Illustration for article titled Ha a fegyver csövébe nézel, ott már semmire nem mégy pénzzel

A Magyar Honvédség sporttal szeretné magához csábítani a gyerekeket. Az első Honvéd Sportválasztó Nap svejki bénázással szórakoztatta a megjelent 100-150 embert. Nem hiába vagyunk a 0,026 millió katona országa!

Advertisement

A margitszigeti Iharos Sándor Sportkánaán füves focipályáján 24 sátrat állítottak fel, ebből 16-ot különböző sportágak népszerűsítéséért. Cselgáncstól a szörfön át a lövöldözésig bármibe bele lehetett kóstolni, de az is vígan elszórakozhatott, aki a rádiókra és az adóvevőkre gerjed. A pálya közepén negyedórás váltásokkal tombolt a milicista őrület. Amikor odaértem, két férfi éppen verekedett.

Advertisement

A Honvédelmi kötelék program célja, hogy a honvédelem ügyét közelebb hozza a nemzethez, akár anyagilag is támogatva azokat a szervezeteket, amelyek tevékenységükkel ebben segítenek. Ügyesen rátapintottak a sportolásra, ami egyfelől bot egyszerűségű, másfelől hozza magával az egészséges életmódot, a fegyelmet, a kitartást és a sportszerűséget. A katonai hadviselés sportszerűségén lehet nevetgélni, a magyar sport segítése ettől függetlenül szimpatikus húzás, még akkor is ha a háttérben tulajdonképpen az áll, hogy 12 és 26 év közötti fiatalokat akarnak a hadseregbe vagy önkéntes munkára csábítani. Nem arról van szó, hogy halálba küldjük a sportoló fiatalokat - amúgy szinte védtelen hadseregünk előszeretettel segédkezik amikor a természet támadja az országot; a márciusi havazás és a júniusi árvíz idején is kéznél voltak.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a katonaság támogatásának fontosságáról beszélt egy Honvédelmi Kötelék Facebook profil tábla előtt. Márai Sándor posztja mellett külön érdekesség volt az a 9.999.999 ismerősnek jelölés, amit a profil kapott, ezzel is sugallva, hogy már csak rám van szükség.

Advertisement
Illustration for article titled Ha a fegyver csövébe nézel, ott már semmire nem mégy pénzzel

Alig ért véget a beszéd, a hangfalakon elkezdett szólni a díszlövést vezénylő parancsnok hangja, aki férfiasan rákiáltott csapatára, majd miután a lövés elmaradt, elkezdte szidni őket. Másodikra már minden rendben ment, de a parancsnok nem hangzott valami elégedettnek. Elbasztátok, ilyen lehetőség többet nincs - búgtak keserű szavai az erősítőkből.

Ezután a vitéz Szurmay Sándor budapesti helyőrség dandárjai mutattak be valamit, ami a mazsorett maszkulin megfelelője lehet - szuronnyal ellátott puskáikat dobálták. Néha a levegőbe is lődöztek, amivel csak az a baj, hogy kurva hangos, de amikor már másodszorra ejtette le valaki a puskáját és éppen négyen készültek a sajtósok felé lőni, a légpuskák is veszélyesnek tűntek.

Advertisement

Hende Csaba ezután derekasan végigsmúzolta az összes sátrat.

Illustration for article titled Ha a fegyver csövébe nézel, ott már semmire nem mégy pénzzel

Share This Story

Get our newsletter