A Charlie Hebdo csak akkor veszi c√©lba a vall√°si szereplŇĎket, ha a hit belekeveredik a politik√°ba, jelentette ki G√©rard Biard fŇĎszerkesztŇĎ az amerikai NBC amerikai t√©v√©nek nyilatkozva, v√©delm√©be v√©ve, hogy az √°ltala ir√°ny√≠tott hetilap karikat√ļr√°kat k√∂z√∂lt Mohamed pr√≥f√©t√°r√≥l.

"Nem t√°madjuk a vall√°st, csak akkor, ha az belekeveredik a politik√°ba" ‚Äď hangoztatta Biard, aki a janu√°r 7-ei terrorcselekm√©ny elk√∂vet√©se √≥ta elŇĎsz√∂r nyilatkozott amerikai telev√≠zi√≥nak.

A támadásnak, mint mindnyájan tudjátok, 12 halálos áldozata volt. Biard az incidens idején nem volt Párizsban.

"Ha Isten belekeveredik a politik√°ba, a demokr√°cia vesz√©lybe ker√ľl" ‚Äď mondta a fŇĎszerkesztŇĎ. "H√≠vŇĎnek lenni szem√©lyes d√∂nt√©s, ami senki m√°sra nem tartozik. Ezt tiszteletben tartjuk, ugyan√ļgy, mint az egyes szem√©lyek mag√°n√©let√©t, ha azok nem √°rtj√°k mag√°n√©let√ľket a k√∂zszf√©r√°ba" ‚Äď tette hozz√°.

Advertisement

Amikor a mŇĪsorvezetŇĎ, Chuck Todd szembes√≠tette ŇĎt Ferenc p√°pa szavaival, miszerint "nem szabad provok√°lni, megs√©rteni m√°sok vall√°s√°t, nem szabad g√ļnyt ŇĪzni belŇĎle", valamint azzal, hogy a katolikus egyh√°zfŇĎ szerint minden vall√°snak megvan a m√©lt√≥s√°ga √©s "a sz√≥l√°s szabads√°g√°nak is megvannak a hat√°rai", Biard √≠gy v√°laszolt: "Mindig, amikor karikat√ļr√°t rajzolunk MohamedrŇĎl, mindig, amikor pr√≥f√©t√°kr√≥l rajzolunk karikat√ļr√°t, √©s minden alkalommal, amikor IstenrŇĎl rajzolunk karikat√ļr√°t, a vall√°sszabads√°got v√©delmezz√ľk. Az hirdetj√ľk, hogy Isten nem lehet politikai vagy k√∂zszereplŇĎ. Mag√°nszem√©lynek kell lennie."

Hangoztatta, hogy "a vall√°s nem lehet politikai √©rv". "Ha a hit, a vall√°si √©rvel√©s beker√ľl a politikai ar√©n√°ba, akkor totalit√°rius √©rvel√©ss√© v√°lik. A szekularizmus megv√©d benn√ľnket ettŇĎl. A szekularizmus szavatolja a demokr√°ci√°t √©s biztos√≠tja a b√©k√©t. A szekularizmus lehetŇĎv√© teszi, hogy minden h√≠vŇĎ √©s nem h√≠vŇĎ b√©k√©ben √©ljen, ez az, amit mi v√©delmez√ľnk" ‚Äď mondta Biard.

Advertisement

Elmondta, azok a koll√©g√°i, akik a szerkesztŇĎs√©gben voltak, de t√ļl√©lt√©k a v√©rengz√©st, igyekeznek mind meg√©rteni azt, hogy hogyan √ļszhatt√°k meg az eg√©szet s√©rtetlen√ľl. "Ez egy nagyon neh√©z folyamat, mert nyilv√°nval√≥, hogy az ember hatalmas megk√∂nnyebb√ľl√©ssel vegyes bŇĪntudatot √©rez" ‚Äď mondta a fŇĎszerkesztŇĎ. Azokr√≥l a szabad orsz√°gokban kiadott m√©diumokr√≥l, amelyek a t√°mad√°st k√∂vetŇĎen nem k√∂z√∂lt√©k vagy elhom√°lyos√≠tott√°k a hetilap karikat√ļr√°it, √ļgy v√©lekedett, hogy egy√ļttal elhom√°lyos√≠tj√°k a demokr√°ci√°t √©s megs√©rtett√©k a polg√°ri √∂ntudatot.

via MTI