This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Ha ez nem szivárvány, akkor vajon mi ez?

Illustration for article titled Ha ez nem szivárvány, akkor vajon mi ez?

Körbement ez a kép, ami állítólag egy repülőablakból fényképezett szivárványt ábrázol. Ezt a fizika törvényei nem teszik lehetővé, de a kép teljesen igazi, és elég érdekes, hogy készült.

Advertisement

Gyönyörű képét a Karib-tenger felett, Kanadából Hondurasba tartva készítette Melissa Rensen. „Unatkoztam az úton, kinéztem az ablakon, és megláttam a sok száz vattapamacsszerű felhőt. Feltűnt, hogy milyen szép árnyékokat vetnek a Karib-tengerre, úgyhogy lefényképeztem” – mondta a nő a Telegraphnak. Aki a kész képen látta csak meg a színes csíkokat.

Szivárványnak hitték sokan – de nem az. Szivárványt akkor látunk, ha a napfény vízcseppeket talál el a légkörben. A cseppek elemi színeire bontják az összetett napfényt, majd a földfelszín felé vetítik: szivárványt így csak lentről lehet nézni, ha fölé kerülnénk, nyomban eltűnne.

Advertisement

De akkor mi csinálta a színes csíkokat Rensen fotóján? A repülőgép ablaka, amelynek anyaga két különálló sugárrá töri a fényt. Az ablak anyagából kilépve a két fénysugár interferál, ezt látjuk színes csíkok formájában. A legjobban akkor látszik, ha polárszűrőn keresztül nézzük – Rensen képén ezt a tenger felszíne is okozhatta, amelyről a fény polarizáltan verődik vissza.

Szóval nem szivárvány, de nagyon szép. Ha ilyet akarunk látni, szerencsére nem kell azonnal a Karib-tengerig menni repülővel, elég keresni egy modern autót, és megnézni a fényszóróját polárszűrővel:

Illustration for article titled Ha ez nem szivárvány, akkor vajon mi ez?
Advertisement

A kép fizikáját a Guardian magyarázta el. Fotók: Melissa Rensen (a nemszivárvány), Fenyő Balázs (a fényszóró)

Share This Story

Get our newsletter