Illustration for article titled Ha nem tetszik a szabadság, húzzatok a picsába!

Rotterdam muszlim polgármestere üzent azoknak, akiknek problémáik vannak a nyugati civilizációval.

Advertisement

A marokkói születésű Ahmed Aboutaleb 2008 óta vezeti a várost, ő lett az első muszlim polgármester Hollandiában. Aboutaleb a párizsi terrortámadások után beszélt a tévében, és elítélte a békés együttélést elutasító hittársait.

"Felfoghatatlan, hogy a szabadság ellen tudtok fordulni... De ha nem tetszik a szabadság, akkor az isten szerelmére, pakoljatok és menjetek innét – mondta egyebek között Aboutaleb. – Ha nem érzitek itt jól magatokat, mert általatok nem szeretett humoristák újságot csinálhatnak, húzzatok a picsába. Tűnjetek el Hollandiából, ha nem találjátok itt a helyeteket. Miattatok az összes jó szándékú muszlimot kinézik most innét" – tette hozzá a polgármester, aki 15 éves korában érkezett az országba Marokkóból, ott egy berber imám fiaként nőtt föl egy kis faluban. Hollandiában újságíróként dolgozott, majd a baloldali Munkáspárt jelöltjeként 47 évesen lett Rotterdam polgármestere.

Advertisement

Aboutaleb ugyan még a múlt héten mondta ezeket, de a beszédet nem láttam a magyar sajtóban, sőt a nemzetközi is most kapta fel, miután londoni kollégája, Boris Johnson a hőseként méltatta őt a beszéde miatt a Daily Telegraphban.

Rotterdam lakosságának majdnem fele nem holland származású, vagy legalább az egyik szülője másik országból érkezett. A kikötőváros a legmultikulturálisabb helyek egyike Európában.

Advertisement

(via Daily Mail)

Fotó: AP/Robert Vos, Pool

Share This Story

Get our newsletter