Febru√°r 17-√©n, h√©tfŇĎn √©letbe l√©pett az ukr√°n amnesztiat√∂rv√©ny. Ennek √©rtelm√©ben egyr√©szt az ellenz√©k befejezheti az elfoglalt k√∂zter√ľletek √©s korm√°nyzati √©p√ľletek felszabad√≠t√°s√°t, m√°sr√©szt a hatalom egy napon bel√ľl megsz√ľnteti a vonatkoz√≥ elj√°r√°sokat a t√ľntetŇĎkkel szemben.

A november √≥ta tart√≥ zavarg√°sok ezzel ak√°r v√©get is √©rhetnek, m√©rget azonban senki sem vesz a b√©k√©re. T√∂bb okb√≥l. ElsŇĎsorban, mert pillanatnyilag senki sem tudja pontosan, a kv√°zi hivalatos ellenz√©knek mekkora a s√ļlya val√≥j√°ban. A k√ľl√∂nb√∂zŇĎ szl√°v sajt√≥term√©kek szerint a h√°rmas koal√≠ci√≥ - miszerint a Vitalij Klicsko-f√©le Udar, Arszenyij Jacenyuk jobbos Batykivscsin√°ja √©s a nacionalista Szvoboda - rendesen beszorult a hatalom √©s Majdan, azaz a l√°zad√≥k-felkelŇĎk-forradalm√°rok-hulig√°nok k√∂z√©. Azok, akik komolyan gondolt√°k az elm√ļlt h√°rom h√≥napot, szer√©ny eredm√©nynek tartj√°k a korm√°ny meneszt√©s√©t √©s azt az aktu√°lis k√∂vetel√©st, hogy Ukrajna t√©rjen vissza a 2004-es alkotm√°nyhoz. Az eln√∂ki jogok szŇĪk√≠t√©se √©s a parlament hat√°sk√∂r√©nek bŇĎv√≠t√©se nem felt√©tlen√ľl alkalmas a t√∂meg lelkes√≠t√©s√©re, pl√°ne az √°ltal√°nos el√©gedetts√©g fokoz√°s√°ra.

Az orosz gazeta.ru szerzŇĎje azt √°ll√≠tja: Klicsk√≥√©k rengeteget vesz√≠tettek az elm√ļlt hetekben, annyit, hogy ma m√°r de facto nem ŇĎk a fŇĎn√∂k√∂k az utc√°n, hanem t√∂bbek k√∂zt Dmitro Jaros, a Pravij Szektor √©s Olekszandr Daniljuk, a Szpilna Szprava vezetŇĎi.

Ezzel egy√ľtt t√©ny, hogy a t√ľntetŇĎk elhagyt√°k a kijevi korm√°nyhivatalt - tov√°bb√° a lembergit, a ternopolit √©s az ivano-frankovszkit -, bontj√°k a barik√°dokat a F√ľggetlens√©g ter√©n, √©s ha minden igaz, hozz√°l√°ttak a Hrusevszkij utca ki√ľr√≠t√©s√©hez. A kezdetektŇĎl ez volt a k√∂zpontja a legradik√°lisabb l√°zad√≥knak, √ļgyhogy most az a k√©rd√©s, r√° lehet-e venni ŇĎket, hogy t√°vozzanak sz√©pszer√©vel. Nem biztos, hogy menni fog, a sz√©lsŇĎs√©gsek igen d√ľh√∂sen besz√©lnek azokr√≥l, akik v√©get akarnak vetni a bulinak. A helyzet igen fesz√ľlt: vas√°rnap este a maszkos sr√°cok a Hrescsatikon, a fŇĎutc√°n f√©lig agyonvertek h√°rom rendŇĎrt.

Advertisement

Egy nyugat-ukr√°n falub√≥l √©rkezett f√©rfiember pedig ezt mondta az √ļjs√°gnak: "J√∂n tegnap ez Jacenyuk, √©s azt k√©rdezi, mit sz√≥ln√°nk, ha v√°llaln√° a minisztereln√∂ki posztot. Megmondtuk neki egyenesen: ha √≠gy lesz, sz√©tr√ļgjuk a seggedet."