Ha Isten belekeveredik a politikába, a demokrácia veszélybe kerül

Illustration for article titled Ha Isten belekeveredik a politikába, a demokrácia veszélybe kerül

A Charlie Hebdo csak akkor veszi célba a vallási szereplőket, ha a hit belekeveredik a politikába, jelentette ki Gérard Biard főszerkesztő az amerikai NBC amerikai tévének nyilatkozva, védelmébe véve, hogy az általa irányított hetilap karikatúrákat közölt Mohamed prófétáról.

Advertisement

"Nem támadjuk a vallást, csak akkor, ha az belekeveredik a politikába" – hangoztatta Biard, aki a január 7-ei terrorcselekmény elkövetése óta először nyilatkozott amerikai televíziónak.

A támadásnak, mint mindnyájan tudjátok, 12 halálos áldozata volt. Biard az incidens idején nem volt Párizsban.

Advertisement

"Ha Isten belekeveredik a politikába, a demokrácia veszélybe kerül" – mondta a főszerkesztő. "Hívőnek lenni személyes döntés, ami senki másra nem tartozik. Ezt tiszteletben tartjuk, ugyanúgy, mint az egyes személyek magánéletét, ha azok nem ártják magánéletüket a közszférába" – tette hozzá.

Amikor a műsorvezető, Chuck Todd szembesítette őt Ferenc pápa szavaival, miszerint "nem szabad provokálni, megsérteni mások vallását, nem szabad gúnyt űzni belőle", valamint azzal, hogy a katolikus egyházfő szerint minden vallásnak megvan a méltósága és "a szólás szabadságának is megvannak a határai", Biard így válaszolt: "Mindig, amikor karikatúrát rajzolunk Mohamedről, mindig, amikor prófétákról rajzolunk karikatúrát, és minden alkalommal, amikor Istenről rajzolunk karikatúrát, a vallásszabadságot védelmezzük. Az hirdetjük, hogy Isten nem lehet politikai vagy közszereplő. Magánszemélynek kell lennie."

Advertisement

Hangoztatta, hogy "a vallás nem lehet politikai érv". "Ha a hit, a vallási érvelés bekerül a politikai arénába, akkor totalitárius érveléssé válik. A szekularizmus megvéd bennünket ettől. A szekularizmus szavatolja a demokráciát és biztosítja a békét. A szekularizmus lehetővé teszi, hogy minden hívő és nem hívő békében éljen, ez az, amit mi védelmezünk" – mondta Biard.

Elmondta, azok a kollégái, akik a szerkesztőségben voltak, de túlélték a vérengzést, igyekeznek mind megérteni azt, hogy hogyan úszhatták meg az egészet sértetlenül. "Ez egy nagyon nehéz folyamat, mert nyilvánvaló, hogy az ember hatalmas megkönnyebbüléssel vegyes bűntudatot érez" – mondta a főszerkesztő. Azokról a szabad országokban kiadott médiumokról, amelyek a támadást követően nem közölték vagy elhomályosították a hetilap karikatúráit, úgy vélekedett, hogy egyúttal elhomályosítják a demokráciát és megsértették a polgári öntudatot.

Advertisement

via MTI

Share This Story

Get our newsletter