Zseni√°lis tal√°latot k√∂sz√∂nhet√ľnk Almav√°rybab√°rynak: 1989-ben Gyurcs√°ny Ferenc √ļgy hagyta ott a KISZ ut√≥dszervezet√©t, a Demiszt, hogy az onn√©t kapott lak√°st megtartotta.

Az Ifj√ļs√°gi Magazin 1989-es sz√°m√°ban egy miniinterj√ļ olvashat√≥ a k√©sŇĎbbi minisztereln√∂kkel. Gyurcs√°ny ebben elmondja, az√©rt l√©pett ki a DemiszbŇĎl, mert a t√∂bbp√°rtrendszer k√∂zeledt√©vel m√°r nem √©rzi √©letk√©pesnek a KISZ ut√≥dszervezet√©t (ezt t√∂k√©letesen j√≥l l√°tta).

Gyurcs√°ny Ferenc 1989 √°prilis√°ban lett a Demisz aleln√∂ke, ez mind√∂ssze k√©t h√≥napig tartott, √©s j√ļniusban m√°r √öj Nemzed√©k n√©ven alap√≠tott politikai szervezetet. Ekkoriban k√©sz√ľlt az interj√ļ is, amelyben Gyurcs√°ny hitet tesz az √°llampolg√°rok √∂n√°ll√≥s√°ga √©s a csal√°dok mellett.

Az utols√≥ k√©rd√©s h√ļsbav√°g√≥bb, amikor azzal szembes√≠tik Flet√≥t, hogy egzisztenci√°lis elŇĎnyt kov√°csolt az aleln√∂ks√©gbŇĎl (ti. kapott egy lak√°st), majd gyorsan ki is l√©pett. Erre elmondja, hogy sokat t√∂prengett, visszaadja-e a lak√°st, de ink√°bb nem adta vissza. Ha azonban politikai vit√°k k√∂z√©ppontj√°ba ker√ľl a lak√°s, akkor m√©gis visszaadja! Eg√©szen t√∂k√©letes √©rvel√©s, nemhi√°ba volt Gyurcs√°ny m√°r akkor is valaki, pedig a fagyiz√°sr√≥l m√©g sz√≥ sem volt.