Hatalmas, embermagass√°g√ļn√°l j√≥val nagyobb, 3-4 m√©teres, csillog√≥, z√°rt √ľvegdoboz elŇĎtt √°llok. A dobozban, tart√≥elemekre √°ll√≠tva, gondosan elhelyezett h√ļsszeletek l√°that√≥k, f√∂l√∂tt√ľk, szint√©n az √ľveghas√°b belsej√©ben, j√≥kora krist√°lycsill√°r l√≥g. Hol vagyok?

a.) A bilba√≥i Guggenheim M√ļzeum idŇĎszakos Jeff Koons-ki√°ll√≠t√°s√°n

b.) A Szt√©k Egyh√°z√°nak katedr√°lis√°ban, a fŇĎolt√°r elŇĎtt

c.) A CBA √ļj Kolosy t√©ri √ľberszupermarketj√©ben, a z√°szl√≥shaj√≥ba oltott aranyketrecben, amit a c√©g az √öj √©s R√©gi Uralkod√≥ Oszt√°ly sohasem volt gasztron√≥miai k√©jtany√°j√°nak sz√°n.

Advertisement

A helyes v√°lasz persze a c.

Helyes, de nem pontos v√°lasz. Az ugyanis az lett volna, hogy a Buda Gourmet Bistro & Market by Pr√≠m√°ban vagyok. A n√©v nem v√©letlen√ľl eml√©keztet a h√≠res ruhac√≠mk√©re, miszerint

Advertisement

Ugyanarr√≥l van sz√≥: a luxus k√°b√≠t√≥ hangulat√°r√≥l. Az olyan szintŇĪ luxus√©r√≥l, hogy m√°r a Pr√≠ma n√©v is ‚Äď ami a CBA felsŇĎ kateg√≥ri√°s boltjainak viszonylag √ļj m√°rkaneve ‚Äď √©pphogy csak l√°tszik, kisebb betŇĪkkel, az utols√≥ sorban.

Advertisement

A most nyit√≥ helysz√≠n sok tekintetben t√©nyleg kiv√©teles: egy √∂ssze√©p√ľlt luxusszupermarket-gourm√©√©tterem komb√≥r√≥l van sz√≥, ut√≥bbiban az elŇĎbbiben √°rult alapanyagokat dolgozz√°k fel, a vend√©gek pedig megehetik mindezt. Ha lenne egy sz√°lloda, egy temetŇĎ √©s egy kupler√°j is hozz√°, a vend√©geknek el sem k√©ne hagyniuk a komplexumot soha.

Advertisement

A helysz√≠n az √öj Udvar nevŇĪ √≥budai bev√°s√°rl√≥k√∂zpont alja.

√ďbuda -> r√≥maiak -> hanyatl√≥, hedonista R√≥ma. Helyben vagyunk!

Az √©tteremr√©szben tal√°lkozunk Dienes Zolt√°nnal, aki a hely t√°rstulajdonosa. R√∂gt√∂n elmes√©li, hogy az itt r√©g√≥ta mŇĪk√∂dŇĎ szupermarket Baldauf L√°szl√≥ CBA-eln√∂k√© volt, az √ļjat pedig m√°r egy√ľtt csin√°lj√°k. Dienes sz√≥rakoztat√≥an besz√©l arr√≥l, hogy mennyire megsz√≠vt√°k a B√©csi √ļt fel√ļj√≠t√°s√°nak elh√ļz√≥d√°s√°t, ami miatt a helysz√≠n egyelŇĎre szinte megk√∂zel√≠thetetlen: mivel a legh√°klisabb vevŇĎk√∂rnek √°rulnak minŇĎs√©gi cuccokat, annak ellen√©re ki kell tenni√ľk a friss, romland√≥ √©s dr√°ga √°rukat, hogy tudj√°k, egyelŇĎre a nagy r√©sz√©t ki fogj√°k dobni. Merthogy a vevŇĎk egyelŇĎre nem nagyon tudnak bejutni.

Advertisement

Mi viszont hamar bejutunk. A Varrodesign √°ltal tervezett belsŇĎ teret megl√°tva elvigyorodom. ‚ÄúEzek tudj√°k, mitŇĎl d√∂glik a budai hegylak√≥. M√©g mindig, 25 √©vvel a rendszerv√°lt√°s ut√°n is. A f√°t√≥l.‚ÄĚ

Advertisement

A j√≥kora teret a bontott ‚Äď ne kertelj√ľnk: mediterr√°n hat√°s√ļ ‚Äď t√©gla mellett a fa uralja, mindenf√©le alakban, √°llagban √©s feldolgoz√°sban.

Advertisement

A D√∂br√∂gi megb√ľntet√©s√©hez is alkalmas √°tm√©rŇĎjŇĪ, k√©rges mŇĪfat√∂rzsektŇĎl a k√ľl√∂nf√©le deszk√°kon, eszterg√°lt elemeken √©s hajl√≠tott √°gakon √°t a sz√≠nezett t√°bl√°kig annyif√©le faanyag van itt, mint valami elsŇĎ oszt√°ly√ļ T√ľz√©p-telepen.

Advertisement

Vannak dolgok, amik t√©nyleg nem v√°ltoznak. 2003-ban riportozni mentem az innen 2400 m√©terre fekvŇĎ M√°gn√°skert √©tterembe, az Akkori Uralkod√≥ Oszt√°ly egyik t√∂rzshely√©re, mert egy korm√°ny√ľl√©sre onnan rendeltek luxus√©teleket, amibŇĎl nagy botr√°ny t√°madt. √Čs ez volt az elsŇĎ benyom√°som a M√°gn√°skertrŇĎl:

Gyors k√∂rbepillant√°ssal egyszerre vizslatjuk az √©tlapot, m√©rj√ľk fel a terepet. Az √©tterem m√©regdr√°ga, √°mde vizu√°lisan nem az eur√≥pai √©rtelemben vett szoci√°ldemokrata luxust ny√ļjtja. A l√°tv√°nyra r√°nyomja b√©lyeg√©t a kem√©nyfa t√ļlburj√°nz√≥ alkalmaz√°sa: a belsŇĎ egy olyan korr√≥l mes√©l, amikor m√©g k√∂z√©pvezetŇĎi szinten is pozdorja duk√°lt, √≠gy a j√≥ minŇĎs√©gŇĪ faanyag tal√°n akkor is el√©gedetts√©ggel t√∂lt√∂tte volna el a kuncsaftokat, ha raklapra halmozva, am√ļgy sz√°lk√°san be√°ll√≠tj√°k a sarokba. Sajnos nem azt tett√©k, barn√°ra p√°colt v√°ltozatban jutott belŇĎle bŇĎven a kazett√°s plafonra √©s a falakra is. Nem besz√©lve a minden m√°sodik asztalt mellv√©dszerŇĪen kitakar√≥ kem√©nyfa vir√°gl√°d√°kr√≥l, jellegzetes irodai n√∂v√©nyek k√≥kadoznak benn√ľk. A mi l√°d√°nk mellett egy l√°bon √°ll√≥ pezsgŇĎsv√∂dr√∂t veszek √©szre, amelybŇĎl szolidan kikacsint p√°r palack Margitszigeti √Āsv√°nyv√≠z.

Advertisement

H√°la istennek az√≥ta eltelt 12 √©v, √≠gy a Buda Gourmet Bistro & Market by Pr√≠m√°ban m√°r nem uralkodik el annyira a hegyi emberek kultikus alapanyaga. Nem is tudna uralkodni, hiszen a t√©gla mellett ott figyel m√°sik vet√©lyt√°rsa, az √ľveg.

Advertisement

A fent r√©szletezett belsŇĎ csill√°ros h√ļsolt√°r mellett √°ll a hely specialit√°sa, a h√ļs√©rlelŇĎ f√ľlke. Ez arra val√≥, hogy a helyben feldolgozott f√©lmarh√°k leg√©rt√©kesebb r√©szeit nulla fok k√∂zeli hŇĎm√©rs√©kleten magas p√°ratartalom mellett 1-4 h√©tig √©rlelj√©k benne. A diz√°jn viccesen mutatja meg, hogy az √öj Uralkod√≥ Oszt√°ly potenci√°lisan itt v√°s√°rl√≥ tagjai k√©ptelenek lenn√©nek felismerni egy h√ļs√©rlelŇĎ f√ľlk√©t. Az objektumot ugyanis √©l√©nks√°rga bŇĪn√ľgyihelysz√≠n-szalaggal tekert√©k k√∂rbe, hogy mindenk√©ppen feltŇĪnj√∂n az embernek. (Na nem mintha √©n felismern√©k egy h√ļs√©rlelŇĎt, √ļgyhogy szem√©lyesen nagyon √∂r√ľltem a mank√≥nak.)

Advertisement

Ez a luxus CBA olyan, mintha Uj P√©ter √°lma vagy r√©m√°lma lenne. A be√©rkezŇĎ f√©lmarh√°t feldolgoz√°s elŇĎtt egy napig sz√°r√≠tj√°k, hogy ide√°lis √°llag√ļ legyen a h√ļsa. A csirke √©s a diszn√≥ is eredetv√©dett, de legal√°bbis tanyasi. √Čs aki nem tudja, mi az a bulgur, gondolom, kap egy kurva nagy pofont a bej√°ratn√°l.

Advertisement

A k√≠n√°latot egy ar√°nylag r√∂vid bej√°r√°son nem tudtam teljesen felm√©rni egy ekkora boltban, de elsŇĎ blikkre √ļgy n√©zett ki, hogy ez nem egy nagyobb, Culinaris-szerŇĪ csemegebolt, hanem olyan szupermarket, ahol norm√°lis, de azon bel√ľl jobbfajta dolgokat √°rulnak, plusz extr√©m minŇĎs√©gŇĪ tŇĎkeh√ļst √©s sajtokat. Dienes mindenestre azzal pr√≥b√°lta √©rz√©keltetni a magas √°tlagsz√≠nvonalat, hogy itt a p√°rizsi legalja a Pick, a felsŇĎ hat√°r meg ‚Äď h√°t ezt nem tudom, mert nem l√°ttam a felv√°gottakat, gondolom, a hozamkorl√°tozott argentin feketel√°b√ļ nutriap√°rizsi.

H√°zigazd√°nk egyes strat√©giai pontokon meg√°ll √©s mes√©lni kezd. A tejek elŇĎtt v√°ratlan m√≥don az √°rversenyt nevezi a kapitalizmus t√∂nkretevŇĎj√©nek. Azt√°n elmagyar√°zza, hogy az ad√≥csal√°s r√©v√©n 129 forint√©rt √°rult szlov√°k UHT tejre √©s t√°rsaira gondol, amikor √°rversenyt emleget. Elmes√©li azt is, hogy a CBA k√ľld√∂tte azt javasolta a Tej Term√©ktan√°csnak, biztassa fel a magyar tejtermelŇĎket, hogy a francia parasztokhoz hasonl√≥an fizikailag akad√°lyozz√°k meg a hipermarketek bej√°rat√°n√°l, hogy a szlov√°k tej bejusson az √°ruh√°zba.

Advertisement

Sose hittem, hogy egy term√©ktan√°csi √ľl√©s ilyen izgalmas lehet!

A p√©ks√©g elŇĎtt Dienes elŇĎbb pomp√°s kirohan√°st int√©z a kort√°rs p√©kszakma ellen ‚Äď ‚ÄúHogy lehet olcs√≥bban adni a kenyeret? Kisp√≥rolom az anyagot, √©s szart adok!‚ÄĚ ‚Äď, azt√°n ŇĎszint√©n bevallja, hogy az√©rt ŇĎk sem haszn√°lnak hagyom√°nyos kemenc√©t, hanem valami olyan high tech cuccot, ami a szok√°sos 3-4 √≥r√°s √©lettartam helyett legal√°bb 10-12 √≥r√°n √°t frissen tarthat√≥ dolgokat s√ľt.

Advertisement

Engem a haloszt√°ly √©rdekelt a legjobban, de errŇĎl egyelŇĎre nem sok der√ľlt ki, mert a cs√∂kkentett √ľzemm√≥d miatt a z√ļzott j√©gen ‚Äď √©rthetŇĎ okokb√≥l ‚Äď csak p√°r makr√©la √©s fŇĎtt garn√©la, meg egy √°rva √≥ri√°slazac hevert.

Advertisement

A szupermarket t√©nyleg kiel√©g√≠theti az elk√©pzelt k√∂z√∂ns√©g vizu√°lis ig√©nyeit: a faorgia, az √ľveg olt√°rok √©s a bontott t√©gla falak mellett vannak bontott t√©gl√°s bolt√≠vek is, m√°rpedig a Hegyi Emberek m√°sik gyeng√©je a bolt√≠v. Az eg√©sz mindent √∂sszev√©ve m√©gis j√≥l n√©z ki, fŇĎleg egy szupermarkethez k√©pest, √≠gy eszt√©tikailag megnyugodva jutunk vissza az √©tterembe, ami a bolt legnagyobb specialit√°sa, nagyobb k√ľl√∂nlegesss√©g a h√ļs√©rlelŇĎn√©l is.

Advertisement

AlapvetŇĎen ezt is a fa √©s az √ľveg domin√°lja, illetve a lejtŇĎs-l√©pcsŇĎs szerkezet. A helyis√©g ugyanis az utca felŇĎl lejt a benti bolt fel√©, ami √©rdekess√© teszi a t√©r√©lm√©nyt.

Advertisement

B√°r minden eszk√∂zzel a hely gourmet mivolt√°t sulykolj√°k bel√©nk, az √©tterem a tr√≥feagrilles ‚Äúegy√©l b√°rmennyit fix √∂sszeg√©rt‚ÄĚ modellben mŇĪk√∂dik √° la carte helyett. Az eb√©d 2990, a vacsora 4990. Vannak k√©sz√©telek melegen tart√≥ t√°lakban, illetve egy grillr√©sz, ahol egy szak√°cs frissen s√ľti meg a kiv√°lasztott dolgokat.

Advertisement

K√≥kusztejes indon√©z levessel kezdek, ami kifejezetten kellemes, azt√°n √°tt√©rek a grills√ľtŇĎ tesztel√©s√©re.

Advertisement

A garn√©lany√°rs nem rossz, de unalmas: ha nem eg√©szen sp√©ci √≥ri√°sgarn√©l√°t s√ľt az ember, √©rdemes fŇĪszerezni is. Ez az√©rt is furcsa, mert a b√°r√°nykotlett viszont elsŇĎ oszt√°ly√ļ, igen finom a h√ļsa, √©s kifejezetten j√≥l is fŇĪszerezett. A kebabbal sincs probl√©ma, sŇĎt. (Ez a kebab itt nem pit√°ba csavart h√ļsvagdal√©k, hanem p√°lc√°n megs√ľt√∂tt fŇĪszeres dar√°lt h√ļs.)

Advertisement

Kipróbálok még egy készételt, ami pestós tészta kétféle párolt hallal. Pozitív meglepetés, hogy a halak állaga tökéletes, ami kapásból megemeli a fogást.

Advertisement

A borlap tekintélyes, nekem foglalma sincs a borokról, így kifotóztam pár kulcsszakaszt a tájékozottabbak kedvéért, hogy lehessen dicsérni vagy fikázni:

Advertisement

A sommelier remek prosecc√≥val ind√≠t, majd kihozza a magyar nyelvŇĪ univezum legman√≠rosabb, egyenesen irt√≥zatos nevŇĪ bor√°t, a St Andrea Boldogs√°gost. Pirulva be kell vallanom, hogy a palack l√°tt√°n azt mondtam magamban, hogy

Advertisement

‚ÄúSz√©p napot, pocaklak√≥, a boldogs√°gos kurva any√°dat‚ÄĚ

hogy ut√°na azonnal elcsituljak, mert a bor maga egyszerŇĪen csod√°s volt.

Ezt a helyet pedig olyanra tervezték, hogy kábé ez legyen a kuncsaftok legnagyobb problémája.

Advertisement

Finoman t√°molyogva hagytam el a helysz√≠nt, √©s az√≥ta is azon gondolkodom, hogy a krist√°lycsill√°ros h√ļsolt√°r a tervezŇĎ rejtett fricsk√°ja volt-e az √öj Uralkod√≥ Oszt√°lynak √©s a CBA-nak c√≠mezve, vagy hal√°l komoly. De az az igazs√°g, hogy √≠gy is, √ļgy is eg√©szen klasszul n√©z ki.