Ez volt az elsŇĎ gondolatom, mikor vas√°rnap este megpr√≥b√°ltuk megk√∂zel√≠teni az alcs√ļtdobozi arbor√©tumot. Azt√°n a m√°sodik √©s a harmadik is ez volt m√©g, de ut√°na minden a hely√©re ker√ľlt.

Mint arr√≥l tŇĎl√ľnk is √©rtes√ľlhettetek r√≥la ‚Äď √©s bizony√°ra m√°shonnan is ‚Äď, ezekben a napokban nagy p√∂rg√©sbe bonyol√≥dtak az alcs√ļtdobozi szentj√°nosbogarak. M√ļlt h√©t elej√©n kezdtek rajzani, a szezon k√©t h√©tig tart, √©s vezetett t√ļr√°n lehet megn√©zni a csod√°t az arbor√©tumban. Az a hely eleve menŇĎ, tavaly NAK koll√©ga csin√°lt nek√ľnk √©s nektek is sz√©p riportot r√≥la.

M√°skor persze csak napk√∂zben lehet ŇĎt megn√©zni, ilyenkor viszont este, s√∂t√©ted√©skor indul a buli. Amint l√°ttam, hogy van most ez, el is kezdt√ľnk tervezni √©s szervezni, nagyon b√≠rjuk ugyanis a szentj√°nosbogarakat csal√°dilag. Ez m√©g onnan ered, hogy egyszer r√©gen ‚Äď kilenc √©vvel ezelŇĎtt ‚Äď Toscan√°ban nyaraltunk, a dombok √©s ligetek sŇĪrŇĪj√©ben volt a h√°z √©s a kert, ahol laktunk, √©s annyi volt ezekbŇĎl a kis vil√°g√≠t√≥ iz√©kbŇĎl, mint a nyŇĪ. Ott repkedtek k√∂r√ľl√∂tt√ľnk ezerrel a napk√∂zbeni k√°nikula ut√°ni esti hŇĪv√∂ss√©gben, √©s vil√°g√≠tottak nek√ľnk a szuper v√∂r√∂sborok mell√©.

Advertisement

A l√©nyeg, hogy a h√©t folyam√°n t√∂bbsz√∂r is szerettem volna felh√≠vni a helyet a megadott vonalas telefonsz√°mon, de hi√°ba, nem vett√©k fel, nem siker√ľlt √∂sszek√∂ttet√©st teremtenem. Csak √ļgy pedig nem akartunk nekiv√°gni, mert h√°tha nincs is semmi, poty√°ra meg mi √©rtelme elaut√≥zni oda √©s vissza. Ki tudja, √©rdekel-e az ilyen b√°rkit is rajtunk k√≠v√ľl, okoskodtunk.

De azt√°n vas√°rnap eleve √ļton voltunk k√ľl√∂nb√∂zŇĎ okokb√≥l, egye fene, tesz√ľnk egy ker√ľlŇĎt, d√∂nt√∂tt√ľk el. H√°t mikor √≠gy elkezdt√ľnk k√∂zeledni, akkor m√°r l√°ttuk, hogy program, az lesz.

Advertisement

Ma d√©lelŇĎtt cseteltem Szilyvel, azt√°n k√©rdeztem, mit gondolsz, h√°nyan lehett√ľnk bog√°rn√©zŇĎben este. H√°rman? ‚Äď k√©rdezett vissza. Haha, v√°laszoltam, minimum k√©tezren.

De tényleg. Tényleg minimum annyian. 2000-en.

M√°r eleve durva volt, amilyen vonul√°st csaptak az emberek a falu ir√°ny√°b√≥l ‚Äď t√∂m√∂ttebb √©s hosszabb sorokban caplattak a c√©l fel√©, mint a menek√ľltek Magyarkanizsa √©s Horgos k√∂z√∂tt ‚Äď, azt√°n leparkolni sem b√≠rtunk k√∂nnyed√©n, a bej√°ratt√≥l √ļgy 300-400 m√©terrel tudtunk meg√°llapodni v√©g√ľl. De ezeket l√°tj√°tok a f√©nyk√©peken, nem tudom, √°tj√∂n-e.

Advertisement

Ekkor j√∂tt az, amit a c√≠mben is √≠rok. Meg ami a pillant√°somon is l√°tszik. Mi tagad√°s, mizantr√≥p t√≠pus vagyok ilyen √©s hasonl√≥ helyzetekben, p√©ld√°ul szinte teljesen kiz√°rt, hogy a m√ļzeumok √©jszak√°j√°n menjek m√ļzeumba, √©s moziban is mindig h√°tra-sz√©l√©re veszek jegyet, sose a k√∂z√©p k√∂zep√©be. Hogy fogok √©n ezekkel v√©gigvonulni? ‚Äď sikoltottam fel n√©m√°n. De ha m√°r ott voltunk, m√©giscsak azt mondtam, nyugalom, szedd √∂ssze magad, l√©gy f√©rfi, nincs mit tenni.

Mondt√°k a szervezŇĎk-vezetŇĎk, hogy oszoljunk n√©gy csoportra, √©s ha megl√°tjuk az elsŇĎ bogarat, ne torpanjunk meg, mert egym√°sra torl√≥dunk, √©s √ļgyis fogunk m√©g t√∂bb bogarat l√°tni, ezenk√≠v√ľl ne vil√°g√≠tsunk √©s fŇĎk√©pp ne vakuzzunk, mert az az embereknek √©s a bogaraknak sem esik j√≥l.

Advertisement

Erre is kíváncsi leszek, morogtam, és elindultunk.

Hogy sz√©pen √©s kultur√°ltan v√©gigmas√≠rozzunk a megfelelŇĎ √∂sv√©nyeken, √©s egy idŇĎ ut√°n feltŇĪnj√∂n az elsŇĎ rovar, majd a m√°sodik, a harmadik, a tizedik, a sz√°zadik √©s √≠gy tov√°bb. Nem tudom, h√°ny bog√°r menek√ľlt el fejvesztve m√©g a k√∂rny√©krŇĎl is, vagy hogy mennyit l√°ttunk volna, ha nem t√∂meg vagyunk, hanem csak kisebb komp√°nia, de hoppon √≠gy sem maradtunk. √Čs sz√©p f√©nyesek voltak a bogarak, vil√°gos sz√≠nŇĪek. A csal√°d azt √°ll√≠totta, hogy a toscanaiak annak idej√©n s√°rg√°bban vil√°g√≠tottak, nem eml√©kszem, mondtam, de ezek bizony√°ra ledesek akkor, haha.

Advertisement

A f√©nyk√©peken ez nyilv√°n nem l√°tszik, mert a f√©nyk√©peken ilyen kis z√∂ld cs√≠kokat h√ļztak csak a delikvensek. Olyan f√©nyk√©pet sajnos a gyerek sem tudott csin√°lni ‚Äď nemhogy √©n ‚Äď, amin annyira l√°tv√°nyosan tesznek-vesznek, mint a fentebb linkelt m√ļltkori elŇĎzetesben. Vagy a val√≥s√°gban.

Advertisement

Mert a val√≥s√°gban most is sok-sok kis pontocska voltak a bokrok k√∂z√∂tt √©s a r√©teken, r√∂pk√∂dtek jobbra-balra √©s minden ir√°nyba, t√°ncik√°ltak √ľgyesen, tiszt√°ra a kar√°csonyfa jutott eszembe.

Noha az nem is t√°ncik√°l.

Az emberek meg nem vakuztak √©s nem vil√°g√≠tottak, √©s nem is csapkodtak vagy tapostak, hanem vigy√°ztak r√°juk, a v√©g√©re kis h√≠j√°n megszerettem ŇĎket is. De m√©g idej√©ben √©szbe kaptam.

Advertisement

Azt is mondt√°k egy√©bk√©nt a szervezŇĎk-vezetŇĎk, hogy szombaton megdŇĎlt a l√°togat√≥sz√°mrekord, ami azt√°n vas√°rnap ‚Äď a mi k√∂zremŇĪk√∂d√©s√ľnkkel is ‚Äď megint csak megdŇĎlt.

Gondolt√°tok volna, hogy ennyire √©rdeklik a magyar embereket a szentj√°nosbogarak? Szily nem gondolta volna, meg √©n sem gondoltam volna. Azt viszont gondoltam, hogy ma megk√©rdem az arbor√©tumot, hogy mi√≥ta van ekkora hype, meg hogy milyenek a konkr√©t sz√°mok, meg hogy ilyen t√∂meg van-e h√©tk√∂zben is, meg hogy meddig √©rdemes m√©g kin√©zni oda, de ‚Äď biztos kital√°lt√°tok m√°r ‚Äď nem vett√©k fel a telefont. Pedig m√°r egy mobilsz√°mom is van, √©s azt sem.

Advertisement