Így buknak le véletlenül a dolgok, a leleplezők szándékától függetlenül. Egy olvasónk 3 fotót küldött nekünk, amiket a Ház üléstermi folyosóján csinált valamiről, amiről a második képen kiderül, hogy egy régi hőmérő. Először nem értettem, mit kell nézni, aztán rájöttem, hogy nyilván azt, hogy a Parlamentben Marx műszerei mérik a hőmérsékletet. De tovább vizsgáltam a képeket, és rájöttem, hogy itt sokkal nagyobb sztori van elrejtve. A Ház léghőmérője ugyanis 100 fokig már. Tudjuk, hogy régen minden jobb volt, de még a Boldog Békeidőkben sem ilyen ráhagyással gyártották a műszereket.

Advertisement

Egy megoldás lehet, mégpedig az, hogy az épületben gyakran 100 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. Márpedig ez kizárólag szaunában vagy gőzfürdőben képzelhető el. Micsoda jelenetek mehetnek, amikor a felhevült Balogh József a hő hatására mondjuk konfliktusba kerül Zagyva György Gyulával, de amikor éppen eltörné a fején az ágyékkötője alatt rejtegetett csirkeaszalógépet, rájön hogy ez nem egy nő, úgyhogy nagy cuppanással visszafekszik! Ha a gőzfürdőn kívül tudsz más észszerű magyarázatot a százfokos sklárára, oszd meg velünk!

A Marx és Mérei Tudományos Műszerek Gyára egyébként ismert hazai gyártó volt a két világháború között, Marx zsidó származása ellenére a cég túlélte a negyvenes évek elejét, aztán a kommunisták beszántották, és több hasonló profilú vállalkozás romjain megalapították a Közlekedési Mérőműszerek Gyárát.