Rotterdam muszlim polg√°rmestere √ľzent azoknak, akiknek probl√©m√°ik vannak a nyugati civiliz√°ci√≥val.

A marokk√≥i sz√ľlet√©sŇĪ Ahmed Aboutaleb 2008 √≥ta vezeti a v√°rost, ŇĎ lett az elsŇĎ muszlim polg√°rmester Hollandi√°ban. Aboutaleb a p√°rizsi terrort√°mad√°sok ut√°n besz√©lt a t√©v√©ben, √©s el√≠t√©lte a b√©k√©s egy√ľtt√©l√©st elutas√≠t√≥ hitt√°rsait.

"Felfoghatatlan, hogy a szabads√°g ellen tudtok fordulni... De ha nem tetszik a szabads√°g, akkor az isten szerelm√©re, pakoljatok √©s menjetek inn√©t ‚Äď mondta egyebek k√∂z√∂tt Aboutaleb. ‚Äď Ha nem √©rzitek itt j√≥l magatokat, mert √°ltalatok nem szeretett humorist√°k √ļjs√°got csin√°lhatnak, h√ļzzatok a pics√°ba. TŇĪnjetek el Hollandi√°b√≥l, ha nem tal√°lj√°tok itt a helyeteket. Miattatok az √∂sszes j√≥ sz√°nd√©k√ļ muszlimot kin√©zik most inn√©t" ‚Äď tette hozz√° a polg√°rmester, aki 15 √©ves kor√°ban √©rkezett az orsz√°gba Marokk√≥b√≥l, ott egy berber im√°m fiak√©nt nŇĎtt f√∂l egy kis faluban. Hollandi√°ban √ļjs√°g√≠r√≥k√©nt dolgozott, majd a baloldali Munk√°sp√°rt jel√∂ltjek√©nt 47 √©vesen lett Rotterdam polg√°rmestere.

Aboutaleb ugyan m√©g a m√ļlt h√©ten mondta ezeket, de a besz√©det nem l√°ttam a magyar sajt√≥ban, sŇĎt a nemzetk√∂zi is most kapta fel, miut√°n londoni koll√©g√°ja, Boris Johnson a hŇĎsek√©nt m√©ltatta ŇĎt a besz√©de miatt a Daily Telegraphban.

Rotterdam lakoss√°g√°nak majdnem fele nem holland sz√°rmaz√°s√ļ, vagy legal√°bb az egyik sz√ľlŇĎje m√°sik orsz√°gb√≥l √©rkezett. A kik√∂tŇĎv√°ros a legmultikultur√°lisabb helyek egyike Eur√≥p√°ban.

Advertisement

(via Daily Mail)

Fotó: AP/Robert Vos, Pool