A Fideszből való totális kiábrándulás mélységét az mutatja, hogy magyar emberek egy a kapitalista meggyőződését nyíltan hangoztató fickót is hajlandóak voltak beikszelni. Én ettől jobban félnék a kormány helyében, mint az elúszott kétharmadtól.

Mi lehet a legnépszerűtlenebb dolog a magyar politikában? Úgy értem, mi az, amit a választópolgárok olyan széles köre, sőt elsöprő többsége utasít el, hogy a fogalom bármiféle társítása az illető arcával kapásból mínusz 20 százalékot jelent?

Van ugye:

 • a drogozás
 • a homárkodás
 • a nĂ©gersĂ©g
 • a cigányság
 • a nĹ‘sĂ©g
 • az emberevĂ©s

Nagyjából ez a magyar politikai stigmák klubja. De ezek mind csak ovis játékstigmák az Igazi Bélyeghez, a kapitalizmushoz képest. A fennálló világrend annyira népszerűtlen, hogy politikai öngyilkosságnak számít nemhogy bevallani az iránta érzett esetleges rajongásunkat, de már az is, ha hajlandóak vagyunk elfogadni a létezését. Hogy az emberiség soha a történelme során nem élt ennyire általános testi-szellemi-anyagi jólétben? Legyen ez más gondja: ha politikus vagy, jobb, ha nagyobb ívben kerülöd a témát, mint Semjén Zsolt az érett zebradögöt.

Advertisement

Kész Zoltán mindezek ellenére tudott olyat művelni a fideszes ellenfelével, mint Soros György az angol fonttal. Az a Kész, aki nyíltan megvallotta, hogy nemhogy kapitalista, de egyesen libertárius, aki a lehetséges legkisebbre szorítaná az állam méretét, és nem hisz a más pénzéből űzött szolidaritásban sem. Ehelyett mondhatta volna nyugodtan azt is, hogy "aki rám szavaz, annak elvégzek egy érzéstelenítés nélküli gyökérkezelést, ha akarja, ha nem".

Mivel eddig a kutyát sem érdekelte, mit is mond Kész, itt egy csokor pár idézettel, hogy értsd, miről beszélek (ezek nagy része ebből a Mandiner-interjúból származik):

 • Radikális is vagyok, mert nem hiszek a segĂ©lyezĂ©sben, sĹ‘t mĂ©g az esĂ©lyegyenlĹ‘sĂ©gben sem. Biztos, hogy szĂ©pen hangzik ez az egyenlĹ‘sdi, de Ă©rtsĂĽk már meg, hogy olyan sosem lesz, hogy mindenki egyenlĹ‘. Egyszer már megprĂłbáltuk. Nem sikerĂĽlt. Most is annak a levĂ©t isszuk. Aki egyenlĹ‘ akar lenni, elmehet Észak-Koreába. Ott mindenki egyenlĹ‘en szegĂ©ny, kivĂ©ve a komcsi pártvezetĂ©st.
 • Republikánus is vagyok, mert nem hiszem, hogy mindent a gazdagoknak kĂ©ne fizetni, s közben az ország fele meg segĂ©lyekbĹ‘l Ă©ljen.
 • Azt gondolom, hogy az elmĂşlt kĂ©t-három nemzedĂ©k szocializáciĂłja eleve a nagy állami szerepvállalás mantrájával zajlott le. A megoldás az, hogy majd az állam megoldja a problĂ©mákat. Ez az attitűd sajnos az utĂłbbi 22 Ă©vben sem változott.
 • A kormány nem tekintetĹ‘ vállalkozásbarátnak, hiszen az Ăşgynevezett haveri kapitalizmust favorizálja. A vállalkozĂł viselkedĂ©se is átalakul ebben a rendszerben, hiszen a cĂ©l nem a verseny lesz, hanem a kapcsolatok Ă©rvĂ©nyesĂ­tĂ©se, ezen keresztĂĽl pedig az állami források megszerzĂ©se.
 • KĂ©rdĂ©s: A rendĹ‘rsĂ©get nem lehet privatizálni, ugye? Válasz: MiĂ©rt ne? Szerintem akár mĂ©g az ĂşthálĂłzat privatizáciĂłjárĂłl is szĂł lehet.

Advertisement

És ezek után is rá szavaztak. Csodás. A Fidesz veszprémi jelöltjét ezek szerint a legendás féllábú fekete leszbikus nehézbúvár is legyőzte volna, ha a helyiek egyébként ismerik és kedvelik.

Na ezért rettegnék most a kormány helyében, mert a garantált kétharmad elvesztése annyira tényleg nem tragédia. De ha itt a kapitalisták is labdába rúgnak, akkor bármi megtörténhet.