A méltán híres debreceni páros kolbász hungarikummá nyilvánításának támogatásáról döntött cikluszáró tanácskozásán Debrecen város közgyűlése – írja az MTI. Nem volt elég a Kométa?

Kósa Lajos polgármester utolsó előterjesztésében emlékeztetett arra, hogy:

  • a Debreceni Értéktár Bizottság döntött a páros kolbász nemzeti értékké nyilvánításáról, és kezdeményezte felvételét a megyei értéktárba!
  • a füstölt-főtt, jellegzetesen helyi eredetű csemege fogalom szerte a világon!
  • nem véletlen a világhírnév, de az sem, hogy a debreceni páros kolbász alkotója nem ismert!
  • a debreceni páros kolbász ugyanis igazi cívis közösségi alkotás, évszázadokon át több változatban is újjászületve, mélyen beleágyazódva a város gazdasági és kulturális hagyományrendszerébe!
  • a debreceni párost hosszú ideig többnyire marha és csak kisebb részben sertés húsából készítették, családonként féltve őrzött, többféle összetételű fűszerezéssel!
  • a nagyvásári étkezés mellett a pásztorok kedvenc étke is volt!
  • utalások találhatóak a kolbász kóser változatára is!
  • a kolbász készítése és árusítása a társaságba szerveződött cívis polgárasszonyok dolga volt a 19. században!
  • a hírét és készítési módját a német kereskedők magukkal vitték, így vált a cívisvárosban készült vásári étel ismertté és kedveltté debreziner/debrecinerként német területeken és német közvetítéssel más területeken is!
  • a debreceni párost az 1930-as években mint országos versenyek aranyéremmel kitüntetett termékét említik a források!

Advertisement

Debrecen jelen összetételében utoljára ülésező közgyűlése olyan nyilatkozatot fogadott el, ami szándékai szerint erősíti a kolbász hungarikummá nyilvánításának esélyét.

Ehhez én csak annyit tennék hozzá, hogy: a debreceni páros lehet az új akác! Ja, és ha tudtok tényleg jót belőle valahol, szóljatok, komolyan.

fotó: firstclass.blog.hu