A Filmalap kicenzúrázott egy ilyen jelenetet egy új magyar filmből, ami lecke lehet minden rendező számára.

A Vs.hu számolt be róla, hogy Nemes Gyula Zero című filmjében szerepelt egy jelenet, amiben politikusok görögdinnyékre erősített fényképeire lőnek célba, és a rendező erről azt mondta - a Karlovy Vary-i filmfesztivál közönségének, a színpadról - , hogy a Filmalap megfenyegette, ha nem vágja ki ezt a jelenetet, búcsút inthet a 180 milliós állami támogatásnak.

Advertisement

Nemes végül golyóstollal satírozta ki a politikus arcképét, de a cikkben megszólaltatott forrás szerint, aki még a cenzúrázatlan változatot látta, tényleg Orbán Viktorról van szó. A filmet egyébként teljesen kattant alkotásként írja le a beszámoló: az alapsztori az, hogy a mobiltelefonok miatt kihalnak a méhek, és nyomukban a teljes élővilág, beleértve az embereket is.

Az ügyről megpróbáltam megkérdezni a Filmalapot is, de azt a választ kaptam, hogy a sajtósuktól kaphatnék nyilatkozatot, ő pedig külföldön van. Ha mégis sikerül elérnem, frissítem a reakcióval a posztot, bár a Vs.hu-nak a Filmalap nem kívánta kommentálni az ügyet. (UPDATE: Elértem, de nekünk sem kívánták kommentálni.)

Arról meg lehet vitatkozni, hogy ez micsoda cenzúra, de erre szokás azt mondani: ha valaki állami támogatásból forgat filmet, akkor készüljön fel rá, hogy az állam fogja megmondani, mire szeretné, hogy költsék az általa adott pénzt.

Share This Story

Get our newsletter