Pontosabban azért, hogy megint ő legyen Magyarország miniszterelnöke. A Demokratikus Koalíció elnöke az ATV-ben beszélt az ambícióiról, sokkal merészebben, mint tavaly nekem.

Advertisement

Egyrészt, mert ma, ennyi politikai tapasztalattal a háta mögött, jobb lenne, mint akkor volt. A rutinra pedig szükség van, nem elég ifjú titánnak lenni, mint amilyen az MSZP-s Tóth Bertalan. Gyurcsány Ferenc a ma reggeli Startban azt mondta, Tóthot csak látásból ismeri, és nem tudja pontosan, mi zajlik a szocik háza táján a kérdésben. De 2018-ra majd letisztulnak a dolgok, még egy-két év versengés jön a baloldalon, és mire kell, minden a helyére kerül.

Advertisement

Idézet:

Részint saját tapasztalatomból azt mondom, hogy miniszterelnöknek lenni és azt a munkát elvégezni az egyik legbonyolultabb történet. Ahhoz némi tapasztalat és bölcsesség kell. Nem árt, ha olyan valaki csinálja, akinek viszonylag hosszú politikai múltja van. Erre szoktam azt mondani szerénytelenül, hogy 15 évvel a hátam mögött, mint politikus, minden bizonnyal ma jobb miniszterelnök lennék, mint voltam 4 éves politika múlttal.

Advertisement

Jöhet még olyan helyzet, amikor újra lesz lehetőség és ambíció is. De nem ez fűti Gyurcsány Ferencet elsősorban. Hanem:

Azt szeretném, ha az a politika alternatíva, amit ma a DK képvisel, az erős középpárti támogatást élvezhetne. Ma 10 százalék körüli támogatottságunk van, azt hiszem, az a reális, hogy ebből lesz 15-17 százalék 2018-ra. Az a reális, hogy közösen kell azokkal a demokratikus ellenzéki pártokkal megállapodni a Fidesszel szembeni kihívásról, annak a személyi reprezentációjáról is, akikkel együtt azt hiszem, hogy lehetünk erősebbek 2018-ra.

Advertisement

Ahhoz, hogy valaki miniszterelnök-jelölt legyen, legalább két dolog kell:

Egy erős belső ambíció, ezzel kell kelni és feküdni. Nem tagadom, hogy bennem ez most nincsen meg. Megvolt bennem 2004 környékén, éveken keresztül. Kettő: az vállalja ezt a szerepet, aki azt látja, hogy meg tudja szerezni mondjuk 1,5-2 millió ember támogatását. Én még itt nem tartok. Bár ott tartanék!

Advertisement

Gyurcsány Ferenc úgy érzi, sokat változott a megítélése, volt legnépszerűbb és legnépszerűtlenebb is, és a gödörből most már jön fölfelé.

Látom, hogy javul ez a megítélés. Miért mondanám, hogy boldog vagyok azzal, hogyha félmillió ember támogat? Sokkal boldogabb lennék, ha 1,5 millió ember majd megveszik azért, hogy újra Gyurcsány Ferenc legyen a magyar miniszterelnök.

Advertisement

Mindazonáltal ő is tudja, hogy még nem tartunk itt!

Share This Story

Get our newsletter