This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Ha már Sziget, én ezekre vagyok kíváncsi

Illustration for article titled Ha már Sziget, én ezekre vagyok kíváncsi

Az utolsó utáni pillanatban megnéztem rendesen a Sziget-programot, úgyhogy ha mostanáig erre várva toporogtál határozatlanul az előszobában, hogy menjél-e, itt a felmentő sereg!

Advertisement

Mivel szinte semmi változást nem látni a Sziget tavalyi és idei műsorpolitikája között, nem is megyek bele annyira az elemzésbe, mint mondjuk egy éve ilyenkor. Egy az egyben igaz az idei Szigetre ugyanis a tavalyi mondat, miszerint “mindössze két színpadon láthatók nemzetközi pop-rock fellépők, a többi már vagy rétegműfajokra korlátozódik, vagy csak magyar, illetve ismeretlen külföldi zenekarok játszanak rajta.”

Advertisement

De nem kell ezen sokat agyalni, a Sziget már régóta elsősorban inkább vállalkozás, semmint kulturális rendezvény, és mivel tavaly nagyon bejött a recept, majd bolondok lesznek változtatni a győztes taktikán. Pont annyi húzónév jön, amennyi okvetlenül kell az olcsón lerészegedő holland és belga fiataloknak, és ha melléjük befér még egy-két aktuális/érdekes név, akkor az bónusz. Így aztán továbbra is fennáll, hogy az egy héttel később rendezett, de időben legközelebbi riválisnak számító belga és holland fesztiválokon több színpad és több nemzetközileg is jegyzett fellépő van, pedig azok a fesztiválok sokkal rövidebbek. Azokra viszont tényleg a koncertek miatt járnak az emberek, ide meg bulizni, ez van.

Mivel a két komolyabb közönséget vonzó helyszín, a Nagyszínpad és az A38 színpad megint egymás mögött vannak, kíváncsi vagyok, hogy akarják majd elkerülni a szervezők a tavalyi tumultuózus jeleneteket, melyek a Stromae-koncerten torkolltak kis híján tömegpánikba, de ez rövidesen kiderül. A jelek szerint amúgy a csodafegyver a Telekom Aréna lesz: mint ismeretes, tavaly az volt a fő probléma, hogy 11 után csak az A38 színpad maradt a komolyabb helyszínek közül, most lett egy partiaréna is, de kérdés, hogy ez tényleg fel fogja-e szívni az a sok embert.

Advertisement

Nézzük a neveket:

Future Islands, kedd, 22.00, A38

A bajom a programmal többek között az, hogy most jól elszórták az engem komolyabban érdeklő fellépőket, szinte minden napra jut egy, de egynél több talán csak egyszer. A szintis-new wave-es popot játszó Future Islandset már volt szerencsém látni tavaly, tényleg nagyon jó koncertzenekar, köszönhetően az énekesnek, aki úgy viszi a hátán a show-t, ahogy azt kevés frontember tudja manapság. Jellemző még, hogy kedden a Florence & the Machine-koncert is érdekelne, ha már kint volnék, de egy időben lesz a Future Islandsszel. Így nem tudom, érdemes-e egy koncert miatt kibumlizni ebben a dögmelegben Óbudára, de ezt döntsd el te.

Advertisement

Alt-J, szerda, 21.30, Nagyszínpad

Az ő érkezésüknek már örültem nyilvánosan yilvánosan, hiszen lemaradtam a februári bécsi koncertről, márpedig az utóbbi években feltűnt zenekarok közül az Alt-J az egyike a keveseknek, akiket tényleg meg akartam nézni élőben. Még úgy is, hogy az a tavalyi lemez jóval kevésbé tetszett, mint az első, és mintha már főleg az érzékeny lelkű fiatal lányokra fókuszálnának az érzelmesebb, de számomra semmitmondóbb dalokkal. Úgyhogy reális a veszély, hogy koncerten még inkább elmennek a giccs irányába, de ennyi kockázatot talán megér.

Advertisement

The Horrors, szerda, 17.45, Nagyszínpad

Elsőre ez elég riasztóan hangzik: 3/4 6-kor még bőven süt a nap, hőség van, simán benne lenne ebben egy enervált és nyomorettó koncert. Akár még így is lehetne, de speciel a Horrors három éve ugyanebben a sávban játszott a Nagyszínpadon, és az egy meglepően energikus és emlékezetes koncert volt, ráadásul azóta megjelent egy új lemez is tavaly, amit eléggé szerettem. Mostanra a Horrorsnak simán van egy koncertre való, fesztiválslágernek is beillő dala, úgyhogy ebből bármi lehet.

Advertisement

MØ, csütörtök, 18.00, A38

A csütörtök első ránézésre egész pofás a Nagyszínpadon. Második ránézésre azért annyira már nem: a Maccabeest már a múltkor is untam, a Ting Tings nem értem, mit keres egy Nagyszínpadon 2015-ben, Ellie Goulding mindig is idegesített, egyedül a Foals az, amivel nincs különösebb gondom, viszont lelkesedni sem tudtam értük soha. Úgyhogy inkább ez a dán énekesnő a szomszéd színpadon az, aki jónak ígérkezik: jóféle popzenét csinál, amilyet normális világban a rádióban játszanának, és nemrég volt az A38 Hajón, ahol tényleg jó is volt a jelen lévők szerint. És lesz még Interpol is!

Advertisement

Marina and the Diamonds, péntek, 17.45, Nagyszínpad

A pénteki napon viszont már jóval kisebb a választék, de Marina nemcsak, hogy egy jó lemezzel tért vissza a mainstream poppal folytatott flörtöléséből, hanem az ő korábbi szigetes fellépéséről is jó emlékeim vannak, noha igaz, hogy akkor egy kisebb színpadon lépett fel, a délutáni nagyszínpados koncerttől pedig nem véletlenül ódzkodik az ember. Mégis, Marina Diamandistól az is kitelik, hogy ezt a nagy teret is képes megtölteni tartalommal.

Advertisement

Vagyis?

Vagyis még én sem tudom, mely napokon leszek kint, az egyedüli biztos pont a szerda, illetve az, hogy hétvégén az Óbudai-sziget környékét is elkerülöm, ha tehetem. Persze biztos nagy lesz a buli Major Lazeren, jöhetnek az oroszlánkirályos poénok a Kings of Leonon, lehet majd nosztalgiázni Limp Bizkiten (már akinek ehhez van gusztusa), de én ezeket inkább kihagyom.

Advertisement

Még pár hétköznapi érdekesség: a kedd éjjel az A38-on játszó Jungle egész korrekt lemezzel mutatkozott be tavaly, bár kérdés, hogy a háttérzeneszerű dalok hogy szólnak élőben. Szerdán lesz a Sziget egyetlen említésre érdemes hiphop fellépése, amikor Tyler the Creator villant fel valamit a színes egyéniségéből, hajnaltájt pedig a SBTRKT urbánus, R&B-s elektronikájára bólogathat az, aki még képes ébren maradni.

Az A38 csütörtöki napján az Interpol mutathatja meg, hogy mennyivel jobban áll nekik a sátor, mint a Nagyszínpad, amelyen négy éve adtak egy, az ő mércéjükkel mérve közepes koncertet. Pénteken az A38 színpadon a Gaslight Anthem mentené meg a rockzene becsületét, és állítólag ők élőben is jók – kár, hogy számomra egy percig sem tűntek izgalmasnak soha, de ez részletkérdés. Végül szombaton is akad egy kicsit legalább érdekes énekesnő, a brit Foxes személyében – nem MØ- vagy Marina-kaliberű előadó ugyan, de hátha mutat valamit koncerten, ami eddig a lemezein nem derült ki róla.

Advertisement

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Share This Story

Get our newsletter