Simicska bennfentességéhez képest Puch László segédlegény - fogalmazott a volt miniszterelnök. Bár “megpróbálta felszámolni a Puch-világot”, amikor neki jól jött, azért lazán elküldte a szocialista oligarchát, hogy titokban tárgyaljon Simicskával. Gyurcsány Ferenc pár érdekes dolgot mondott a magyar pártfinanszírozás “szürkének” becézett fekete oldaláról.

Nagyszerű dolgokat mesélt önmagáról és a magyar pártoligarchákról Gyurcsány a ma megjelent Figyelőnek. A dolog azért is érdekes, mert a masszív pletyka szerint épp egy Puch-Simicska megbeszélés alapján támogatja Orbán exbarátja a haldokló szocialista napilapot jó ideje Közgép-hirdetésekkel.

Advertisement

Itt vannak a legjobbak a beszélgetésből:

- A Vallomások Interjújában Ferenc nyitásnak lebuktatta Dés László zenészt, hogy az az áfafizetés megkerülésével akarta eladni neki a kötcsei házát:

Laci egyszer felhívott, hogy mi lenne, ha az ő házát venném meg. Gyorsan megállapodtunk, nem akartuk túlbonyolítani, bár az áfafizetés kicsit meglepte. Laci kitűnő művészember, nem kell értenie az adózási kérdésekhez.

Advertisement

Nekem festők a szüleim, ráadásul kitűnőek, úgyhogy remek koncepciónak tartom az adótörvények fölött álló művészek gyurcsányi koncepcióját.

- Ha a Parlamentben találkoznak Orbánnal, Gyurcsány köszön, hogy “Jó napot, miniszterelnök úr!”, mire Orbán “hümmögve biccent egyet”.

Advertisement

- Ferenc miniszterelnöksége idején “megpróbálta felszámolni a Puch-világot”, de nem tudta bebuktatni, mert “sokat sejtett, de keveset tudott”.

- “Igen, világos, hogy ez a rendszer tele van szürkepénzekkel.”

- “Az én időmtől? Ugyan! A kilencvenes évek elejétől. Attól kezdve a legbefolyásosabbak a pártpénztárnokok voltak az MSZP és a Fidesz által uralt kétpártrendszerben.”

Advertisement

- “Ők tudták korlátozni leginkább a pártelnökök mozgásterét a belső hatalmi tényezpők közül. Nem kell feltétlenül nagy pénzmozgásokra gondolni. Elég, ha százezrek, milliócxskák gurulnak a pártvezetés tudta nélkül majálisra, nőnapra, ilyenekre.”

- “Azt azonban nagyon fontos különbségnek tartom, hogy míg a szocialisták tisztában voltak vele, hogy ez erkölcstelen, a Fidesznél ez a rendszer lényege.”

Advertisement

- “Volt akkora befolyása Puchnak a kétezres években, mint mint Simicskának 2010 és 2014 között? A töredéke sem. Simicska bennfentességéhez képest Puch segédlegény.”

- “Kettejük között nyilvánvalóan volt egyeztetés”.

- Gyurcsány a fenti tételmondatot sztorikkal illusztrálja: amikor 2007-ben új pártfinanszírozási törvényt akart, úgy tudta, hogy a Fidesz nem szavaz mejd ellene, majd kiderült, hogy mégis megfúrnák. Erre megkérte Puchot, menjen el Simicskához, és puhatolja ki, mi a baj. Elment, kipuhatolta. Egy másik esetben, 2010-ben Puch azért ment volna Simicskához, hogy tisztázza, továbbra is áll-e az államtól lenyúlt pénzek pletyka szerinti 70-30-as elosztása, de “akkor azt mondták neki, hogy ez nem úgy van, mert a kétharmadra más vonatkozik”.

Advertisement

- Gyurcsány épp nem férbe bele a top100 leggazdagabba, a vagyona a saját becslése szerint 3 milliárdnál több, de 5-nél kevesebb.

Share This Story

Get our newsletter