Minden idők legtöbbször feldolgozott száma, a Louie Louie leghíresebb verzióját éneklő Jack Ely ugyanis most halt meg.

Advertisement

Innét, Magyarországról talán nem is olyan nyilvánvaló, hogy mekkora klasszikus a Louie Louie: a hatvanas évek egyik leghíresebb, legtöbbször feldolgozott amerikai dala ez, amelynek saját fesztiválja és felvonulása is volt egy időben, április 11-ét, a dal szerzője, Richard Berry születésnapját pedig kinevezték a nemzetközi Louie Louie-nappá.

A dalt 1955-ben írta Berry, és egyes számítások szerint azóta 1600-nál is többen dolgozták fel, ami rekord, és eredetileg az El Loco Cha Cha c. kubai sláger ihlette. Az ő verziója még nem lett sláger, de aztán többen is feldolgozták, és a Kingsmen nevű portlandi zenekar verziója 1963-ban végre elérte a világhírt.

Ebben az együttesben énekelt Jack Ely, a dal pedig kapott egy sokkal nyersebb, döngölősebb alapot, mint Berry eredetije, de a sikert annak is köszönhette, hogy elterjedt róla, szexuális tartalma miatt Ely direkt érthetetlenül motyogja a szöveget. Több rádió nem is játszotta ezért, sőt, Indiana állam kormányzója személyesen tiltotta be, az FBI pedig 31 hónapon át nyomozott az ügyben, de nekik sem sikerült kideríteniük, mi is a Louie Louie rejtett, igazi szövege. (Hiszen nem is volt ilyen, viszont az 55. másodpercnél hallatszik hátulról egy “fuck”, miután a dobos, Lynn Easton kezében megcsúszott a dobverő.)

A Kingsmen sikerét aztán beárnyékolta a zenekaron belüli huzakodás, melynek végén Ely kilépett, miután Easton, a zenekarvezető kitalálta, hogy cseréljenek helyet: majd ő fog énekelni, Ely pedig dobolni. Akkor még épp úgy nézett ki, hogy a Louie Louie bukás lesz, mert igen lassan indult meg a listán felfelé, és Ely inkább kilépett, és alakított egy másik Kingsment. Amikor a dal beütött, jött volna vissza, de már hiába.

Advertisement

A Louie Louie óriási hatással volt a rockzenére: a maga minimalista, nyers megszólalása ott van például a Kinks és a Who korai számaiban, és hamar a koncertsetlistek állandó vendége lett, játszotta szinte mindenki. A hatvanas években a Troggs, a Beach Boys, a Sonics, sőt a Beatles is, később a Stooges, a Motörhead, a Led Zeppelin, az MC5, a Black Flag, Bruce Springsteen és még tényleg millióan. És akkor a rengeteg filmről, amiben felbukkant, még nem is beszéltünk.

Jack Ely természetesen sose került vissza a slágerlistákra, később behívták katonának, aztán alkohol- és drogproblémái is akadtak, majd a vallásban találta meg a menedéket, és egy lovasfarmon élt Oregon államban. A hite miatt nem ment orvoshoz akkor sem, amikor megbetegedett, így nem tudni, miben halt meg pontosan, csak azt, hogy 71 éves volt.

Share This Story

Get our newsletter