This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Ha miniszterelnök leszel, szétrúgjuk a seggedet

Illustration for article titled Ha miniszterelnök leszel, szétrúgjuk a seggedet

Február 17-én, hétfőn életbe lépett az ukrán amnesztiatörvény. Ennek értelmében egyrészt az ellenzék befejezheti az elfoglalt közterületek és kormányzati épületek felszabadítását, másrészt a hatalom egy napon belül megszünteti a vonatkozó eljárásokat a tüntetőkkel szemben.

Advertisement

A november óta tartó zavargások ezzel akár véget is érhetnek, mérget azonban senki sem vesz a békére. Több okból. Elsősorban, mert pillanatnyilag senki sem tudja pontosan, a kvázi hivalatos ellenzéknek mekkora a súlya valójában. A különböző szláv sajtótermékek szerint a hármas koalíció - miszerint a Vitalij Klicsko-féle Udar, Arszenyij Jacenyuk jobbos Batykivscsinája és a nacionalista Szvoboda - rendesen beszorult a hatalom és Majdan, azaz a lázadók-felkelők-forradalmárok-huligánok közé. Azok, akik komolyan gondolták az elmúlt három hónapot, szerény eredménynek tartják a kormány menesztését és azt az aktuális követelést, hogy Ukrajna térjen vissza a 2004-es alkotmányhoz. Az elnöki jogok szűkítése és a parlament hatáskörének bővítése nem feltétlenül alkalmas a tömeg lelkesítésére, pláne az általános elégedettség fokozására.

Az orosz gazeta.ru szerzője azt állítja: Klicskóék rengeteget veszítettek az elmúlt hetekben, annyit, hogy ma már de facto nem ők a főnökök az utcán, hanem többek közt Dmitro Jaros, a Pravij Szektor és Olekszandr Daniljuk, a Szpilna Szprava vezetői.

Advertisement

Ezzel együtt tény, hogy a tüntetők elhagyták a kijevi kormányhivatalt - továbbá a lembergit, a ternopolit és az ivano-frankovszkit -, bontják a barikádokat a Függetlenség terén, és ha minden igaz, hozzáláttak a Hrusevszkij utca kiürítéséhez. A kezdetektől ez volt a központja a legradikálisabb lázadóknak, úgyhogy most az a kérdés, rá lehet-e venni őket, hogy távozzanak szépszerével. Nem biztos, hogy menni fog, a szélsőségsek igen dühösen beszélnek azokról, akik véget akarnak vetni a bulinak. A helyzet igen feszült: vasárnap este a maszkos srácok a Hrescsatikon, a főutcán félig agyonvertek három rendőrt.

Egy nyugat-ukrán faluból érkezett férfiember pedig ezt mondta az újságnak: "Jön tegnap ez Jacenyuk, és azt kérdezi, mit szólnánk, ha vállalná a miniszterelnöki posztot. Megmondtuk neki egyenesen: ha így lesz, szétrúgjuk a seggedet."

Share This Story

Get our newsletter