Hermann Melville regényét, az 1851-ben megjelent Moby Dicket a mai napig vagy az amerikai irodalom legnagyobb alkotásának, vagy a legnagyobb félreértésének tekintik.

A legenda szerint Aldous Huxley b√∂lcselŇĎ nagyapja k√ľl√∂n polcon gyŇĪjt√∂tte a mŇĪveket, melyeket mindenkinek el k√©ne olvasni. Mikor meghalt, exkluz√≠v k√∂nyvespolc√°n h√°rom k√∂nyv tal√°ltatott: DosztojevszkijtŇĎl a Karamazov testv√©rek, Nietzsche Zarathustr√°ja √©s a Moby Dick.

Az lett volna az igazi meglepet√©s, ha a Moby Dick helyett A harcsa √©s horg√°szata fekszik a polcon, behajtva a kuttyogat√°sn√°l. A Moby Dick ugyanis √≥vatos k√∂vetkeztet√©sek szerint is az Istent maga ellen kih√≠v√≥ EmberrŇĎl sz√≥l, m√°r amennyiben val√≥ban nemcsak olvas√≥k, irodalomt√∂rt√©n√©szek, eszt√©t√°k, filoz√≥fusok belemagyar√°z√°sa ez egy b√°lnavad√°szreg√©nybe, amely terjedelm√©ben h√ļsszorosa Szily L√°szl√≥ Etet√©s√©nek. Mi√©rt is?

Megvan, amikor A nagy k√©ks√©gben a Jean Reno j√°tszotta verhetetlen b√ļv√°rvil√°gbajnok a t√°volba mered √©s kiny√∂gi, hogy "Ker√≠tsd elŇĎ nekem Jacques Mayolt"? Nos, n√°la csak a Moby Dick antihŇĎse, Ahab kapit√°ny √∂nsorsront√≥bb karakter, akit a legend√°s feh√©r b√°lna "nemcsak k√≠v√ľl, hanem bel√ľl is megjel√∂lt". A f√©ll√°b√ļ Ahabet ugyanis, aki "√ļgy korm√°nyozza a haj√≥t, mik√©nt az egy Isten a vil√°got", a b√°lna csonk√≠totta meg, √©s ez√©rt a s√©rtett-s√©r√ľlt kapit√°ny monom√°ni√°san bossz√ļt akar √°llni az oktalan √°llaton, a vil√°g v√©g√©ig √ľld√∂zve ŇĎt. De ezzel a m√°ni√°val a Teremt√©s rendj√©t s√©rti meg.

A mi feladatunk b√°ln√°k gyilkol√°sa, hogy a vil√°g l√°mp√°iba olaj ker√ľlj√∂n. De Ahab lecser√©li a szent c√©lt valami s√∂t√©tre √©s haszontalanra. Ňź a s√∂t√©ts√©g bajnoka. Ahab kih√≠vja maga ellen Isten haragj√°t. Nem l√°tj√°k, hogy Ahabet szolg√°lva osztozunk Isten k√°roml√°s√°ban?

Advertisement

A Moby Dicket gyerekk√©nt folytat√°sos F√ľles-k√©preg√©nyekben olvastam, a kiv√°gott k√©preg√©nydarabokat k√©sŇĎbb nagy f√ľzetben ragasztottam √∂ssze. A reg√©nybŇĎl egy eg√©szen kiv√°l√≥ film is k√©sz√ľlt 1956-ben, Gregory Peck fŇĎszerepl√©s√©vel, Hollywood keresztap√°ja, John Huston rendez√©s√©ben. A Duna Tv ma este vet√≠ti, 21:55-tŇĎl.

N√©zz√©tek meg. Annyira szuggeszt√≠v alkot√°s, hogy engem sok-sok √©vvel ezelŇĎtt egy eg√©sz versre ihletett (nem f√ľggetlen√ľl egy√©b hat√°sokt√≥l).

B√°lna

Tej√ľveg-k√©mcsŇĎ √©s Escher-l√©pcsŇĎ-
Be csavarodva szagolom az √°mbr√°t,
Elf√ļjta sz√©lre sz√©p h√≥ra h√≥,
Szerelem a fehér bálnát.

Advertisement

Melynek (Szólítsatok Ismaelnek)
Gejzír-háta Jeruzsálem dombja,
SŇĪrŇĪ v√©rt t√ľdŇĎzz√∂n, ami√©rt
EmlŇĎs, de nincsen combja.

Csak két uszony, meg létiszony,
Míg a Bikini-szigeteken várom,
Aranytall√©r, √ļjhold, f√∂ldszag
√Čs a nev√©t kiab√°lom.

Verje vissza, radar fogja,
Lámpaolaj fehér májból,
"Teleh√°nyom az elsŇĎ v√∂dr√∂t",
Buggyan ki egy részeg szájból.

Advertisement

Lidércfény, kagyló, hordalék,
Miért nem jön az Isten mása,
Ha lehetne a vil√°girodalom
Istenes alkot√°sa?

SzigonysebbŇĎl arany csurog,
Csigaházból szagolom az ámbrát,
Ampulla, cselló, szabelló,
Szerelem a fehér bálnát.

Lehet leh√ļzni r√≥la a r√©tegeket, ahogy b√°ln√°r√≥l a bŇĎrt.

*A c√≠m pedig a Moby DickbŇĎl vett id√©zet, √ļgyhogy ne nekem tegyetek rendszertani ellenvet√©seket.