Illustration for article titled Ha arról ábrándoznátok, hogy mégsem lesz Paks 2, abba is hagyhatjátok

Nekem úgy tűnt mostanában, hogy fel-felmerül itt-ott, hogy bukhat a projekt, de alighanem eléggé eltökélt mindenki ebben az ügyben. Vagy éppenhogy nem, és azért kapunk időnként váratlan és furcsa közleményeket? Most a Roszatom magyar péereseitől érkezett egy ilyen.

Lehet, hogy olvasták Szily riporter elmélkedését a Duna vizéről, és azért küldték épp neki?

Advertisement

A subject nélkül beesett mailben található csatolt dokument címe ennyi:

Kirijenko Paksról is beszélt a Putyinnal történt találkozón

Hogy kicsoda Putyin, azt tudjátok, hogy Kirijenko kicsoda, megmondom: ő az orosz állami atomenergetikai konszern, miszerint a Roszatom vezérigazgatója, és a keresztneve Szergej.

És Szergej Kirijenko ma találkozott Vlagyimir Vlagyimiroviccsal, mely alkalomból elmondta:

A magyar kormány megerősítette, hogy a paksi beruházás az előzetes megállapodásoknak megfelelően megvalósul.

Advertisement

A keddi megbeszélésről szóló orosz sajtójelentések szerint Kirijenko hangsúlyozta – mondja a közlemény –, hogy a magyar kormány

nagyon határozottan ragaszkodott a szerződés megvalósításához, miután támadások érték a projektet.

Advertisement

Ezzel összefüggésben emlékeztetett a Financial Times cikkére, amelyben a lap azt állította, hogy az Európai Unió blokkolja a projektet. Szergej Kirijenko úgymond hangsúlyozta:

Megerősítést kaptunk arra vonatkozóan a magyar kormánytól, hogy mindent egyeztettek az unióval és minden a megállapodás szerint történik. Nagy volumenű szerződésről van szó. Az atomerőmű építésén kívül üzemanyag-szállításról és szervizszolgáltatásokról is szól a szerződés, és már megkezdődött a megvalósítása.

Advertisement

Hát így. A többi ilyen nemzetközi bullshit, a Roszatom hatalmas sikereiről világszerte, meg arról, hogy az általuk készítetteknél biztonságosabb blokkokat senki sem képes készíteni.

Úgyhogy a bajai és mohácsi halak lassan elkezdhetnek csomagolni.

Share This Story

Get our newsletter