon egy hajnali √≥r√°ban, eg√©szen biztos, hogy t√∂bb hull√≥csillagot l√°tn√°nk, mint ŇĎk!

A NASA is k√©sz√≠tett egy vide√≥t a jelens√©grŇĎl: