This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Gyurcsány elmesélte, hogy Puch többször egyeztetett Simicskával

Illustration for article titled Gyurcsány elmesélte, hogy Puch többször egyeztetett Simicskával

Simicska bennfentességéhez képest Puch László segédlegény - fogalmazott a volt miniszterelnök. Bár “megpróbálta felszámolni a Puch-világot”, amikor neki jól jött, azért lazán elküldte a szocialista oligarchát, hogy titokban tárgyaljon Simicskával. Gyurcsány Ferenc pár érdekes dolgot mondott a magyar pártfinanszírozás “szürkének” becézett fekete oldaláról.

Advertisement

Nagyszerű dolgokat mesélt önmagáról és a magyar pártoligarchákról Gyurcsány a ma megjelent Figyelőnek. A dolog azért is érdekes, mert a masszív pletyka szerint épp egy Puch-Simicska megbeszélés alapján támogatja Orbán exbarátja a haldokló szocialista napilapot jó ideje Közgép-hirdetésekkel.

Itt vannak a legjobbak a beszélgetésből:

- A Vallomások Interjújában Ferenc nyitásnak lebuktatta Dés László zenészt, hogy az az áfafizetés megkerülésével akarta eladni neki a kötcsei házát:

Advertisement
Illustration for article titled Gyurcsány elmesélte, hogy Puch többször egyeztetett Simicskával

Laci egyszer felhívott, hogy mi lenne, ha az ő házát venném meg. Gyorsan megállapodtunk, nem akartuk túlbonyolítani, bár az áfafizetés kicsit meglepte. Laci kitűnő művészember, nem kell értenie az adózási kérdésekhez.

Advertisement

Nekem festők a szüleim, ráadásul kitűnőek, úgyhogy remek koncepciónak tartom az adótörvények fölött álló művészek gyurcsányi koncepcióját.

- Ha a Parlamentben találkoznak Orbánnal, Gyurcsány köszön, hogy “Jó napot, miniszterelnök úr!”, mire Orbán “hümmögve biccent egyet”.

Advertisement

- Ferenc miniszterelnöksége idején “megpróbálta felszámolni a Puch-világot”, de nem tudta bebuktatni, mert “sokat sejtett, de keveset tudott”.

- “Igen, világos, hogy ez a rendszer tele van szürkepénzekkel.”

- “Az én időmtől? Ugyan! A kilencvenes évek elejétől. Attól kezdve a legbefolyásosabbak a pártpénztárnokok voltak az MSZP és a Fidesz által uralt kétpártrendszerben.”

Advertisement

- “Ők tudták korlátozni leginkább a pártelnökök mozgásterét a belső hatalmi tényezpők közül. Nem kell feltétlenül nagy pénzmozgásokra gondolni. Elég, ha százezrek, milliócxskák gurulnak a pártvezetés tudta nélkül majálisra, nőnapra, ilyenekre.”

- “Azt azonban nagyon fontos különbségnek tartom, hogy míg a szocialisták tisztában voltak vele, hogy ez erkölcstelen, a Fidesznél ez a rendszer lényege.”

Advertisement

- “Volt akkora befolyása Puchnak a kétezres években, mint mint Simicskának 2010 és 2014 között? A töredéke sem. Simicska bennfentességéhez képest Puch segédlegény.”

- “Kettejük között nyilvánvalóan volt egyeztetés”.

- Gyurcsány a fenti tételmondatot sztorikkal illusztrálja: amikor 2007-ben új pártfinanszírozási törvényt akart, úgy tudta, hogy a Fidesz nem szavaz mejd ellene, majd kiderült, hogy mégis megfúrnák. Erre megkérte Puchot, menjen el Simicskához, és puhatolja ki, mi a baj. Elment, kipuhatolta. Egy másik esetben, 2010-ben Puch azért ment volna Simicskához, hogy tisztázza, továbbra is áll-e az államtól lenyúlt pénzek pletyka szerinti 70-30-as elosztása, de “akkor azt mondták neki, hogy ez nem úgy van, mert a kétharmadra más vonatkozik”.

Advertisement

- Gyurcsány épp nem férbe bele a top100 leggazdagabba, a vagyona a saját becslése szerint 3 milliárdnál több, de 5-nél kevesebb.

Share This Story

Get our newsletter