24 vonal, 468 meg√°ll√≥, napi √∂tmilli√≥ utas: ez a New York-i metr√≥. Legal√°bbis ebben a pillanatban. A vil√°g egyik legizgalmasabb metr√≥h√°l√≥zat√°ban nem gener√°ci√≥s √©lm√©ny egy √ļj vonal, hanem a mindennapok r√©sze. √Čs az eg√©sznek egy 69 √©ves rom√°n m√©rn√∂k a karmestere.

Michael Horodniceanu a New York-i t√∂megk√∂zled√©s√©rt felelŇĎs Metropolitan Transportation Authority √©p√≠t√©svezetŇĎje, jelenleg h√°rom nagy projektet visz a 19. sz√°zad v√©ge √≥ta folyamatosan bŇĎv√ľlŇĎ h√°l√≥zatban. Rom√°ni√°ban sz√ľletett, Izraelen kereszt√ľl ker√ľlt New York-ba, √©s messze ott √©rzi mag√°t a legjobban. Jelenleg 1000 kilom√©ter s√≠n, 72 h√≠d √©s 14 alag√ļt tartozik hozz√°, de ez hamarosan t√∂bb lesz.

Az egyik elŇĎv√°rosi vasutat ‚Äď amire eddig csak a belv√°rost√≥l t√°voli Jamaica p√°lyaudvaron lehetett felsz√°llni a Penn Station-√∂n lehetett felsz√°llni ‚Äď k√∂tik √©pp be a Manhattan k√∂zep√©n √°ll√≥ Grand Central p√°lyaudvarba (20 √©ves, a n√©gyes metr√≥ n√©gyszeres√©be ker√ľlŇĎ buli), azt√°n √ļj vonal √©p√ľl a manhattani m√°sodik sug√°r√ļt alatt (az elsŇĎ szakasz kilenc √©v alatt lesz meg, egyelŇĎre h√°rom kilom√©ter, k√©tszer annyi√©rt, mint a n√©gyes metr√≥), valamint m√©g √∂sszek√∂tik a megl√©vŇĎ 7-es vonalat egy √ļj p√°lyaudvarral (h√©t √©v, egy n√©gyes metr√≥nyi p√©nz).

A metr√≥√©p√≠t√©s m√°r csak ilyen, k√ľl√∂n√∂sen egy zs√ļfolt v√°rosban, ahol kŇĎkem√©ny gr√°nitba kell egy csom√≥ mindent f√ļrni. ‚ÄěAz alag√ļt√©p√≠t√©s term√©szet√©n√©l fogva line√°ris mel√≥. V√©gezni kell az egyik dologgal, mielŇĎtt belefoghatn√°l a m√°sikba. Sz√≥val a cs√ļsz√°sok √∂sszead√≥dnak √©s megdr√°g√≠tj√°k a projetet‚ÄĚ ‚Äď mondja Horodniceanu az √©p√≠tkez√©sekrŇĎl.

Advertisement

A m√©rn√∂krŇĎl √©s k√©t m√°sik nagyon √©rdekes fick√≥r√≥l, akik a New York alatti vil√°gban √©lik az √©let√ľket, William Langewiesche √≠rt hossz√ļ cikket a Vanity Fair tavaly okt√≥beri sz√°m√°ba.

A szerzŇĎ felv√©tel√©n a kiss√© szakadt Jay Street-i √°llom√°s l√°that√≥ Brooklynban