Illustration for article titled Ha Készt így megválasztották, a gyökérkezelésre is szavaztak volna?

A Fideszből való totális kiábrándulás mélységét az mutatja, hogy magyar emberek egy a kapitalista meggyőződését nyíltan hangoztató fickót is hajlandóak voltak beikszelni. Én ettől jobban félnék a kormány helyében, mint az elúszott kétharmadtól.

Advertisement

Mi lehet a legnépszerűtlenebb dolog a magyar politikában? Úgy értem, mi az, amit a választópolgárok olyan széles köre, sőt elsöprő többsége utasít el, hogy a fogalom bármiféle társítása az illető arcával kapásból mínusz 20 százalékot jelent?

Van ugye:

 • a drogozás
 • a homárkodás
 • a négerség
 • a cigányság
 • a nőség
 • az emberevés

Nagyjából ez a magyar politikai stigmák klubja. De ezek mind csak ovis játékstigmák az Igazi Bélyeghez, a kapitalizmushoz képest. A fennálló világrend annyira népszerűtlen, hogy politikai öngyilkosságnak számít nemhogy bevallani az iránta érzett esetleges rajongásunkat, de már az is, ha hajlandóak vagyunk elfogadni a létezését. Hogy az emberiség soha a történelme során nem élt ennyire általános testi-szellemi-anyagi jólétben? Legyen ez más gondja: ha politikus vagy, jobb, ha nagyobb ívben kerülöd a témát, mint Semjén Zsolt az érett zebradögöt.

Kész Zoltán mindezek ellenére tudott olyat művelni a fideszes ellenfelével, mint Soros György az angol fonttal. Az a Kész, aki nyíltan megvallotta, hogy nemhogy kapitalista, de egyesen libertárius, aki a lehetséges legkisebbre szorítaná az állam méretét, és nem hisz a más pénzéből űzött szolidaritásban sem. Ehelyett mondhatta volna nyugodtan azt is, hogy "aki rám szavaz, annak elvégzek egy érzéstelenítés nélküli gyökérkezelést, ha akarja, ha nem".

Mivel eddig a kutyát sem érdekelte, mit is mond Kész, itt egy csokor pár idézettel, hogy értsd, miről beszélek (ezek nagy része ebből a Mandiner-interjúból származik):

 • Radikális is vagyok, mert nem hiszek a segélyezésben, sőt még az esélyegyenlőségben sem. Biztos, hogy szépen hangzik ez az egyenlősdi, de értsük már meg, hogy olyan sosem lesz, hogy mindenki egyenlő. Egyszer már megpróbáltuk. Nem sikerült. Most is annak a levét isszuk. Aki egyenlő akar lenni, elmehet Észak-Koreába. Ott mindenki egyenlően szegény, kivéve a komcsi pártvezetést.
 • Republikánus is vagyok, mert nem hiszem, hogy mindent a gazdagoknak kéne fizetni, s közben az ország fele meg segélyekből éljen.
 • Azt gondolom, hogy az elmúlt két-három nemzedék szocializációja eleve a nagy állami szerepvállalás mantrájával zajlott le. A megoldás az, hogy majd az állam megoldja a problémákat. Ez az attitűd sajnos az utóbbi 22 évben sem változott.
 • A kormány nem tekintető vállalkozásbarátnak, hiszen az úgynevezett haveri kapitalizmust favorizálja. A vállalkozó viselkedése is átalakul ebben a rendszerben, hiszen a cél nem a verseny lesz, hanem a kapcsolatok érvényesítése, ezen keresztül pedig az állami források megszerzése.
 • Kérdés: A rendőrséget nem lehet privatizálni, ugye? Válasz: Miért ne? Szerintem akár még az úthálózat privatizációjáról is szó lehet.
Advertisement

És ezek után is rá szavaztak. Csodás. A Fidesz veszprémi jelöltjét ezek szerint a legendás féllábú fekete leszbikus nehézbúvár is legyőzte volna, ha a helyiek egyébként ismerik és kedvelik.

Na ezért rettegnék most a kormány helyében, mert a garantált kétharmad elvesztése annyira tényleg nem tragédia. De ha itt a kapitalisták is labdába rúgnak, akkor bármi megtörténhet.

Share This Story

Get our newsletter