Illustration for article titled Ha ez nem szivárvány, akkor vajon mi ez?

Körbement ez a kép, ami állítólag egy repülőablakból fényképezett szivárványt ábrázol. Ezt a fizika törvényei nem teszik lehetővé, de a kép teljesen igazi, és elég érdekes, hogy készült.

Advertisement

Gyönyörű képét a Karib-tenger felett, Kanadából Hondurasba tartva készítette Melissa Rensen. „Unatkoztam az úton, kinéztem az ablakon, és megláttam a sok száz vattapamacsszerű felhőt. Feltűnt, hogy milyen szép árnyékokat vetnek a Karib-tengerre, úgyhogy lefényképeztem” – mondta a nő a Telegraphnak. Aki a kész képen látta csak meg a színes csíkokat.

Szivárványnak hitték sokan – de nem az. Szivárványt akkor látunk, ha a napfény vízcseppeket talál el a légkörben. A cseppek elemi színeire bontják az összetett napfényt, majd a földfelszín felé vetítik: szivárványt így csak lentről lehet nézni, ha fölé kerülnénk, nyomban eltűnne.

Advertisement

De akkor mi csinálta a színes csíkokat Rensen fotóján? A repülőgép ablaka, amelynek anyaga két különálló sugárrá töri a fényt. Az ablak anyagából kilépve a két fénysugár interferál, ezt látjuk színes csíkok formájában. A legjobban akkor látszik, ha polárszűrőn keresztül nézzük – Rensen képén ezt a tenger felszíne is okozhatta, amelyről a fény polarizáltan verődik vissza.

Szóval nem szivárvány, de nagyon szép. Ha ilyet akarunk látni, szerencsére nem kell azonnal a Karib-tengerig menni repülővel, elég keresni egy modern autót, és megnézni a fényszóróját polárszűrővel:

Illustration for article titled Ha ez nem szivárvány, akkor vajon mi ez?
Advertisement

A kép fizikáját a Guardian magyarázta el. Fotók: Melissa Rensen (a nemszivárvány), Fenyő Balázs (a fényszóró)

Share This Story

Get our newsletter